Wonen en werken op La Palma

De combinatie van de rust, de afwisselende natuur, de nabijheid van stranden en het goede klimaat maken La Palma tot een perfecte vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Maar ook om er te gaan wonen! Hoe is het nu eigenlijk om te emigreren naar La Palma?

Pico Bejenado, wandeling met een fysieke uitdaging

Pico Bejenado, wandeling met een fysieke uitdaging

Wonen en werken op La Palma

Tijdens een vakantie op La Palma werden Siepko en Marjan zo enthousiast over het eiland dat ze besloten zich er te gaan vestigen. Twee weken (!) later woonden ze op La Palma. Het was in het jaar 2000 dat Siepko en Marjan de stap hebben genomen met hun kinderen te verhuizen naar La Palma. Ze hadden het geluk direct als reisbegeleider en wandelgids aan de slag te kunnen.

“We hebben het geluk gehad dat we naar La Palma kwamen op het moment dat de eerste vakanties werden geboekt via het internet, Google was nog maar twee jaar oud. We hebben in al die jaren een heel mooi aanbod kunnen opbouwen van vakantiehuizen op La Palma. Het prettige van wonen op La Palma is de nabijheid van natuurgebieden en de stranden, waardoor je altijd vrij snel kunt ontstressen van een drukke dag werken.”

“De natuur is prachtig en verveelt nooit, de oceaan is dichtbij, het klimaat zonnig en zacht en de mensen zijn hier bijzonder aardig. Ik voel me hier erg gelukkig.”

“In de meer dan 15 jaar dat we op La Palma wonen hebben we veel Nederlanders zien komen en weer zien gaan. Het is niet gemakkelijk om op La Palma een bestaan op te bouwen. Het gaat je vast en zeker lukken (wanneer je ook Spaans spreekt) om een baantje te vinden in de bediening of in de receptie van een hotel, maar de werktijden zijn lang en de lonen erg laag. Het is moeilijk om promotie te maken waardoor er weinig vooruitzichten zijn om een beter bestaan op te bouwen.”

vulkaanroute la palma: lava, vulkanen, asvelden en kraters

De vulkaanroute over de bergkam Cumbre Vieja is een van de mooiste wandelingen op het eiland

Emigreren naar La Palma: wat je moet weten

La Palma bevindt zich in Europa en dat maakt het gemakkelijk om de benodigde papieren te organiseren in de hoofdstad Santa Cruz. De stap om naar La Palma te komen is snel gemaakt, het opbouwen van een leven op het eiland zal meer energie kosten.

Voor alleenstaanden is het lastig om nieuwe vrienden te maken en echtparen zijn erg op elkaar aangewezen. Je moet het hier echt allemaal uit jezelf halen. De bewoners op La Palma zijn behulpzaam en vriendelijk maar iedereen, ook de Nederlander, is op zijn eigen manier druk bezig met zijn eigen leven. La Palma biedt zeker geen gespreid bedje en het is hard werken om op het eiland verder te komen.

Ik wil je er zeker niet van weerhouden om naar La Palma te emigreren. Het maken van de stap naar La Palma zal een geweldige en leerzame ervaring zijn en met een beetje geluk en doorzettingsvermogen gaat het lukken om hier een bestaan op te bouwen.

Voor ouders met kinderen is het goed om te weten dat er op het eiland geen internationale scholen zijn. Kinderen volgen allemaal hetzelfde onderwijs. Pas wanneer de kids 18 jaar hebben bereikt vliegen ze uit (of blijven op La Palma) om zich in een bepaalde richting te specialiseren.

