Is Lombok het nieuwe Bali?

Keuzes zijn vaak moeilijk om te maken, en soms heb je spijt van een keuze die je in het verleden gemaakt hebt. Spijt van een bezoek aan Lombok zal je echter niet snel krijgen. Dit Indonesische eiland is nog niet overspoeld met toeristen. Op dit eiland zijn nog vele verlaten stranden en onontdekte plekken te vinden. De avontuurlijke reiziger kan zich hier uitstekend vermaken, in bijvoorbeeld de omgeving van de Rinjani, het surfersparadijs Kuta en ook het meest toeristische gedeelte van Lombok, Senggigi is nog een bezoek waard. Hoe lang zal het nog duren voordat ook Lombok overspoeld wordt met toeristen, en vol gebouwd is met hotels en restaurants?

Een uitspraak die in het verleden is gemaakt, is: Lombok, het nieuwe Bali. Is dit de bedoeling, of zou het zonde zijn van datgene wat het eiland nu nog te bieden heeft? En lijkt Lombok daadwerkelijk op Bali? We mogen hopen dat Lombok niet zoals Bali een nieuwe bestemming voor massatoerisme wordt, want vooralsnog heeft het zijn eigen unieke cultuur en verschillende unieke plaatsen die het waard zijn om te bezoeken.

Lombok

Waar Bali voornamelijk bekend staat vanwege de religie, de tempels en de prachtige rijstvelden, staat Lombok meer bekend als een surfersparadijs. Beide eilanden zijn omringd door een azuurblauwe zee en stranden. Veel van de stranden op Bali zijn echter overspoeld door mensen. De stranden van Lombok zijn vaak verlaten en geven paradijselijke foto’s. Voor mooie tempels en indrukwekkende ceremonies hoef je echter niet naar Lombok, aangezien hier in tegenstelling tot Bali een islamitische cultuur heerst.

Gunung Rinjani

Lombok heeft naast de mooie stranden nog meer te bieden, zoals de omgeving van de Rinjani bijvoorbeeld. De Gunung Rinjani is de op een na hoogste vulkaan van Indonesië en is gelegen in het noorden. Voor mensen met een goede conditie is een klim naar de top van de vulkaan de moeite waard, maar ook voor de mensen met een minder goede conditie biedt de omgeving rond de Rinjani genoeg om te zien. Rond de vulkaan zijn verschillende watervallen te zien, die vlak na het regenseizoen op hun mooist zijn. Ook zijn er in het noorden verschillende traditionele dorpen te vinden, waar het lijkt alsof je terug reist in de tijd. Verder bied het gebied rond de vulkaan natuurlijk een prachtige natuur!

Surfersparadijs Kuta

Ook het zuiden van Lombok is zeker de moeite waard om te bezoeken en nog niet overspoeld met toeristen. Kuta Lombok is een uitstekende plek om te verblijven om dit gebied te ontdekken. Kuta is de enige plek die redelijk ontwikkeld is en verschillende accommodaties en eetgelegenheden aanbiedt. Het gebied rond Kuta kent de mooiste stranden van Lombok, daarnaast zijn er ook verschillende duikspots in dit gebied. Kuta is vooral beroemd als surfbestemming. Het hele jaar door kan hier gesurfd worden. De plek vanaf waar gesurfd wordt is Gerupuk, een klein dorpje in de buurt van Kuta. In Gerupuk zijn een paar hele simpele en goedkope surfaccommodaties en hier worden ook surfboards verhuurd en surfles gegeven. Dit gebied is echter in ontwikkeling en land wordt opgekocht om meer toeristische faciliteiten te bouwen.

Gili Trawangan

De Secret Gili’s

In het zuiden kun je ook de Secret Gili’s vinden. In tegenstelling tot de drie populaire Gili-eilanden in het noordwesten van Lombok zijn deze tropische eilanden nog niet bekend onder de meeste toeristen. De meeste van deze eilanden zijn onbebouwd. Op een aantal eilanden kan je een accommodatie vinden, waaronder één luxe resort en één simpelere accommodatie. Er zijn hier nog weinig toeristische faciliteiten, maar voor een paar dagen genieten van zon, zee en strand is dit bij uitstek de plek om te verblijven op Lombok.

Toeristisch Lombok

Vervolgens is er nog Senggigi, dit kustplaatsje is de enige plek van Lombok die op het gebied van toerisme ontwikkeld is. Het is echter nog lang niet te vergelijken met Kuta op Bali. Hier vind je geen MC donalds, Starbucks, KFC of Pizzahut. Wel zijn er verschillende restaurants, maar ook de lokale warungs zijn nog gewoon aanwezig in Senggigi. Er zijn verschillende accommodaties, van simpel tot luxe boetiekhotels. Vanaf hier is het mogelijk om verschillende tours te boeken. Al is het aan te raden om juist ook op andere plekken dan Senggigi te overnachten en niet alleen dagtours te boeken. Senggigi is vooral een plek om te genieten van massages, strand, zee, romantische zonsondergangen en lekker eten.

Vooralsnog is Lombok een uniek eilandje met een eigen traditionele cultuur, natuur en bevolking. Het is nog ver verwijderd van een bestemming met massatoerisme. Ook zijn er zeker grote verschillen tussen Lombok en Bali en dit maakt het het waard om een bezoek te brengen aan Lombok. Vooral het noorden en het zuiden zijn nog plekken waar veel toeristen nooit geweest zijn. Dit kleine Indonesische eilandje is dus zeker de moeite waard om te bekijken.

Tekst en foto’s: Brenda Bonte

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>