6 ultieme outdoor activiteiten in Oman

Oman is als vakantiebestemming nog vrij onbekend, maar het land heeft avontuurlijke reizigers veel te bieden: ruige bergen, prachtige woestijnlandschappen en subtropische stranden. Dit gevarieerde landschap zorgt voor een scala aan gave outdoor activiteiten in Oman. Wij geven onze persoonlijke top 6!

Grot van Majlis Al Jinn

Klimmen in de Grot van Majlis Al Jinn

Oman is een onontdekt outdoor walhalla

Oman ligt in het noordoosten van het Arabische schiereiland. Het land is grofweg in drieën te verdelen: de Rub al-Khali woestijn in het zuiden, het onherbergzame Al Akhdar gebergte in het noorden en de 1700 kilometer lange kusstrook. De woestijn is de plek voor kamelentochten, het verkennen van de zandduinen met een 4 x 4 en overnachtingen onder de sterrenhemel in bedoeïenententen. De bergen zijn er voor echt avontuurlijke tochten. En de (onderwater)eilanden die voor de kustlijn liggen zijn een lust voor duikers.

Het gevarieerde landschap zorgt voor een scala aan gave outdoor activiteiten in Oman! Wij geven onze persoonlijke favorieten!

1. Duiken in Oman

Oman is een verrassende bestemming om te duiken in het Midden-Oosten. Volgens de Professional Association of Diving Instructors (PADI) is dit land zelfs een van de beste bestemmingen om in de wintermaanden te duiken. Er komen ruim 900 vissoorten voor bij de kust van Oman en verschillende duiklocaties staan op de UNCESCO werelderfgoedlijst. Tijdens het duiken kun je kleine, maar ook grote soorten vis tegenkomen zoals papegaaivissen, roggen, zeepaardjes en schildpadden. En van halverwege juni tot eind oktober kan je hier walvishaaien spotten. Een duikvakantie naar Oman is door de diversiteit aan duiklocaties erg geschikt voor duikers van ieder niveau.

duiken in oman

Oman is uitgeroepen tot een van de zes beste bestemmingen om tijdens de wintermaanden te duiken.

Als je een bestemming zonder massatoerisme wilt en als duiker het rijk voor je alleen wilt hebben, ga dan absoluut duiken in Oman!

2. Caving

De mogelijkheden voor caving zijn onuitputtelijk. Oman beschikt over talloze grotten en spelonken die kunnen worden verkend, bijvoorbeeld de grot van Majlis Al Jinn (de op één na langste grot ter wereld), de Al Hoti/Falahi grot bij Al Hamra en de ongerepte Tiq grot in Salalah. Veel routes voor klimmers, zoals bijvoorbeeld de ijzeren weg (Via Feratta) zijn voorzien van allerlei hulpmiddelen om het klimmen en klauteren nog indrukwekkender te maken.

De Al Hoota grot, aan de voet van Jebel Akhdar, is opengesteld voor publiek. Tijdens de rondleiding van een klein uurtje kun je hier prachtige kristallen, stalactieten en stalagmieten bewonderen.

Al Hajargebergte in Oman

Via Ferrata in het Al Hajargebergte in Oman (photo: national geographic / Robin Visser)

3. Bike & hike in Oman

Wil je Oman beleven op een bijzondere manier? Dan kan je er ook voor kiezen het land deels met de fiets te ontdekken. Deze actieve reis door Oman start in Muscat. Na 2 dagen in de hoofdstad van Oman reis je richting de bergen van Jebel Shams waar je op de fiets stapt voor om de reis te vervolgen. De Grand Canyon van Oman, Al Hamra, prachtige dadelplantages en de Nizwa, stad van de zilversmeden worden aangedaan. Je reist terug via de kustroute en maakt uitstapjes bij Sur, Wadi Bani Khalid en Wadi Shab.

Bike & hike in Oman

Bike & hike in Oman

4. Zwemmen in een sinkhole

Staat op jouw bucketlist het zwemmen in een sinkhole? Vlakbij Sur kan dat! Stop bij Bimmah Sinkhole en neem een frisse duik in het koele water of bekijk het prachtige uitzicht op het water van bovenaf. Wist je dat inwoners eerst dachten dat een meteoriet het gat creëerde, terwijl het eigenlijk kwam door een landverschuiving?

Zwemmen in een sinkhole

Bimmah Sinkhole

5. Kitesurfen in Oman

Sinds een paar jaar begint Oman meer bekendheid te krijgen vanwege de uitstekende kitesurfmogelijkheden die de bestemming biedt. Vooral het eiland Masirah, gelegen op ca. 5 uur rijden van Muscat, biedt geweldige locaties om te kitesurfen. Van mei tot en met september staat hier de perfecte wind, waardoor het voor kitesurfers van alle niveaus goed toeven is. Het kitesurfcentrum op het eiland is onderdeel van de VDWS – de wereldwijde watersportschool vereniging. Je kunt hier kitesurflessen volgen en materiaal huren.

Ook op het strand van Sawadi, gelegen op ca. een uur rijden ten noorden van Muscat bevindt zich een kitesurfcentrum. Dit is het eerst geopende kitesurf centrum in Oman en hier kunt u het hele jaar door terecht.

Oman ontwikkelt zich rap als unieke wind- en kitesurf bestemming

Oman ontwikkelt zich rap als unieke wind- en kitesurf bestemming

6. Wadi bashing

Wadi betekent in het Arabisch ‘vallei’ en gezien de grote hoogteverschillen in Oman vind je vele wadi’s door het hele land. Een wadi is dan ook een perfect locatie voor een verfrissende duik in het heldere water. Een alternatieve wadi activiteit is het zogenaamde ‘wadi bashing’ waarbij je met een terreinwagen de rivierbedding doorkruist. Er zijn verschillende wadi’s waar dit mogelijk is, waarvan Wadi Bani Awf, Wadi Shab en Wadi Ghul enkele bekende zijn.

Wadi Shab in Oman

Wadi Shab

Meer activiteiten in Oman?

Ben jij onlangs naar Oman geweest? En heb jij gave activiteiten ondernomen? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel. Dank je wel!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>