Santa Cruz de la Palma is de hoofdstad van het Canarische Eiland La Palma

Santa Cruz de la Palma is de hoofdstad van het Canarische Eiland La Palma

Een huis kopen of huren op La Palma

Alleen met een flink eigen vermogen kun je op La Palma een huis kopen, de banken zullen je niet snel een hypotheek verstrekken. Er is op het eiland een groot aantal makelaars. Zij kunnen je informeren over het huizenaanbod. Mijn advies is om voordat je een huis koopt een periode een huis te huren op het eiland. Je komt er dan achter in welk gebied je zou willen wonen, ook ontdek je wanneer je hier wat langer bent dat het klimaat overal op het eiland anders is. Ga niet over een nacht ijs bij het kopen van een huis: vraag een second opinion over het koopcontract, er bestaat een kans dat er meerdere verborgen eigenaren zijn van het huis, controleer ook of de grenzen van het terrein duidelijk zijn aangegeven. Zijn er storende omgevingsgeluiden zoals dat van honden en hanen?

Makelaars bieden ook huizen aan om te huren, met een huurhuis ben je minder gebonden. Eenmaal iets beter geïntegreerd in het eilandleven wordt de kans groter om via via een leuk huis te vinden. Vanaf 400 euro kun je op La Palma al een eenvoudig huis huren. De belangrijkste tip die ik je kan geven om je verblijf op La Palma zo aangenaam mogelijk te maken, is om zo goed mogelijk Spaans te leren spreken. Met ieder nieuw Spaans woord zul je je hier meer en meer thuis gaan voelen. Er zijn maar weinig eilandbewoners die een tweede taal spreken.

El Tablado, een authentiek dorpje in het noorden van La Palma, aan het einde van de wereld

El Tablado, een authentiek dorpje in het noorden van La Palma, aan het einde van de wereld

Wat valt er op La Palma te beleven?

Op La Palma komt geen massatoerisme voor. Je zult er dan ook geen pretparken en grote toeristische attracties tegenkomen. De grootste attractie van La Palma is de natuur en de oprechte Latijns-Amerikaanse eilandsfeer. De grootste groep bezoekers komt naar La Palma voor een combinatie van wandelen, het goede klimaat en het strand. De stadjes Los Llanos en Santa Cruz, met zijn gezellige terrassen en winkeltjes, worden graag bezocht.

In de loop der jaren heeft Siepko met zijn gezin alle uithoeken van La Palma verkend. De hoogte van het vulkanische eiland La Palma, in combinatie met de begroeide vulkaanhellingen, zorgt voor interessante klimatologische verschillen en grote contrasten. In het noordoosten van La Palma heeft zich dankzij de passaatwolken een prehistorisch laurierbos ontwikkeld. Aan de andere kant van de berg is de kans op zon het grootst. In het zuiden van La Palma wordt het landschap gedomineerd door zwarte vulkanen, het noorden is groen en wordt doorkruist door diepe kloven.

La Palma is het meest noordwestelijke eiland van de Canarische eilanden en wordt gezien als het steilste eiland ter wereld. La Palma is maar 50 bij 30 kilometer groot, de hoogte is 2.426 meter. De enige horizontale weg op het eiland bevindt zich parallel aan de landingsbaan. Alle andere wegen zijn rijk aan bochten. De infrastructuur van La Palma is goed en het relatief kleine eiland biedt een verrassend groot aanbod aan culturele activiteiten.

Los Tilos, het grootste laurierbos van het eiland

Los Tilos, het grootste laurierbos van het eiland

Wandelen op La Palma: welke wandelingen je absoluut moet maken

“De grote diversiteit aan wandelingen, door een grote verscheidenheid aan landschappen, geeft je de kans om op elke dag van de week een totaal andere type wandeling te ondernemen. Uniek in de wereld is de erosiekrater Caldera de Taburiente, de wandeling naar het hart van de krater met zijn gekleurde waterval is een belevenis. In het noorden van La Palma vergeet je even dat je in Europa bent. Mijn aanbevolen wandeling gaat van La Tosca naar Franceses. Het zuiden biedt daarentegen weer een totaal ander landschap. Zwarte lava en donkere kraters met in het uiterste puntje van het eiland de zoutvelden.”

