Autohuur: hoe zit het met verzekeringen?

"Wilt u een extra inzittendenverzekering? Een tweede bestuurder opgeven? Het eigen risico afkopen? Een GPS-systeem? Een extra verzekering voor schade aan banden of ruiten?" Het zijn de standaardvragen die de baliemedewerker van het autoverhuurbedrijf op je afvuurt, als je moe en bezweet voor de balie staat om je huurauto op te halen. Doe maar, denk je dan, want je wilt zo snel mogelijk naar je vakantie-adres. Maar is het slim? Nee, is het korte antwoord.

Wanneer je een auto huurt, is een van de grootste ergernissen de aanvullende kosten voor extra verzekeringen. Doe je het niet, loop je het risico veel geld kwijt te zijn als er iets misgaat. Doe je het wel, wordt een auto huren uiteindelijk toch een hele dure grap. Voor alles wat je niet vooraf maar aan de balie van het verhuurbedrijf regelt, betaal je bijna altijd de hoofdprijs.

Maar hoe wapen je jezelf tegen de verkooppraatjes van bedrijven als Avis, Alamo en Hertz? De belangrijkste regel: lees je van te voren in en voorkom dat je bij het afhalen van je auto nog beslissingen moet nemen. Bedenk altijd vooraf of je een navigatiesysteem of een kinderzitje nodig hebt. En zo ja, of je het niet beter mee kunt nemen. Denk ook thuis al na over hoe je verzekerd wilt zijn.

huurauto-andalusie

Doolhof aan verzekeringen

Maar hoe zit het eigenlijk precies met al die verzekeringen? Wat is standaard verzekerd en wat is verstandig om bij te verzekeren? Bij elke huurauto is een standaard WA-verzekering bijna altijd bij de auto inbegrepen, want dat is in de meeste landen wettelijk verplicht. De verzekeringen die verhuurders jou aan de balie aanbieden, ook op het gebied van aansprakelijkheid (liability), komen dus meestal boven op de standaardverzekering. Het hangt van de plaatselijke regels af of bijverzekeren (echt) noodzakelijk is.

Verzekering van de huurauto in het buitenland

Bij het huren van een auto in het buitenland krijg je te maken met verschillende verzekeringen. Deze hebben vaak een andere naam dan in Nederland. Ook de dekking van de verzekering kan anders zijn dan je gewend bent. Hieronder vind je ook een lijst met veel gebruikte afkortingen van verzekeringen.

WAM-verzekering
Een WAM-verzekering is in Nederland en alle andere EU-landen verplicht. Deze ‘wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen’ dekt de schade die een bestuurder met de auto aan anderen toebrengt. Buiten de EU is het van belang te controleren of er een WA-verzekering is en of de maximale dekking voldoende is. Binnen de EU is de minimale dekking per gebeurtenis altijd vijf miljoen euro. Als de WA-dekking onvoldoende is, kun je vaak een aanvullende verzekering afsluiten.

Cascoverzekering
In principe ben je als huurder aansprakelijk voor alle schade aan de gehuurde auto of camper. Met een cascoverzekering of Collision Damage Waiver (CDW) dek je deze aansprakelijkheid (voor een groot deel) af. De verzekering is nergens verplicht maar belangrijk is deze wel. Een cascoverzekering of CDW keert in veel gevallen uit bij schade aan de huurauto. De inhoud van de CDW kan per verzekering verschillen. De verzekering kan soms een andere naam hebben. De cascoverzekering of CDW kent meestal een eigen risico. Dit eigen risico is vaak geheel of gedeeltelijk af te kopen. Daarnaast kunnen er bepaalde schades uitgesloten zijn van deze verzekering, zoals de schade aan de lak, schade aan de onderzijde van de auto, schade aan ruiten of banden, schade ontstaan op onverharde wegen of schade na gebruik alcohol of drugs.

Diefstalverzekering
Het is belangrijk van te voren te checken of de auto ook tegen diefstal verzekerd is en er geen hoog eigen risico is bij diefstal. Een diefstalverzekering zit niet overal standaard in een cascoverzekering. Het is belangrijk hier vooraf navraag over te doen.

