Waarom jij de Dolomieten wilt bezoeken in de na-zomer

Een septemberdag in de Dolomieten. Na een pittige klim bereik ik het uitzichtpunt. Waar ik ook kijk word ik omringd door spitse hoge bergen met glimmende toppen waar de eerste sneeuwvlokken op zijn gevallen. Een strakblauwe lucht en een koel aangenaam briesje met de september zon op mijn gezicht. Het lijkt wel alsof ik naar een andere planeet kijk, wat is dit adembenemend mooi.

Ik weet zeker dat bijna iedereen hetzelfde zal voelen: bij het beklimmen van de eerste berg weet je al dat je morgen de volgende op wil. In dit artikel vertel ik waarom je absoluut een bezoek wilt brengen aan de Dolomieten in het zomerseizoen en geef ik je tips voor een aantal mooie activiteiten.

Val Gardena, een must-see voor outdoor liefhebbers

In het noorden van Italië, op een uurtje rijden van de grens met Oostenrijk, vind je het gebied Val Gardena. Dit is eigenlijk een 25 km lange vallei, die is omringd door de spectaculaire bergtoppen van de Dolomieten. In Val Gardena liggen drie grote dorpen: Ortisei, St. Christina en Selva. Wat ze ook hebben in Val Gardena is een talenknobbel. Mensen spreken hier namelijk Italiaans, Duits, Engels en Ladinisch, het dialect in dit gebied. Deze mengeling aan talen zie je ook terug in de eetcultuur. Je kunt hier namelijk genieten van heerlijke Italiaanse pizza of pasta, maar in de vele berghutten staat er ook absoluut een traditionele Kaiserschmarrn of Knödel op het menu. Ik zeg: een ideale combinatie!

Ortisei in Val Gardena

Ortisei in Val Gardena

malga odles s cristina in val gardena

St. Christina in Val Gardena

De Dolomieten: UNESCO Werelderfgoedlijst

De Dolomieten zijn sinds 2009 onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst en ik snap wel waarom. Waar de Dolomieten van oorsprong vooral gericht waren op toeristen in de zomer, is het gebied, na het hosten van de wereldkampioenschappen alpineskiën in 1970, een ontzettend populaire wintersportbestemming geworden. Dat dit berglandschap in de zomer minstens zo mooi is, is een beetje ondergesneeuwd. Zonde! Want er valt zoveel te zien en te beleven. Leuk weetje: Italianen zijn van nature geen hike-liefhebbers maar tegenwoordig weten steeds meer jonge Italianen dit gebied in de zomer te vinden en neemt een sportieve vakantie in populariteit toe.

sportieve vakantie dolomieten

Val Gardena berghut

Hiken rond de Sassolungo

Bereikbaarheid Val Gardena in de Dolomieten

    • Met de auto rijd je in ongeveer 12 uur naar dit gebied
    • Het vliegveld van Innsbruck ligt op 1,5 uur rijden

dolomieten nazomer

dolomieten magisch berglandschap

Hotel Rodella in Val Gardena

Wandelroutes door dit magische berglandschap

Een dag niet gehiked is een dag niet geleefd. Wanneer je een bezoek brengt aan de prachtige berglandschappen in de Dolomieten dan gaat deze quote absoluut op! Zoals ik al aangaf, bij het beklimmen van de eerste berg weet je namelijk al dat je morgen het volgende op wil. Val Gardena heeft 600 km aan wandelroutes, dus aan variatie geen gebrek. Je hebt wandelingen van verschillende niveaus, lengtes en duur. Op de website van Val Gardena Active vind je ze allemaal op een rijtje. Je kunt je per dag inschrijven en met een gids op pad gaan. Of je kunt je oriënteren om op eigen houtje een route te nemen.

Ben je van plan meerdere wandelingen te gaan doen? Dan kan het slim zijn om een Gardena Card of een Super Summer Card aan te schaffen. Hiermee kun je gebruikmaken van de gondels in het gebied. Hier vind je meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor een pas en de openingstijden van de gondels.

Drie uitzichten in de Dolomieten die je gezien moet hebben
Meer wandelroutes in de Dolomieten

dolomieten gondel

Ga je hiken? Dit heb je nodig

    • Goede wandelschoenen zijn een must
    • Rugtas met voldoende water en energie bars
    • Laagjes, laagjes, laagjes. Je hebt namelijk te maken met veel temperatuurverschillen. De ochtend begint vaak fris en in de middag neemt de temperatuur flink toe. Wanneer je de top hebt bereikt, kan het zomaar weer een stuk kouder zijn. Dus gooi die afritsbroek maar in je tas.
    • Optioneel: wandelstokken. Dit helpt vooral met het opvangen van de klap op je knieën tijdens de afdaling.
hiken in de dolomieten

Uitzicht op de Sassolungo

dolomieten liftenhiken dolomieten

Mijn favoriete hike: The Burning Dolomites

Mijn favoriete hike in dit gebied is ‘The Burning Dolomites’. Bij deze hike begin je rond 15:00 ‘s middags aan een pittige klim naar een waanzinnig uitzichtpunt. Hier zie je de zon al een beetje beginnen te zakken en langzaam neemt de intensiteit van het zonlicht af, wat zorgt voor een magische gloed over de bergen. Hierna daal je weer een stuk tot je net voor zonsondergang op een prachtig veld staat met uitzicht op de bergtoppen van de Dolomieten. Wij hadden mazzel, het was die dag strakblauw, geen wolkje aan de lucht. De ondergaande zon weerkaatste zijn laatste stralen op de bergen waardoor er een kleurrijk tafereel ontstaat: alsof de bergen ‘in brand staan’. Het zorgt echt voor een magische sfeer. Ik geef deze hike een 10/10: een absolute aanrader.

Mijn favoriete hike: The Burning DolomitesMijn favoriete hike: The Burning DolomitesMijn favoriete hike: The Burning DolomitesMijn favoriete hike: The Burning Dolomites

Ontspanning nodig: schrijf je in voor een yogales!

Hebben jouw voeten even een dagje rust nodig, of wil je lekker wat afwisseling tussen het wandelen door, dan valt er in Val Gardena nog veel meer leuks te beleven. Je kunt bijvoorbeeld een yogales volgen. Ik had vroeg in de ochtend, buiten op het gras, een yogales en dit was heerlijk. Zeker met de prachtige bergen op de achtergrond zorgt dit voor een unieke setting. Er worden in het zomerseizoen iedere week yogalessen gegeven in het bos waar je je voor kunt inschrijven. Dit kan via deze website.

yoga dolomieten

dolomieten zwembad

Welness bij Hotel Rodella

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>