De Margrietroute

Denemarken heeft een scala aan mooie uitzichten en oergezellige plekjes. De beste manier om Denemarken dan ook te ontdekken, is al rondreizende. Te voet, per fiets of per auto. Maar hoe weet je nu waar je moet zijn?

Denemarken heeft een scala aan mooie uitzichten en oergezellige plekjes. De beste manier om Denemarken dan ook te ontdekken, is al rondreizende. Te voet, per fiets of per auto. Maar hoe weet je nu waar je moet zijn?

In 1991 werd de Margueritruten, de Margrietroute, ingewijd door koningin Margrethe II. Margrieten zijn de lievelingsbloemen van deze vorstin. De route, met ongeveer 3700km aan wegen, leidt je langs de meest pittoreske plaatsjes. Het Deense landschap zoals je het nog nooit zag.

Margrieten
Wanneer je door Denemarken rijd, kan je er niet naast kijken. Te pas en te onpas zie je deze kleine, vierkante bordjes met daarop een margriet op een bruine achtergrond. Ik vroeg me eerlijk gezegd af wat dat wilde zeggen. ‘Kijk uit, natuurdomein’? Of ‘pas op, bloemen’?

Pas toen ik weer thuis was, had ik de tijd om het uit te zoeken. Het bordje is het signaal dat je je op een deel van de Margrietroute bevindt.

Als ik dat eerder had beseft, had mijn reis wellicht nog mooier geweest. Het viel me op dat de bordjes steeds langs kleine, gezellige wegen stonden, met bloemen in de bermen. Want daarvoor staat de Margrietroute bekend: er staan altijd Margrieten langs de kant van de weg.

Gezelligheid
De Margrietroute is in het leven geroepen om de mooie kant van het Deense land te laten zien. Kleine weggetjes, schattige brugjes en wegen langs bos en strand. Dat wil zeggen dat de route uitermate geschikt is voor voetgangers, fietsers en personenwagens. Mensen die de route graag met een caravan doen, zijn gewaarschuwd: sommige kleine weggetjes zijn écht klein.

Maar het blijft natuurlijk een toeristische route. En dus passeer je ook de meest mooie en interessante toeristische trekpleisters. Kastelen, musea, bezienswaardigheden en mooie stadskernen, allen even aanlokkelijk.

Navigatie
Hoe dan ook, een beetje ontdekkingsreiziger zoekt zijn eigen weg. En om je daarbij te helpen, kan je de brochure van de Margrietroute gemakkelijk bestellen bij de dienst toerisme van Denemarken. Voor wie wil, kan je de route zelfs downloaden in je navigatiesysteem. Op die manier kan je gemakkelijk beslissen welk gedeelte van de route je wil doen en op welke manier. Handig!

En of je de route nu per auto of per fiets doet, ik kan je beloven dat het prachtig rijden is!

Lotte

Lotte houdt ervan om te voet te reizen, om zo het land echt in te kunnen duiken. Bovendien zal ze altijd proberen om met duizend woorden een beeld te schetsen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>