Expeditie Sumba

Indonesië is een land met vele gezichten. Sommige grote steden zijn redelijk goed ontwikkeld. Maar er zijn ook hele gebieden waar nog geen stromend water is en geen elektriciteit. Om het leven in deze gebieden beter te maken is Hivos een project begonnen: Expeditie Sumba.

Sumba

Tijdens de expeditie zullen er vier Nederlanders en vier Indonesiërs naar Sumba gaan om daar te helpen en te kijken bij het grootste duurzame elektriciteit project van de wereld!

Indonesië

Indonesië is een land dat veel te bieden heeft. Ik heb hiervan al mogen genieten gedurende mijn stage op Lombok. Tijdens deze stage heb ik vooral de mooie dingen op Lombok kunnen zien. Samen gewerkt met Indonesiërs. De indrukwekkende stranden bezocht en gehiked door prachtige gebieden. Natuurlijk heb ik ook gezien dat niet iedereen in Indonesië mooi woont.

The Hill

Het grootste contrast vond ik tijdens een wandeling op The Hill. Dit is een weg tussen de Mataram, de hoofdstad van Lombok, en het dorpje Senggigi. Na het werk maakte ik hier regelmatig een wandeling, omhoog, de bergen in. Aan het begin van de weg vind je de huizen van rijke buitenlanders. Elk huis is omheind met een muurtje, toegankelijk via een poort en iedereen heeft een zwembad aan huis. Deze huizen zijn ook allemaal bereikbaar via een verharde weg. Maar The Hill houdt niet op na de verharde weg. Via moeilijk begaanbare paden kan je verder omhoog. Op het moment dat je dit doet, vind je een dorpje, waar de plaatselijke bevolking woont. Deze huisjes, of beter gezegd krotjes, zijn allesbehalve luxe. Klein, donker en vochtig. Daarnaast hebben ze hier totaal geen voorzieningen. Overal waar je kijkt ligt afval.

Dit was dan nog een dorp op Lombok. Er zijn al vrij veel delen op Lombok die aardig ontwikkeld zijn. Oké, er is minstens één keer per week stroomuitval. Maar het blijft Indonesië natuurlijk. Een eiland wat een stuk minder ontwikkeld is, is Sumba. Dit is een van de armste eilanden van Indonesië. Weinig toeristen weten dit eiland te vinden. Een enkele surfer gaat naar Sumba, om daar te genieten van de rustige maar goede surfspots.

Het leven op Sumba

Sumba is een eiland, ongeveer zo groot als Jamaica, in die lange ketting van kleine eilandjes waar ook Bali en Lombok bij horen. Terwijl Bali en Lombok al heel goed op de kaart staan, is Sumba nog relatief onontdekt. Hoewel de wilde kustlijn al jaren surfers naar het eiland lokt. En je vindt er het beste hotel ter wereld (2016); Nihiwatu Resort.

Maar… In 2009 hadden 520.000 inwoners van de 650.000 inwoners geen toegang tot elektriciteit. Deze mensen moeten elke avond ver lopen voor brandhout en water, zodat ze in ieder geval boven een vuurtje kunnen koken. Ook zijn er veel openbare voorzieningen waar geen elektriciteit is, zoals scholen en ziekenhuizen.

Expeditie Sumba

Hivos is in 2010 een project begonnen om de situatie op Sumba te verbeteren. Het doel van dit project is om in 2023 iedereen op Sumba voorzien te hebben van 100 % duurzame energie. Hivos wordt hierbij gesteund door de plaatselijke bevolking, the Asian Development bank, het Indonesische ministerie van energie en vele andere. Door middel van het gebruik van zonnepanelen, windmolens, waterkracht en biogasinstallaties is Hivos al bezig het gehele eiland te voorzien van energie.

Expeditie Sumba

Voor dit project wordt Expeditie Sumba georganiseerd. Een expeditie waarbij vier Nederlanders en vier Indonesiërs naar Sumba gaan. Tijdens deze expeditie gaan ze met eigen ogen zien wat Hivos doet op Sumba, maar ook waarom dit zo hard nodig is. Om vervolgens terug in Nederland dit project onder de aandacht te brengen bij Nederlanders. Maar daarnaast ook om mensen ervan bewust te maken waarom duurzaam leven van belang is.

IMG_7729

Op het moment is Hivos opzoek naar expeditieleden. Zij moeten voldoen aan doorzettingsvermogen, in staat zijn om mensen te bereiken en avontuurlijk zijn. Tijdens de expeditie heb je namelijk geen lekker matrasje om op te slapen, geen kopje koffie om de dag te beginnen en geen warme douche om al het zweet van je af te spoelen. Drie keer per dag rijst eten, slapen tussen de insecten en wassen in de rivier is wel waar je tegen moet kunnen.

Voor mij klinkt dit als een geweldig avontuur! Vandaar dat ik mij heb opgegeven. Je kan mij steunen door mijn inzending te bekijken, te liken en een bericht achter te laten. Zo zorg je ervoor dat ik mee kan op de expeditie, zodat ik jullie vervolgens via Reishonger op de hoogte kan houden van mijn avontuur via foto’s en verhalen! Ben je enthousiast geworden en wil je zelf mee met de expeditie? Dan kan je je natuurlijk ook inschrijven! Meer informatie vind je op http://www.supportsumba.nl.

Wil je weten hoe ik mijn eerdere verblijf op Lombok heb ervaren? Bekijk dan mijn verhalen op Reishonger: Is Lombok het nieuwe Bali? en Onbekend Noord Lombok.

Tekst en foto’s: Brenda Bonte

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>