Açores? Azoren!

De Azoren? Het is een naam die ons allemaal welbekend voorkomt. Maar wie kent ze ook écht? De Archipel de Azoren, een groep van negen eilanden, is een autonoom deel van Portugal. De eilanden liggen ter hoogte van Portugal, op 1447km van het vasteland.

De Azoren? Het is een naam die ons allemaal welbekend voorkomt. Maar wie kent ze ook écht? De Archipel de Azoren, een groep van negen eilanden, is een autonoom deel van Portugal. De eilanden liggen ter hoogte van Portugal, op 1447km van het vasteland.

De Azoren is de naam die wij gebruiken, Açores is de naam die de inwoners aan hun eilanden schonken.

Vuurland
De eilanden ontstonden, en groeien nog steeds, door vulkanische activiteit. Opgeworpen door tientallen uitbarstingen van verschillende vulkanen over een tijd van miljoenen jaren, danken de eilanden hun grillige vorm en aparte hoogteverschillen aan stromen lava, landverschuivingen en opgehoopte assen.


De Azoren zijn te onderscheiden in drie groepen. In het westen vind je de eilanden Flores en Corvo, in het midden de eilanden São Jorge, Graciosa, Pico, Faial en Terceira. In het zuidoosten liggen de overige twee; São Miguel en Santa Maria. Tussen de westelijke groep en de oostelijke groep ligt wel zo’n 500 kilometer.

Zacht Klimaat
Doordat de Azoren een eigen, uniek miniklimaat hebben, is het er het hele jaar door lekker zacht. Met temperaturen tussen 15°C en 25 tot 30°C is het er heerlijk vertoeven. Bovendien is het er niet alleen warm, maar ook heel groen. De eilanden, met hun hoge toppen, bevinden zich vaak in de wolken. De plaatselijke flora is daarop afgestemd en neemt vocht op uit deze mist en wolken, in plaats van uit de schrale grond.

Dat maakt dat je over het hele eiland enorme varens, palmbomen en mossen in de meest prachtige kleuren vindt. Er wordt zelfs verteld dat wanneer de wind algen uit de zee opwerpt en op de bergen achterlaat, deze algen gewoon doorleven in hun nieuwe, vochtige omgeving.

De keerzijde van de medaille is dat dit klimaat heel moeilijk te voorspellen valt. Hoewel de temperatuur steeds lekker zacht blijft, kan de wind hevig opspelen en de zee onbevaarbaar maken. En als de wind rustig is, kunnen dikke wolken en mist de eilanden onbereikbaar maken voor vliegverkeer.

Verdoken Paradijs
De Azoren lijken met hun prachtige natuur, schaarse bewoning en moeilijkere bereikbaarheid een droom in de mist. Persoonlijk is dat wat mij er het meeste in aantrekt. De eilanden zijn nog niet bedorven door het toerisme, hoewel er voldoende kwaliteitsvolle accommodatie is. Een paradijs voor backpackers.

Beeld je in te wandelen in een constante warme temperatuur, in mistige wouden van lage bomen en kleurrijke mossen. Watervallen die langs je heen klateren en een constant uitzicht op een azuurblauwe zee. Witte huisjes die als paddenstoelen tussen het groen opduiken, ommuurde rustplaatsen met vrij te gebruiken waterkraantjes, barbecues en eettafels. Stenenstranden en door de natuur gevormde zwembassins.

De Azoren vormen de ideale vakantiebestemming voor een flexibele reiziger, die een honger heeft naar het ontdekken van nieuwe, ongekende gebieden.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>