Snorkelen tussen manatees in Florida

"Uhhh wat, Manatees?" Ja, Manatees, ook wel lamantijnen genoemd, maar waarschijnlijk ken je ze beter onder de noemer zeekoeien. Wist je dat je met ze kunt snorkelen in Crystal River in Florida? Echt een unieke ervaring!

Tijdens een roadtrip door Florida moet je zéker een stop maken bij Crystal River. Je kunt dan het beste naar Kings Bay gaan waar de dieren in de wintermaanden verblijven. Dit is misschien wel de beste bestemming ter wereld om te zwemmen met manatees.

Smile! Bron: Huffpost.com

Smile! Bron: Huffpost.com

Manatees

Manatees of lamantijnen zijn grote zoogdieren. Ze bestaan al meer dan 50 miljoen jaar. Het zijn planteneters die het gros van de tijd aan het grazen zijn in ondiepe wateren. Ze zijn log, bewegen zich zeer rustig voort en worden tussen de 2,5 en 4 meter groot én je hebt continue het idee dat ze naar je lachen, vanwege hun ‘smile’ op hun snuit. Ze werden eerder met uitsterven bedreigd, maar sinds de jaren negentig is de populatie fors toegenomen.

Wanneer?

Je kunt de manatees het beste opzoeken tijdens de wintermaanden, van november tot april. De manatees komen dan naar de warmere wateren van Crystal River om te overwinteren. Het beste kun je de dieren ‘s ochtends vroeg bezoeken, ze zijn dan het actiefst en erg nieuwsgierig.

Nee dit zijn geen stenen, maar een grote groep rustende manatees. Bron: trover.com

Nee dit zijn geen stenen, maar een grote groep rustende manatees. Bron: trover.com

Ervaring

Wij boekten onze trip bij Plantation adventure center, en hier waren wij zeer tevreden over. Je krijgt een zeer duidelijke uitleg over de dieren en wat je wel mag doen tijdens de trip en wat absoluut niet! Er zijn daar behoorlijk strenge eisen voor opgesteld en dat is niet voor niks. Crystal River is de enige plek in Florida waar een ‘passieve-observatie’ uitgevoerd mag worden door mensen bij manatees. Je wordt om 6:00 uur ‘s ochtends verwacht, krijgt een wetsuit, duikbril snorkel en flippers. Je krijgt een DVD te zien, hierin wordt bijvoorbeeld verteld dat je de dieren op een rustige manier moet benaderen, je mag ze aanraken maar alleen met vlakke hand, laat de dieren op jou afkomen, gil niet, praat zachtjes, gebruik je flippers niet want dan zou je de dieren kunnen raken, wanneer een manatee slaapt mag je hem niet benaderen en zwem ze niet achterna. Dit alles wordt behoorlijk op z’n Amerikaans uitgelegd, met grote verbodsborden en ‘It’s against the law!’ waarschuwingen.

Warning signs! Bron: Southfloridamuseum.com

Warning signs! Bron: Southfloridamuseum.com

Ietwat geïntimideerd stap ik in de boot en herhaal in mezelf steeds wat ik niet mag doen, het is immers ‘against the law’. Het laatste wat ik wil is in Amerika the law overtreden. We varen langs een prachtig natuurgebied, zeer rustig want de boten moeten rustig varen, anders zouden de manatees geraakt kunnen worden door de schroef. Dan stopt de boot en mogen we het water in, zo vlak mogelijk, anders zou je op een manatee kunnen duiken. Ik merk dat ik ondertussen behoorlijk zenuwachtig ben geworden…held!

Na deze ervaring heb jij, net als de manatees, een onbegrensde glimlach op je snuit!

Zo vlak mogelijk probeer ik het water in te duiken, ik pak mijn vriend in z’n nek en heb mezelf voorgenomen om hem voorlopig niet meer los te laten. Op de plek waar we zijn gestopt is het water troebel, ik kan zo’n 25 cm voor me uit kijken en daar blijft het bij. En dan ineens duikt er voor mijn duikbril een manatee op, man wat zijn die beesten groot, hij komt met z’n mond naar mijn duikbril toe… Ik wil heel hard gillen maar dan besef ik dat ik niet MAG gillen. Door m’n snorkel moet een fluisterend gegil te horen zijn. Ondertussen ben ik boven op de rug van mijn vriend gekropen en heb ik hem nóg steviger vastgepakt in zijn nek. We zwemmen voorbij hele kuddes. Na een half uur begin ik eindelijk te ontspannen en zie ik wat een onwijs gave en lieve dieren dit zijn! Ze komen heel rustig naar je toe gezwommen, vinden het fijn wanneer je ze aait, ze draaien zich zelfs op hun buik, zodat je daar verder kunt aaien. Na zo’n 45 minuten varen we verder en verandert het troebele water in kraakhelder water: crystal river!

Wauw, hier zie je de manatees vanuit de boot zwemmen. Het water is ondiep, en omdat je alles goed kunt zien ben ik omgeturnd van bangerik naar ‘ik wil NU het water in en de hele dag rond deze dieren zwemmen’. Bij deze spot blijven we nog zeker een uur…ik kan er geen genoeg van krijgen! Wat een topdag, wat een ervaring, wat een geweldige beesten!

On his way to adventure! Bron: Huffpost.com

On his way to adventure! Bron: Huffpost.com

Fleur
Laatste berichten van Fleur (alles zien)
  1. Wauw, dat lijkt me echt en coole ervaring zeg. Beetje zoals zwemmen met dolfijnen. IK vind die Lamantijnen echt wel leuke beesten.

    • Hoi Frieda,
      Ja het is echt een waanzinnige ervaring! Je kan het een beetje vergelijken met het zwemmen met dolfijnen, alleen zijn deze dieren veel rustiger en nog groter 😉 En je zwemt met ze in het wild…zoals het zou moeten horen!
      Groetjes Fleur

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>