Vier Seizoenen in een Dag

Over de Azoren zegt men wel eens dat je de vier seizoenen in één dag mag verwachten. Soms is de hemel in de ochtend loodgrijs en hangt er een mist waarin je nog geen meter ver kan zien, en toch is de rest van de dag zomers. Of omgekeerd: je staat op met een stralende zon en kan de hele dag in de regen staan.

Weer Azoren

Gelukkig is het in de Azoren ook steeds lekker warm. Met een temperatuur van 15° tot 25°C, die ook geldt voor regen en wind, maakt het niet echt uit of je wat nat wordt, of dat er een briesje staat.

Miniklimaat

Het is een hele ervaring. De eilandbewoners kunnen je bij een buitje waar wij Lage Landers onze paraplu voor thuislaten, meelijdend aankijken en zeggen “goh, wat regent het hard”. En wanneer er een bries staat, die overigens lekker warm aanvoelt, weigeren ze om met jou de zee op te gaan. Te gevaarlijk. Je kan er geen touw aan vastknopen. En toch, de eilandbewoners weten waar ze het over hebben. Want hun leven wordt bepaald door het weer.

Maar hoe komt dat eigenlijk? De Azoren hebben een eigen klimaat. Dat maakt dat het steeds warm en vochtig is, maar ook onvoorspelbaar. Doordat de eilanden hoge bergen hebben, verzamelen wolken zich gemakkelijk om de toppen. Die wolken tuimelen over de bergen heen en zetten het hele eiland in de mist, terwijl je bijvoorbeeld op zee of gewoon aan de andere kant van het eiland een stralende zon hebt.

Groeiend Groen

Dit klimaat zorgt er voor dat de vulkanische bodem, die van nature nogal droog is, toch genoeg vocht heeft om een rijke plantengroei toe te staan. De mineralen in de bodem vormen het voedsel voor de planten, de wolken die vaak laag over de grond hangen, zorgen voor het vocht. Daarom zijn de Azoren zo weelderig begroeid. Je vindt er reusachtige varens, bloemen en mossen in de meest prachtige kleuren.

Azoren: groeiend groen

Er wordt zelfs gezegd dat wanneer de wind uitzonderlijk hard waait, hij soms algen uit de zee opwerpt. Deze algen blijven dan in de begroeiing hangen en zetten hun leven gewoon door in hun nieuwe, vochtige omgeving.

De Keerzijde

De keerzijde van de medaille is dat het weer soms roet in het eten kan gooien. Wanneer een dichte mist hangt, kunnen de kleine binnenlandse vluchten niet landen. Dat wil zeggen dat de vluchten tussen de verschillende eilanden wel eens uitgesteld of afgeschaft worden. Als er wind staat, kan de zee woelig worden. Dat wil zeggen dat ferry’s uitgesteld worden of, je raadt het al, gewoonweg niet varen.

Voor ons Lage Landers is dit vreemd en zelfs ondenkbaar. Stel je voor dat je op het ene eiland woont en op het andere werkt. Wat als er plots mist komt opzetten waardoor je niet naar huis kan? Maar voor de eilandbewoners is dit geheel normaal. Zij hebben een ontspannen houding over hun klimaat. Het is toch altijd warm, wat maakt het dan dat je een tijdje moet wachten?

Bovendien maakt dit hen erg soepel. Reserveringen, van hotels tot vluchten, kunnen zonder problemen verzet of uitgesteld worden. Waarom niet?

En wij?

Voor ons is dit weer heel onbekend. Het ene uur moet je je zonnebril opzetten, het andere loop je in de wolken. Maar dit mag echt geen reden zijn om niet naar de Azoren te reizen. Zonder dit klimaat zouden de Azoren hun unieke karakter niet hebben.

Het is wel belangrijk dat je je een beetje flexibel opstelt. Zorg dat je een aantal alternatieven hebt, of dat je in je activiteiten kan schuiven. Als het op maandag te mistig is om te gaan bergbeklimmen ga je toch gewoon snorkelen? En dan klim je die berg op dinsdag. Daarnaast luister je ook best naar de gids of hoteleigenaar. Zij hebben ervaring met het weer en weten hoe er mee om te gaan.

Mijn eigen bezoek aan de Azoren was precies zo. Onze oorspronkelijke planning werd helemaal omgegooid en er werd een plan B voorgesteld. We bezochten nog steeds dezelfde plekken en deden dezelfde activiteiten, enkel de volgorde was helemaal anders. Soms moet je gewoon volgen. En weet je, het was een droomvakantie.

Azoren

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>