Ongevallenverzekering inzittenden
Deze verzekering keert uit als een of meerdere van de inzittenden letsel oplopen. Dit is met name belangrijk in die landen waar de WA-verzekering niet verplicht is of waar de wettelijk verplichte WA-dekking laag is. Voor de bestuurder is deze verzekering van belang als hij zelf aansprakelijk is voor het ongeval. Alle passagiers in de personenauto kunnen in veel gevallen hun (letsel)schade verhalen op de WA-verzekering van de betrokken auto.

autohuur

Autohuur: hoe zit het met additionele verzekeringen?

Maar aansprakelijkheid is maar één van de vele verzekeringen die je kunt afsluiten bij het huren van een auto op vakantie. Hieronder een lijst met veelgebruikte termen die autoverhuurbedrijven gebruiken voor additionele verzekeringen, welke schade ze dekken en wanneer het zinnig is ze af te sluiten.

Third Party Insurance (TPI): Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). In de meeste landen in de wereld verplicht. Soms met voldoende dekking zoals in Nederland, maar vaak is het standaardbedrag te laag, zoals in de Verenigde Staten en Griekenland. In een dergelijk geval is bijverzekeren een optie (zie ALI hieronder).

Additional Liability Insurance (ALI): aanvullende wettelijke aansprakelijkheid (als extra op de TPI). Een aanvullende verzekering die extra schade dekt die jij bij iemand anders veroorzaakt.

Collision Damage Waver (CDW): een schadeverzekering, ofwel cascoverzekering waarbij schade aan de huurauto verzekerd is. Het gaat dan vaak om het verlagen van het eigen risico bij schade na een aanrijding. Meestal ben je zonder CDW een fors bedrag kwijt. Het gaat dan om duizenden euro’s. Soms ben je zonder CDW zelfs aansprakelijk voor de hele auto.

Personal Accident Insurance: inzittendenverzekering waarbij je na een ongeluk een bedrag uitgekeerd krijgt voor medische onkosten of bij overlijden voor zowel de bestuurder als de passagiers. Of dit nuttig is, hangt af van de standaard WA-dekking en wie met je meerijdt.

Personal Effects Protection: een verzekering voor de waardevolle spullen in je auto. Vaak overbodig, want vaak al via je reisverzekering verzekerd. Check dit van te voren dus even bij je reisverzekering.

Theft Protection (TP): diefstalverzekering.

Veel afkortingen dus, en bovenstaande lijst is niet eens volledig. Soms heet de verzekering anders, of worden bepaalde zaken -denk aan banden, dak en ruiten- uitgesloten. Voor die uitgesloten zaken kun je dan vaak weer een extra polis afsluiten.

Wat is verstandig?

Huurauto’s zijn vaak nieuw en de meeste mensen zullen niet het risico willen nemen dat ze een fors deel, of zelfs de gehele auto moeten vergoeden na een ongeluk. Wie zelf een nieuwe auto koopt, kiest meestal ook voor volledig casco. Een CDW is daarom meestal wel aan te raden. Maar je hoeft die verzekering niet bij de verhuurder zelf af te sluiten. Er zijn goedkopere alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zogenaamde autohuurverzekering. Deze aparte verzekering dekt het eigen risico bij huurauto’s af voor een (veel) lager bedrag dan je over het algemeen bij Avis, Hertz of Sixt moet neertellen.

verzekeringen op autoverhuur

Onze tips voor de verzekeringen op autohuur

1. Kijk goed in de huur- en polisvoorwaarden welke schade is uitgesloten en dus voor eigen rekening blijft. Soms staat er zelfs in dat schade na een verkeersovertreding is uitgesloten.

2. Er zijn aanvullende verzekeringen in Nederland af te sluiten die dekking bieden voor bepaalde uitsluitingen. Informeer bij een verzekeringsmaatschappij voor de mogelijkheden.

3. Als je via een bemiddelaar hebt geboekt, let dan op dat je bij het ophalen van de huurauto niet nog een keer dezelfde verzekering afsluit of ongewenst nog een aanvullende verzekering afsluit.

Meer informatie over het huren van een auto vind je hier.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. G. Cuijten zegt:

    Normaal als wij een auto huren, hadden wij een jaarverzekering bij Allianz, dat is er nu niet meer. Ni hoorden wij dat je bij de anwb een gold creditcard kan nemen en dan is je eigen risico afgedekt en je krijgt zonodig juridische bijstand. Ben je dan voldoende verzekerd?
    Met vriendelijke groet,
    Gonnie

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>