Veel wandelaars komen naar La Palma voor de Caldera de Taburiente, een 1,5 km diepe en 9 km brede krater in het hart van het eiland

Veel wandelaars komen naar La Palma voor de Caldera de Taburiente, een 1,5 km diepe en 9 km brede krater in het hart van het eiland

De gekleurde waterval Cascade de Colores in de Caldera de Taburiente

De gekleurde waterval Cascade de Colores in de Caldera de Taburiente

“In het noordwesten woont inmiddels een tweede en een derde generatie hippies. De wandeling Peace & Love in Las Tricias mag zeker niet ontbreken. Voor de wandeling naar de bronnen van de Marcos en de Cordero moet je naar de oostkant van La Palma. Het heldere bronwater stroomt daar al duizenden jaren uit de berg. Een van de hoogtepunten van La Palma is het maken van een sub-alpine wandeling op de hoogste top.”

Emigreren naar La Palma

Subalpine vegetatie

Is La Palma ook een goede bestemming voor niet-wandelaars?

“In het westen schijnt de zon evenveel uren als op de andere Canarische Eilanden, over het strand van Tazacorte wordt zelfs beweerd dat er nergens anders in Europa de zon zoveel uren schijnt als in dit kustplaatsje. Wie niet van wandelen houdt kan op het strand liggen, de stranden zijn op La Palma uitermate relaxed. Boek ook een huurauto en bezoek de dorpjes in het noorden en de zoutvelden in het zuiden. Go with the flow, op La Palma hoeft helemaal niets en kan heel veel.”

Het strand van Tazacorte met de meeste uren zon van Europa

Het strand van Tazacorte met de meeste uren zon van Europa

Insiderstips: de beste manier om het eiland te beleven

1. Verblijf in een landhuisje: via de landelijke reisorganisaties kan er in de twee badplaatsen Los Llanos en Puerto Naos een appartement of hotel worden geboekt. Typisch voor La Palma is echter een verblijf in een van de landhuisjes en vakantiehuizen op het Palmese boerenland. Veel gasten kiezen ervoor om in het zonnige westen van La Palma een vrijstaand landhuisje te boeken met zicht over de Atlantische Oceaan via een plaatselijke aanbieder zoals Oceaanzicht. Tijdens een verblijf in een landhuisje ben je op La Palma voor even een eilandbewoner onder de eilandbewoners.

Playa de Puerto Naos is het grootste en meest belangrijke strand van La Palma

Playa de Puerto Naos is het grootste en meest belangrijke strand van La Palma

2. Roadtrip La Palma: boek ook een huurauto en ontdek de verborgen geheimen van La Palma. De enorme diversiteit aan landschappen maakt La Palma uitermate geschikt voor het maken van een rondreis, die je naar de verre uithoeken van het eiland brengt. Ook voor niet-wandelaars en voor ouders met kinderen is het maken van een roadtrip interessant. De rondreis is onderhoudend en brengt je in contact met het leven op La Palma.

La Palma is een heerlijk subtropisch eiland voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Terwijl de bewoners in de weer zijn met het verbouwen van bananen en het bewerken van kleine landbouwterrassen kun je als bezoeker genieten van de rust en de ruimte.

Pico Birigoyo, een vulkaan in de Cumbre Vieja-keten

Pico Birigoyo, een vulkaan in de Cumbre Vieja-keten

De Cumbre Nueva. Deze bergkam vormt samen met de Cumbre Vieja een prachtig gebied met diverse vulkaantoppen en schitterende natuurverschijnselen

De Cumbre Nueva. Deze bergkam vormt samen met de Cumbre Vieja een prachtig gebied met diverse vulkaantoppen

La Cumbrecita

La Cumbrecita

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
 1. Roger Ligter zegt:

  Beste Henk, de gezondheidszorg hier is zeker per slecht te noemen. Er is een redelijk ziekenhuis en enkele privé klinieken. Alleen bij bepaalde specialisaties moet je naar Tenerife (20 minuten vliegen). Fiscaal is het hier aantrekkelijk, een gemiddeld huis betaalt 90 euro gemeentebelasting per jaar. Inkomstenbelasting rondom de 20% en de b.t.w. 7%. Het leven op La Palma is best goedkoop, maar zoals Siepko al noemde het inkomen hier is ook een stuk lager.

