De archipel Azoren, 1.500 kilometer ten westen van Portugal en middenin de Atlantische oceaan, bestaan uit verschillende eilanden. Negen om precies te zijn. Ze behoren tot Portugal, maar zijn een autonome staat. Ondanks het feit dat ze allen tezamen de Azoren vormen, liggen de verschillende eilanden erg ver van elkaar.

Archipel Azoren

De Archipel Azoren.

Het is dus niet verwonderlijke dat elk eiland zijn eigen karakter heeft, dat zich door details onderscheid van het algemene karakter van de Azoren. Elk eiland heeft zijn specifieke kenmerken dat het de moeite maakt om te bezoeken. Eilandhoppen op de Azoren is dan ook erg populair!

In het westen vind je Flores en Corvo. De centrale groep bestaat uit Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico en Faial. De oostelijke groep wordt gevormd door São Miguel en Santa Maria. De eilanden liggen verspreid over een afstand van meer dan 600 kilometer.


sete cidades azoren

Prachtig wandelpad naar het meer van Sete Cidades op de Azoren.

Flores en Corvo

De westelijke eilanden zijn ook de kleinste eilanden in de archipel. Het kleinste en het groenst. Flores is, zoals zijn naam het al zegt, bedekt in bloemen. Er zijn de hortensia’s, die je over de hele archipel vindt en die de eilanden een blauwe zweem geven, maar ook vele andere tropische bloemen. Met zijn zeven meren, uitzichtpunten en kabbelende stroompjes is Flores een eiland met verschillende hoekjes die wachten om ontdekt te worden.

Corvo is een groen dotje in het eeuwige blauw van de Atlantische oceaan. Met een dikke 300 inwoners is het schaars bewoond en rustig. Reizigers bezoeken Corvo voor zijn afgelegen aard en de tranquiliteit die je daar vind.

Je kan de eilanden bereiken vanaf de centrale groep. Het is ongeveer acht uur varen per ferry en een uurtje of twee vliegen per vliegtuig. Tenminste, wanneer het goed weer is. De mist en regen durven weleens roet in het eten gooien. En dan hebben we het nog niet over de wind die de ferry doet schommelen. Maar het is net omdat deze eilanden soms moeilijk te bereiken zijn, dat ze zo aantrekkelijk zijn. Gehuld in afwisselend mist en klare zonneschijn zijn ze ongrijpbaar en mooi.

eiland corvo

Corvo is het kleinste eiland van de Azoren.

Pico, Faial, São Jorge, Graciosa en Terceira

De centrale groep bestaat uit vijf eilanden. Ze liggen zo dicht bij elkaar dat je vaak wel een of twee van de andere eilanden kan zien vanop een derde eiland. Rondreizen tussen deze eilanden is het gemakkelijkste. Je hebt de verschillende karakters van de eilanden, op een uurtje vliegen of een varen van elkaar.

Pico is onmiskenbaar door het silhouet van de berg Pico, die overal bovenuit torent. Tenminste, wanneer zijn top niet in de wolken zit. Gekend voor zijn wijn en kaas is dit het eiland voor wie van het leven geniet.

Het eiland Faial is ronder van vorm, gekroond met de krater van de slapende vulkaan Caldeira. Tezamen met zijn dichtste buren Pico en São Jorge, vormt het een gebied dat gekend is als Trianglo, de driehoek. Op Faial ligt de wereldberoemde haven van Horta, de laatste stop voor zeilers die tussen Europa en Amerika zeilen.

São Jorge is ongeveer 53 kilometer lang en 8 kilometer breed. Het ligt hoog opgeworpen in de zee, met toppen die ongeveer een kilometer boven de zeespiegel liggen. Dat maakt van het eiland een bijna onmogelijk in te nemen fort, daar het maar enkele plaatsen heeft die laag genoegen liggen om aan te meren.
Ook op dit eiland produceert men een heerlijke kaas. Maar wat je echt moet proeven zijn de kokkels, die maar in één baai ter wereld groeien en geoogst worden.

Graciosa betekend elegant of betoverend in het Portugees. Het kleine eiland ligt het meest noordelijk van de centrale groep en staat ook bekend als het witte eiland. De wijn die het produceert is wereldwijd bekend.

terceira azoren

Terceira kent prachtige uitkijkpunten op de heuvel Matias Simao bij Altares en Ponta do Raminho.

Terceira is het vijfde eiland van de centrale groep. Het is een van de grootste eiland van de archipel en heeft een unieke cultuur. De plaatselijke, diervriendelijke stierengevechten zijn wereldberoemd. In tegenstelling tot andere stierengevechten, wordt de stier in kwestie hier niet gedood, maar mag hij na zijn gevecht weer gewoon de wei in.

São Miguel en Santa Maria

Deze oostelijke eilanden zijn de eerste die je ziet wanneer je de Azoren bezoekt. De hoofdstad Ponta Delgada ligt namelijk op São Miguel en huist ook de internationale luchthaven. Vanuit Ponta Delgada kan je per binnenlandse vlucht alle andere eilanden bereiken.

Van São Miguel wordt vaak gezegd dat het alles heeft wat de andere eilanden apart aanbieden. De natuur is er veranderlijk en afwisselend, de steden zijn bruisend en gezellig. Geen enkel ander eiland heeft zo’n grote populatie of zo’n grote economie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je São Miguel een week lang kan ontdekken zonder alles gezien te hebben.

Santa Maria is gekend om zijn witte zandstranden, iets wat de andere eilanden niet allemaal hebben. Het is een klein eiland, vlakbij São Miguel en dus ook veel rustiger dan het grote eiland.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>