Niet superdruk, maar absoluut ook niet rustig. Om je heen hoor je wat Spaans. Een paar verdwaalde Chinezen die wellicht de verkeerde trein namen. En een aantal Amerikanen die je toch overal tegenkomt. Wat Duits her en der. Een stedentrip naar de tweede grootste stad van Nederland voelt zoveel anders dan een weekend in de hoofdstad van ons land. Je mag het misschien wel een verademing noemen. Vooral als zich een tweejarige onder het reisgezelschap bevindt. Er is meer dan genoeg te beleven.

Highlights by night

Geen volgepakte grachtentocht. Een rondvaart over de Maas langs de iconen van Rotterdam badend in het avondlicht. Onder het genot van een pannenkoekje. De kapitein wacht op de kade zijn gasten op. Het is een wat kille avond met een temperatuur rond het vriespunt. Wel mooi helder. Stipt om kwart voor zes wordt het anker gelicht en wordt het gas open gedraaid. Van het fornuis wel te verstaan. De ronde lekkernij wordt gebakken. Al gauw ontstaat er een automatiek muur van pannenkoeken. Het is zelfbediening.

De groen verlichte Euromast verdwijnt langzaam uit het zicht terwijl de Erasmusbrug in de verte zichtbaar wordt. De skyline van Rotterdam heeft zich aardig ontwikkeld en mag best indrukwekkend worden genoemd. We pruttelen langs de Kop van Zuid en onder de Erasmusbrug door richting de rood verlichte Willemsbrug. Het luik naar de ballenbak wordt geopend zodra de tafels zijn afgeruimd. De tweejarige Anna glijdt de ballenbak in. Naast een leuke rondvaart over een verlichte Maas is het ook een prima uitje met kinderen. Na anderhalf uur op het water stuurt de kapitein vakkundig de boot aan de steiger. Onder het licht van de hoogste uitkijktoren van Nederland.

Pannenkoekenboot Rotterdam
Verlichte Euromast Rotterdam
Rotterdam by night
Rotterdam by night
Rotterdam by night
Rotterdam Erasmusbrug
Erasmusbrug Rotterdam

Enkeltje naar de top

Niet lang hebben we vaste grond onder onze voeten. Die hoogste uitkijktoren van Nederland moet worden bedwongen. Met de lift schieten we in nog geen halve minuut naar een hoogte van een dikke honderd meter. Voor de durfals is het een enkeltje naar het uitkijk platform van de Euromast. Ze bungelen hangend aan stalen kabels op grote hoogte om al abseilend te dalen. De angst op het gezicht van menigeen die de uitdaging aangaat is best vermakelijk. En het panoramisch uitzicht op de stad is prachtig. Met een tweede lift is het mogelijk om een hoogte van 180 meter te bereiken. Een half uurtje voor zonsondergang is een ideale tijd om de Euromast te bezoeken. Dan wordt het ook zichtbaar wat drukker. Een liftje wachten kan weinig kwaad.

Abseilen Euromast
Uitzicht vanaf de Euromast
SS Rotterdam
Abseilen Euromast
Euromast zonsondergang
uitkijkplatform Euromast

Educatief en speelparadijs

Ooit gold Rotterdam als de grootste haven ter wereld. Het maritieme leven is dan ook onlosmakelijk aan de stad verbonden. Het Maritiem Museum geeft een mooie inkijk daarin met wisselende exposities en echte schepen die voor de deur zijn aangemeerd. Vooral de stadsgraanzuiger is een indrukwekkend gevaarte. Voor kinderen is de tweede etage van het museum een waar paradijs. Professor Plons is een speeltuin geheel in maritieme sfeer opgezet. Het buitengedeelte maakt van kinderen echte havenwerkers met kranen en kruiwagens. Helm op en veiligheidshesjes aan voor de offshore experience. Deze voor wat oudere kinderen geschikte interactieve tentoonstelling waant ze aan boord van een platform op zee. De expositie over cruisen door de eeuwen heen op de eerste etage geeft een interessant overzicht van de ontwikkelingen. Anna nestelt zich alvast op één van de ligstoelen om de expositie goed in zich op te kunnen nemen.

Maritiem Museum
Maritiem Museum
Maritiem Museum
Maritiem Museum Rotterdam
Maritiem Museum
De wonderlijke haven van Professor Plons in het Maritiem Museum
Maritiem Museum Professor Plons

Een boel beesten

Van de Titanic afglijden of uit de bek van een bultrug. Het maakt de tweejarige Anna niet uit. Diergaarde Blijdorp heeft naast een uitgebreid dierenrijk ook veel speelfaciliteiten. Extra druk is het bij de leeuwen. Twee schattige welpjes dartelen in het rond in de nabijheid van moeder leeuw. Vader leeuw verheft op zeer indrukwekkende wijze zijn stem. Luid gebrul vult het verblijf. Blijdorp is eigenlijk zo groot dat het nergens heel druk is. De onderwaterwereld vindt Anna toch wel het meest indrukwekkend. Kleurrijke vissen in allerlei vormen die boven haar hoofd zwemmen. Na bijna een hele dag heeft ze er nog geen genoeg van.

Diergaarde Blijdorp
Blijdorp Rotterdam
Blijdorp olifant
Blijdorp welpje
onderwaterwereld Blijdorp
Blijdorp aquarium

Uitvalsbasis

Regenboogkleuren op het Hofplein. De verlichte fontein zet de drukke rotonde die het stationsgebied met de Coolsingel verbindt in een mooi licht. Op de hoek ligt het Hilton. Er hangt toch altijd een beetje een chique sfeertje rondom Hilton hotels. De naam staat ergens voor. Meer voor zakenlui. Of rijkelui. En vaak enorme complexen met vele honderden kamers. Niet zozeer voor een stedentripje. Of een gezin. En dat is beeldvorming. De locatie midden in het centrum is perfect. De Koopgoot, Markthal, Centraal Station of de Erasmusbrug zijn op wandelafstand. Je loopt zo de relatieve drukte in terwijl je zelf net in de luwte zit. Ruime moderne kamers, en een prima service. Anna krijgt meteen een setje kleurpotloden aangereikt. Voor de kleintjes is er verder geen speelhoekje of iets dergelijks. Dat is jammer.

Hofplein Rotterdam
Hilton Rotterdam Centrum

Met 254 kamers is het hotel, dat een rijksmonument is, zeker geen kolos. Voor een dubbeltje zit je niet vaak op de eerste rang. Het prijsniveau is echter vergelijkbaar met andere vijfsterren hotels in de stad. Ook is er de mogelijkheid om toegang tot de executive lounge te verkrijgen. Een lekker plekje  waar je overdag en ’s avonds van een hapje en drankje kunt genieten.


Citytrip Rotterdam

Een weekend is te kort om Rotterdam goed genoeg te leren kennen. De stad heeft voor uiteenlopende interesses wat te bieden. Zeker ook voor gezinnen met jonge kinderen. Het is een fijne stadse drukte waarbij de balans tussen inwoners en bezoekers nog in evenwicht lijkt te zijn. En dat terwijl het toerisme in de stad de laatste jaren behoorlijk is gegroeid. Het lawaai van het eeuwige gedender van rolkoffers over de stoeptegels is nog gelukkig nog binnen de perken. Perfect voor een citytrip dus.

Op uitnodiging van Rotterdam Partners en Hilton Rotterdam bracht ik een weekend door in Rotterdam.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>