Autohuur: brokers zijn goedkoper

Toen ik op mijn 19e door Australië zworf en compleet afhankelijk was van de Greyhound-bus, baalde ik enorm dat ik geen rijbewijs had. Want waar de bus een vaste route volgt en stopt wanneer de chauffeur dat bepaalt, heb je in een auto alle vrijheid.

huurauto

Nu ik mijn rijbewijs heb, is het niet zo verwonderlijk dat ik tijdens bijna iedere reis een auto huur. Daarbij vind ik een paar dingen belangrijk:

 • ik wil altijd de kleinste of goedkoopste huurauto omdat mijn budget beperkt is
 • ik wil geen eigen risico zodat ik niets hoef te betalen wanneer ik schade aan de auto krijg
 • ik wil een onbeperkt aantal kilometers mogen rijden, zodat ik flexibel mijn route kan uitstippelen

Bij dit verlanglijstje is mij één ding duidelijk geworden: de zogenaamde brokers zijn een stuk voordeliger dan de verhuurmaatschappijen zelf.


Wat is een broker?

Een broker is simpelweg een tussenpersoon. Net als dat er voor hotels de nodige websites bestaan waar je een kamer kunt boeken, zijn er voor autoverhuur de brokers. Deze maken prijsafspraken met de verhuurmaatschappijen, waar jij en ik vervolgens van kunnen profiteren. Zo is een auto die je direct bij Hertz huurt vaak een stuk duurder dan een Hertz-auto die je via zo’n broker huurt. Maar welke broker is nu de goedkoopste?

Welke autoverhuur-brokers zijn het goedkoopst?

In 2004 had ik al door dat brokers goedkoper waren. Voor mijn terugkeer naar Australië koos ik voor een huurauto bij Auto Europe. In de daaropvolgende jaren rolde deze broker steeds weer als goedkoopste uit de bus, of ik nu in Engeland of in Portugal huurde. Maar de laatste paar jaren heeft Auto Europe een geduchte concurrent gekregen: Economy Car Rentals. Deze was consequent een paar euro goedkoper en had goede deals als het om one-way rentals gaat. Andere brokers die ik persoonlijk nog niet aan de tand heb gevoeld, zijn:

Mijn tip: zoek bij een aantal brokers en kijk daarna voor de grap eens bij Avis, Hertz, Sixt en Europcar. Grote kans dat de broker goedkoper is, zoals bijvoorbeeld EasyTerra Autohuur.

Een broker is niet altijd goedkoper

Op bestemmingen met veel lokale autoverhuurders is een broker juist weer niet goedkoper. In vrijwel heel Griekenland verslaan de lokale kantoortjes de grote jongens waar de brokers deals mee hebben gesloten. In Portugal kun je ook beter bij een kleine verhuurder informeren. Zelfs op de Canarische Eilanden ben je beter uit bij lokale of nationale autoverhuurders als AutoReisen en Gold Car. Soms kun je deze op internet vinden, maar in veel gevallen hebben ze geen website en loont het de moeite om ze persoonlijk langs te gaan.

 1. Frederik zegt:

  Kijk, dit zijn nu nog eens topics waar je écht iets aan kunt hebben!!
  Die hou ik zeker in mn achterhoofd, bedankt!!

 2. Richard van Daal zegt:

  Ik realiseer me dat dit artikel in 2010 is geschreven maar ik vind het erg interessant en ik wil graag toevoegen dat auto verhuur brokers zich hebben ontwikkeld in de afgelopen 4 jaar, en bij Topautoverhuur hebben wij meer de nadruk gelegd op klanten service in plaats van alleen maar lage tarieven.

 3. Piet Buggenhout zegt:

  Reeds jaren huren wij onze ‘vakantie-auto’ steevast bij een brooker, meestal SunnyCars. Misschien af toe iets duurder dan de kleine zelfstandige ter plaatse, maar de gemoedsrust die je daarvoor krijgt is veel meer waard: duidelijke afspraken en Nederlandstalige overeenkomst, geen verborgen kosten of extra’s, goede website, snelle boeking, volledige verzekering. Even bellen als er ter plaatse een probleempje was en het werd snel door hen geregeld en een schadegeval werd ons vrijwel onmiddellijk terugbetaald.
  Het verkoopspraatje om je extra verzekeringen aan te smeren blijft ook achterwege bij het ophalen van de wagen, zodat je sneller aan je vakantie kunt beginnen. Wel blijven oppassen dat reeds aanwezige schade genoteerd wordt bij afhalen, het is niet omdat jij goed verzekerd bent dat die autoverhuurder voor een oude beschadiging meermaals moet kunnen incasseren.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>