  Met zonnige groet,
  Roger Ligter (een van die makelaars)

  • P.M. van Veen zegt:

   Beste Roger Ligter.

   Wonen en werken op La Palma oke
   Maar ik het heb wat vraagjes over een vakantiehuisje op La Palma zou je hier ook in kunnen helpen? als makelaar
   Aankoop
   Bankzaken
   Belasting
   Aankopen via een bank op La Palma

   Wellicht kun je hier ons Meer over vertellen of in helpen.

   Wij zijn ook erg verliefd op La Palma en Komen hier al een paar jaar achtereen volgens.

   Met vriendelijke groet Patrick

 2. Hoi,

  Mijn naam is Jim en ben woonachtig sinds 12j in Andalucia. Mijn vriendin ziet het hier echter niet meer zo zitten en prefereert meer de Canarische eilanden, meer bepaald Lanzarote of La Palma.

  Heb je enkele tips voor ons met al je ervaring of beter eventueel werk ?

  Zij is een profesionele fototgrafe en bodywerkster. Haar moedertaal is engels.

  Mijn talen zijn naast nederland, spaans, engels, frans en duits. Van opleiding ben ik fiscalist maar sinds ik in Spanje woon heb ik hier niks meer mee gedaan en wil dit eigenlijk ook niet meer doen.

  Met vriendelijke goeten,
  Jim

 3. Leuke blog! Toevallig gaan wij komende maart naar La Palma. We zijn gek op de Canarische eilanden en zoeken een plek om neer te strijken. Wel al gezien dat La Palma duur is wat betreft huizenprijzen. Werk zal er ook niet al te makkelijk te verkrijgen zijn. Ben heel benieuwd!

 4. Marianne Vanrutten zegt:

  Hallo, mijn verloofde en ik willen graag naar La Palma of La Gomera emigreren. Wij spreken Nederlands, Frans, Engels, Duits en we zijn Spaans aan ‘t leren. Wie kan ons het best informeren over vacatures en jobs en welke stappen kunnen we best ondernemen om ginder aan een inkomen te geraken? Hartelijk dank.

 5. Geevels zegt:

  Hallo, mijn echtgenote en ik denken eraan om in 2027 naar La Palma te verhuizen als we op pensioen gaan. Wij zouden er het liefst een huis bouwen naar onze zin. Zijn de bouwondernemingen en immo kantoren er goed te vertrouwen en kan je ons eventueel mensen aanraden. Ik weet dat het nog 6 jaar duurt, maar wij willen alles op zijn tijd doen om alzo zorgeloos te emigreren. Alvast bedankt voor enige reactie.

 6. Anja Hensen zegt:

  Hallo, wij zijn van plan om in het najaar te emigreren naar la Palma. Ik ben vervroegd met pensioen, dus inkomen zal geen probleem zijn. Ons Spaans is nog niet goed. Weet iemand of er een tax consulent is op la Palma die Nederlands, Engels of Duits beheerst? Of is er iemand die ons, in het begin, zou kunnen helpen? Wat hebben we allemaal uit Nederland nodig om ons in te schrijven, te verzekeren en belasting te kunnen betalen?
  We willen gaan huren
  We weten:
  aanvragen NIE nummer, (waar op la Palma?)
  inschrijven bij Ayunamiento,
  Spaanse bankrekening,
  Spaans telefoonnummer
  Zijn er verder nog zaken om rekening mee te houden?
  Alvast hartelijk dank voor meer informatie.
  Anja Hensen

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>