Duiken met voshaaien in Malapascua

In de Filipijnen heb je een aantal bijzondere plekken om te duiken. Malapascua is daar één van. Op dit tropische eiland zijn tientallen duikscholen die het mogelijk maken om te duiken met voshaaien. Lees hier alles wat je moet weten over deze unieke ervaring.

Malapascua’s most famous visitor

Voshaaien, in het Engels thresher sharks genoemd, zijn haaien met een enorm lange staartvin. Meer dan de helft van de haai bestaat uit het verlengstuk van de bovenste vin. Deze staart gebruikt de voshaai om op scholen vis te jagen. Ze komen voor in alle wereldzeeën, van het wateroppervlak tot een diepte van 500 meter.

Omdat voshaaien het grootste deel van hun tijd in diepe wateren doorbrengen, worden ze maar zelden gezien. De beste plaats om met voshaaien te duiken, is het eiland Malapascua in de Filipijnen. Hier zijn twee onderwatereilanden te vinden -Monad Shoal en Kemod Shoal- waar voshaaien regelmatig richting het wateroppervlak komen om schoongemaakt te worden, soms vergezeld door mantaroggen.

Van Cebu City naar Malapascua

Malapascua is een klein eiland ten noorden van Cebu. Om er te komen zul je eerst naar Cebu City moeten vliegen of varen. Wij vliegen van Puerto Princesa (Palawan) naar Cebu City. Vanaf het vliegveld nemen we een bus naar het noordelijke busstation, de busrit duurt ongeveer een half uur. Hier regelen we een busje om ons naar Maya te brengen. Het kost 200 pesos (€3,75) per persoon (plus 200 voor onze bagage) om vier uur lang in een klein bestelbusje te zitten met in totaal 21 mensen. We worden afgezet in Maya, waar we voor 50 pesos (nog geen euro) een scooter huren om ons naar de haven te brengen. Aangekomen in de haven hebben we het geluk dat er net een privé boot naar Malapascua gaat. Voor 200 pesos per persoon kunnen we een lift krijgen. De boot doet er 45 minuten over. Soms moet je 20 pesos extra betalen voor een roeiboot die je van de grote boot naar het strand brengt.

malapascua

Het idyllische Malapascua eiland

Duikscholen op Malapascua

Er zijn tientallen duikscholen op Malapascua. Het is verstandig om er een paar af te gaan om de materialen en prijzen te vergelijken. De eerste dag duiken wij met Dive Society en de tweede dag met Little Mermaid Dive Resort. De kijkposten voor het bezichtigen van de voshaaien bevinden zich op een diepte van 30 meter. Met een Open Water duikbrevet mag je officieel maar tot 18 meter duiken. Als je met de voshaaien wilt duiken, moet je dus een Advanced Diver zijn.

Een enkele duik inclusief materiaal kost rond de 1.700 pesos (ongeveer 32 euro). Ben je geen Advanced Diver, maar wil je toch graag met de voshaaien duiken? Het is ook mogelijk om als Open Water Diver een diepzee specialisatie te doen in Malapascua. Deze cursus inclusief duik kost 3.000 pesos (56 euro) en na het voltooien van deze cursus mag je tot 30 meter duiken.

Als je de tijd hebt dan raad ik je aan om een paar dagen in Malapascua te blijven. Mocht het gebeuren dat je de eerste dag geen voshaai ziet, dan kun je het de volgende dag gewoon nog een keer proberen. Naast duiken en snorkelen zijn er nog genoeg andere dingen om te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een daguitje maken naar het paradijselijke Kalanggaman, een eiland op een uur varen van Malapascua.

kalanggaman

Kalanggaman eiland

Duiken met voshaaien: een bijzondere ervaring

De eerste dag zit het ons niet helemaal mee. De beste tijd om met de voshaaien te duiken is vroeg in de ochtend. Onze wekker gaat om vier uur en een half uur later staan we voor de duikschool van Dive Society. Vanwege een miscommunicatie met de kapitein moeten we een uur op de boot wachten. Wanneer we eindelijk bij de duiklocatie aankomen, is het al licht. Prime time is voorbij en de andere boten maken hun weg terug naar Malapascua. Het voordeel is dat er bijna geen andere duikers zijn. Helaas is de zichtbaarheid onderwater erg slecht en kunnen we niet verder zien dan acht meter. Na een kwartier in de blauwe leegte staren, zien we vaag in de verte een gedaante voorbij zwemmen. Daar is ‘ie dan, de voshaai. Met deze onduidelijke verschijning moeten we het doen, de rest van de duik zien we niets meer.

De volgende dag hebben we meer geluk. Met Little Mermaid Divers komen we voor zonsopkomst al aan bij de duiklocatie. De zichtbaarheid is iets beter, ongeveer 13 meter. Er zijn verschillende cleaning stations waar de voshaaien overheen cirkelen. Bij de eerste uitkijkpost zien we veel kleine tropische visjes, maar geen voshaai. Na tien minuten verplaatsen we naar de tweede uitkijkpost. Hier zien we onze eerste voshaai. Zwierend met zijn lange staart baant de gigantische vis zich een weg door het water. Het aangezicht van deze haai is erg indrukwekkend. Later zwemt er in de verte nog een tweede voshaai voorbij. Net voordat we weer omhoog moeten, zien we een derde. Deze voshaai is geïnteresseerd in een paar duikers en zwemt op een afstand van nog geen drie meter langs de toeschouwers. Tevreden en met de voshaai nog op ons netvlies maken we onze weg naar boven. De duik eindigt met een kleurrijke zonsopgang. Kun je de dag nog beter starten?

voshaaien Malapascua

Deze voshaai is gespot door de duikgidsen van Little Mermaid Dive Resort

Durf jij het aan om met voshaaien te duiken? Staat Malapascua al op jouw bucketlist?

Tekst en foto’s: Marjon Hilhorst

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>