5 activiteiten op Kos zonder zand tussen je tenen

Het Griekse eiland Kos deed mij tot voor kort denken aan een vakantie van 15 jaar geleden die vooral in het teken stond van zon, zee en strand. En dat is ook niet gek, met de vele zonuren op het eiland en een 112 km lange kustlijn waar vele prachtige stranden verborgen liggen. Maar nu heb ik dit eiland opnieuw mogen bezoeken en ik ben verrast!

Van het proeven van heerlijke lokale wijnen tot fietsen over de boulevard in Kos-stad, er valt veel op dit eiland te beleven. In dit artikel deel ik 5 originele activiteiten om te ondernemen zonder zand tussen je tenen.

kos griekenland

Proef en leer alles over traditionele Griekse producten

Olijfolie en honing: een absolute must in de Griekse keuken. Deze producten worden dan ook volop geproduceerd op het eiland Kos. Sommige fabrieken kun je bezoeken als toerist. Je kunt zien hoe ze deze specialiteiten maken en van deze lekkernijen proeven.

Melissa Honey Factory (iedere dag geopend van 09:00-19:00) is een familiebedrijf dat al een eeuw lang van generatie op generatie honing maakt. Hier kun je een interessante rondleiding krijgen door de fabriek om te zien hoe het productieproces werkt. Naast de fabriek is er ook een winkel waar je verschillende soorten honing kunt proeven en vergelijken. Vanwege de rijkheid aan vitamines en mineralen vind je honing ook steeds vaker in beautyproducten.

Een ander familiebedrijf dat absoluut een bezoekje waard is, is de Olive Oil Factory Papadimitriou (ma t/m zaterdag open van 09:00-17:00). Twee broers runnen dit bedrijf en vertellen je alles over de productie van Griekse olijfolie. Het produceren van olijfolie blijkt een delicaat proces. In november is het hoogseizoen, dan plukken ze de meeste olijven op het eiland en draait de fabriek 24 uur per dag. Rijen mensen staan er voor de deur, met bakken vol olijven om olijfolie te laten maken. Een deel van de olijfolie houdt de fabriek voor eigen verkoop en een deel neemt de familie zelf weer mee. Natuurlijk is ook hier een winkel vol heerlijke olijfolie in alle smaken en varianten te vinden. Tip: proef de olijfolie met citroensmaak, mijn favoriet!

Heb je genoeg geproefd van de Griekse lekkernijen maar ben je nog wel nieuwsgierig naar meer lokale ondernemingen? Dan heb ik nog een leuk laatste adresje om te bezoeken. Het aangename windje en de vele zonuren op Kos vormen namelijk de ideale klimaatomstandigheden voor deze plant: de Aloë Vera. De boerderij Pandrosia (open op dinsdag en donderdag tussen 09:00-16:00) heeft 100 hectare grond waarop deze therapeutische plant groeit. Je kunt hier een rondleiding krijgen over de farm en alles te weten komen over de helende werking van deze magische plant.

Honingfabriek Melissa op Kos

Honingfabriek ‘Melissa’ op Kos

Griekse olijfolie in alle smaken

Griekse olijfolie in alle smaken

Een romantische wijnproeverij

Zittend op een romantisch terras, uitkijkend over de wijnvelden, genietend van een goed glas wijn: voor mij het ultieme vakantiegevoel! Dit kun je ervaren bij Ktima Akrani, dit is een van de vele wijngaarden op Kos. Bij deze wijngaard kun je, naast het proeven van hun wijnen, ook een rondleiding krijgen door de fabriek en een kijkje nemen in hun imposante wijnkelder.

Kos is zich steeds verder aan het ontwikkelen als het gaat om de productie van wijn. Op dit moment worden de meeste wijnen geproduceerd voor lokaal gebruik en worden ze geserveerd in restaurants en hotels op het eiland zelf. Breng hier dus vooral aan het begin van je vakantie een bezoekje, dan kun je de rest van je vakantie je favoriete wijn blijven bestellen op het terras.

