Canyoning in de Azoren

‘Flores!’ Marco Mele (31), zaakvoerder bij Westcanyon, laat geen kans onbenut om je te vertellen wat zijn favoriete eiland in de Azoren is. Te pas en te onpas probeert hij elk gesprek om te leiden naar 'zijn' eiland. Maar zijn enthousiasme is werkelijk aanstekend. Voor je het weet begin je te plannen hoe je, voor je volgende vakantie, op misschien het moeilijkst bereikbare eiland kan geraken.

‘Flores!’ Marco Mele (31), zaakvoerder bij Westcanyon, laat geen kans onbenut om je te vertellen wat zijn favoriete eiland in de Azoren is. Te pas en te onpas probeert hij elk gesprek om te leiden naar ‘zijn’ eiland. Maar zijn enthousiasme is werkelijk aanstekend. Voor je het weet begin je te plannen hoe je, voor je volgende vakantie, op misschien het moeilijkst bereikbare eiland kan geraken.

Ik liet me overtuigen.

Jij bent geboren en getogen op het eiland Flores, een van de twee westelijke eilanden. Hoe is het om te leven op deze eilanden?
Het leven is hier goed. Door de kleine, geborgen aard van de eilanden zijn de pure natuur en lucht nog niet bedorven door druk verkeer of lichtvervuiling. Er leven betrekkelijk weinig mensen op de eilanden, waardoor ook de rust nog heel aanwezig is. Er zijn geen drukke plaatsen waar haast over elkaar heen tuimelen. Het klimaat is natuurlijk ook heel apart. Soms lijkt het alsof je vier seizoenen in één dag hebt. Maar dat maakt het net speciaal: het maakt van de eilanden een mysterieuze plaats.


Waarom is Flores je favoriete eiland?
Ik ben hier geboren. Ik heb hier altijd geleefd, op de periode dat ik naar school ging op het vasteland na (Veel jongeren uit de Azoren studeren in Lissabon, nvdr). Elk eiland heeft zijn pracht, maar Flores is een van de kleinste eilanden en het lijkt alsof alle schoonheid hier geconcentreerder is. Je kan hier zo veel dingen zien en doen in één dag. Er valt zo veel te beleven, we hebben gewoonweg alles. Prachtige meren, vulkanisch gesteente, verschillende wandeltrajecten van telkens ongeveer 10km, een constante zeewatertemperatuur van 24°C en noem maar op.

Wanneer je een groter eiland bezoekt, zoals São Miguel of Terceira, heb je dagen nodig om alles te zien, en dan mis je nog dingen. In Flores heb je wel de kans om alles te zien, net omdat het zo klein is. Ik heb om dezelfde reden ook niet echt een favoriete plaats op het eiland. Ik hou er van om de zee te ruiken, om op de zee te zijn en om in de wildernis te wandelen en gewoon te genieten van het uitzicht.

Jij bent zaakvoerder van Westcanyon. Wat doe je precies?
Nadat ik afstudeerde in sport, wilde ik graag wonen en werken op het eiland waar ik geboren ben. Ik wilde de gelegenheid hebben om mensen op een leukere en betere manier te laten kennismaken met Flores. Ik vind het leuk om de geschiedenis van ‘mijn’ Flores te vertellen, om de wijze waarop we hier leven uit te leggen. Canyoing is daarvoor de ideale sport. Je gaat de rivier in, gekleed in wetsuits en met een klimgordel, helm en speciaal tuig.

Eens je in de rivier bent, zoek je je een weg naar beneden toe. Soms moet je zwemmen, springen of langs watervallen naar beneden klimmen. Op deze manier zie je de verborgen parels van Flores, de plekjes die je met de auto of te voet niet kan bereiken. Het is de ideale manier om verliefd te worden op dit eiland. We hebben zo veel verschillende trajecten. Verschillende rivieren met verschillende rotsen, die telkens voor een ander effect zorgen, en prachtige vergezichten.

Zijn er speciale vereisten om te canyoning?
Nee, iedereen kan het doen. De enige vereiste is dat normale fysieke conditie hebt. Je hoeft zelfs niet te kunnen zwemmen, omdat we altijd uitgerust zijn met rubberen hulpjes die je drijvende houden. Bovendien kan je in bijna elk weer gaan canyoning. Enkel wanneer zware regenval de rivieren zo sterk doen aanzwellen dat het gevaar bestaat dat je meegesleurd wordt, kan je beter thuisblijven. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Toch is het altijd goed om ten rade te gaan bij je gids voor je vertrekt.

Wat zouden reizigers zeker moeten zien of doen in de Azoren?
Ik denk dat de meeste reizigers hier komen voor het contact met de natuur. Sommige mensen wandelen graag zonder gestoord te worden door andere wandelaars, andere gaan liever canyoning of verkennen het eiland liever per jeep. In elk geval draait het om het zien en beleven van de plaatselijke natuur. En hoe kan dat beter dan te wandelen of door canyoning, waarna je in de namiddag op het strand kan ontspannen? Heerlijk!

www.westcanyon.net

Laatste berichten van Lotte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>