Wist je dit van Cuba?

Heb jij een reis naar Cuba op de planning staan? Of ben je er net geweest? Wij vinden Cuba een heerlijk land om door te reizen.

Bezoek cubaanse boerderij

Je hebt het zwoele Havana met indrukwekkende koloniale gebouwen, maar ook oude oldtimers en vervallen herenhuizen. Plekken waar de revolutie nog goed te voelen is, zoals bijvoorbeeld Santa Clara én wil je een dansje wagen ga dan naar kleurrijk Trinidad. Ook afsluiten op een palmenstrand verleent Cuba zich goed voor, je moet alleen wel even kiezen waar.

Bij reisorganisatie Riksja Cuba, onderdeel van Riksja Travel, kun je je eigen Cuba rondreis samenstellen. Je bezoekt de plekken, maar je reist ook verder dan waar sommige reizigers stoppen. Cuba op een andere manier leren kennen, zowel bij de bekende plekken maar ook buiten de gebaande paden.

Tijdens je reis word je niet met een taxi opgehaald en van de luchthaven naar je hotel in Havana gebracht, maar met een oldtimer en gelijk word je ondergedompeld in de Cubaanse cultuur. Of op het platteland zelf je sigaar rollen bij de lokale boer (én op roken als je wilt). In Trinidad slaap je niet buiten het oude centrum in een comfortabel hotel, maar juist in het oude centrum bij de mensen thuis. Slechts een aantal voorbeelden hoe je écht dichtbij de bestemming komt.

Sigaar Viñales

Maar.. hoe leuk is het om Cuba nog beter te leren kennen met een aantal feitjes die wij zelf ook nog niet allemaal wisten. Het land op een andere manier ontdekken, want wist je dat? Wij lieten ons verrijken door 15 nieuwe feitjes over Cuba door de reisspecialisten van Riksja Cuba:

Wist je dat?

 • Cuba bestaat uit het hoofdeiland, maar ook circa 4.100 kleinere eilanden telt. Het hoofdeiland Cuba is bovendien het grootste eiland in de Caribische zee.
 • Cuba ruim 2,5 keer zo groot is als Nederland. Reis je van west naar oost dan ben je circa 1.250 kilometer verder.
 • De grootste stad van Cuba Havana is, gevolgd door Camaguey en Santiago de Cuba. Tip van de reisspecialisten van Riksja Cuba: ontdek Havana per oldtimer.

Per oldtimer door Havana

 • De officiële taal op Cuba Spaans is, maar wel valt onder het Caribische -Spaans.
 • Er circa 11 miljoen Cubanen op Cuba leven, waarvan circa 2,3 miljoen in Havana. En dat de meeste inwoners op Cuba Katholiek zijn.
 • Het land sinds 1959 een Socialistische republiek is en de partij van Raúl Castro (Communistische partij van Cuba) de enige legale politieke partij is.
 • De levensverwachting van de Cubanen (met 78 jaar) hoger is dan dat van Amerikanen.
 • Circa 45% van de Cubanen vrouw is en 55% man. Is een werkende vrouw zwanger, dan kan ze in Cuba een jaar met zwangerschapsverlof.
 • Maar liefst 85% van de Cubanen geen huur betaalt voor hun huis.
 • Cuba maar liefst 9 keer op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Welke plekken? Het oude centrum van Havana, met Morro-fort van Santiago, het Desembarco del Granma national park, de vallei bij Vinales, nationaal park Alejandro de Humbolt, Cienfuegos, Camaguey en het oude centrum van Trinidad. Dit laatste kun je lopend ontdekken, maar ook leuk om dit per bici-taxi te doen (tip van Riksja Cuba).

Bici-taxi Trinidad

 • De stad Havana werd gesticht in 1514 en als handelsstad diende voor de Spaanse Nieuwe Wereld.
 • Florida op ongeveer 180 kilometer van Cuba ligt en Jamaica ten zuiden op circa 140 kilometer.
 • De belangrijkste feestdagen in Cuba zijn: Kerstmis, Nieuwjaarsdag, Overwinning der strijdkrachten (2 januari), geboortedag van José Martí (28 januari), Dag van de arbeid (1 mei), Herdenking van de revolutie van 1953 (25 tot 27 juli) en Dag van de Onafhankelijkheidsoorlog (10 oktober).
 • De kustlijn van Cuba bijna 6000 kilometer lang is. Voor elk wils is er een ideaal strand.

Paradijselijke stranden Cuba

 • Columbus op 27 oktober 1492 zijn eerste voet aan wal zette en gelijk verklaarde dat Cuba het mooiste land was wat hij ooit had gezien?

Maar….. dat Cuba ook veel indruk op ons maakt als land? De verstilde dorpjes, plekken waar de revolutie nog goed te voelen is en witte stranden. Staat Cuba ook hoog op jouw lijstje of ben je op zoek naar meer tips en feitjes? De reisspecialisten van Riksja Cuba kennen het land op hun duimpje en vertellen je er graag over.

 1. Als je geïnteresseerd bent om meer te lezen over Havana is de roman Manto Negro een aanrader. Voor meer informatie en boekfragmenten kun je terecht op http://www.mantonegro.nl. Hier is het boek ook te bestellen.

  De hoofdpersoon van Manto Negro leidt een heerlijk leven in Havana. Elke ochtend wordt hij schaterlachend wakker. Ook al woont hij niet helemaal legaal in Cuba en overtreedt hij soms een paar wetten, iedere keer als er problemen dreigen weet hij met een beetje vindingrijkheid en de inzet van zijn contacten een oplossing te vinden. Maar als zijn vriendin onder onduidelijke omstandigheden wordt gearresteerd en naar de vrouwengevangenis Manto Negro wordt gestuurd lijkt hij steeds minder grip op de situatie te krijgen. Met toenemende frustratie daalt hij af in een wereld die hij in het geheel niet naar zijn hand kan zetten. Een roman over de rauwe werkelijkheid van het leven in Havana, die een stuk verder gaat dan kwieke bejaarden die op de muziek van Buena Vista Social Club dansen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>