Wijnvaten op Kos

De imposante wijnkelder

Wijnproeverij op Kos

Wijnproeverij op Kos

wijngaard kos

Ontdek de Griekse oudheid op Kos

Kos heeft een rijke geschiedenis en mensen noemen het eiland ook wel ‘een openluchtmuseum’. Wist je dat Hippocrates op Kos is geboren? Hij wordt beschouwd als de ‘vader’ van de geneeskunde. Ik vond het heel interessant om een bezoek te brengen aan The International Hippocratic Foundation (ma t/m zat geopend van 09:00-16:00). Dit is een centrum dat volledig is gewijd aan de geschiedenis en studie van Hippocrates. Je kunt een heleboel oude medische instrumenten bekijken en veel informatie vinden over de methoden die vroeger werden gebruikt om bijvoorbeeld een botbreuk te herstellen. Het is heel interessant om te zien dat veel van zijn methoden en technieken nog steeds in de hedendaagse geneeskunde worden gebruikt.

Asklepion - Archeologisch monument op Kos

Asklepion – Archeologisch monument op Kos

The International Hippocratic Foundation of Kos (IHFK)

The International Hippocratic Foundation of Kos (IHFK)

Hippocrates museum Kos

Hippocrates, de vader van de Westerse geneeskunde

Griekse oudheid

Lekker dobberen op het water

Een heerlijk dagje dobberen op het water, even de hoge temperaturen op het land ontvluchten. Rondom Kos vind je veel kleine eilandjes die je kunt ontdekken en waar je kunt zwemmen in azuurblauw water. Aan boottrips is dan ook geen gebrek. Neem een kijkje in de haven van Kos en zie welke tocht je aanspreekt. Heb je zin in gezelligheid, dan kun je een dagje meevaren op een groot piratenschip. Er zijn ook veel zeilboten te huur, met of zonder kapitein. Of ga voor een speedboot voor iets meer actie op het water. Ik heb zelf met een speedboot een bezoek gebracht aan Pserimos eiland. Dit is een eiland op een half uurtje varen van Kos stad. En is een absolute aanrader.

Tip: Kos ligt erg dicht bij Turkije waardoor het kan gebeuren dat je telefoon verbinding maakt met een Turks netwerk. Niet alle providers ondersteunen dit netwerk. Dus voorkom onverwachte kosten en zet je telefoon tijdens de trip lekker op vliegtuigstand of zet je roaming uit.

Omgeving van Kos verkennen met de boot

Omgeving van Kos verkennen met de boot

Zwemmen in de baai bij Pserimos island

Zwemmen in de baai bij Pserimos

kos bootexcursie

Zeg je Kos, dan zeg je… fietsen!

Kos is het Griekse eiland dat bekendstaat om haar fietsers. Dit komt doordat het eiland voor grote stukken vlak is, wat het aangenaam maakt om rond te touren. Ook hier neemt het aanbod aan elektrische fietsen langzaam het ‘fietsbeeld’ over. Maar laat je niet kennen, en stap gewoon lekker op een oldschool stadsfiets, dat is prima te doen. In Kos-stad is er een prachtige route te fietsen langs de boulevard. Onderweg passeer je oude opgravingen, fietst je onder de stadsmuur door en kom je langs de oude en nieuwe jachthaven.

Ik houd ontzettend van fietsen en ben als Amsterdammer gewend om me door toeristen heen te manoeuvreren. Maar probeer hier vooral in standje ‘toeristen tempo’ te fietsen. Want het mag dan een fietspad zijn, je vindt er ook een hoop verdwaalde wandelaars…  Mocht je een hotel boeken buiten Kos-stad, check dan even of het hotel ook fietsen beschikbaar heeft. Dan ben je namelijk alsnog binnen no-time in het centrum.

Kos fietseiland

Kos, fietseiland en veel meer!

Gezellige terasjes in Kos-stad

Gezellige terasjes in Kos-stad

Oude haven in Kos-stad

Oude haven in Kos-stad

Nieuwe jachthaven in Kos-stad

Nieuwe jachthaven in Kos-stad

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>