VPRO Bagagedrager

Voor de vierde editie van de VPRO Bagagedrager kunnen jonge schrijvers en journalisten een reisplan indienen. Je tekst wordt beoordeeld op fantasie, humor, kritisch vermogen, avonturierszin, originaliteit en zelfspot. De winnaar mag de voorgestelde reis maken en schrijft daar vervolgens een verhaal over, dat als e-book wordt uitgegeven.

Elfie Tromp

Elfie Tromp, de winnaar van de allereerste VPRO Bagagedrager, reisde met haar moeder en zus in een auto vol Afghaanse windhonden naar een hondenshow in Boedapest

De VPRO Bagagedrager is een aanmoedigingsprijs voor jonge (reis)schrijvers. Wie jonger is dan 33 jaar, kan zijn reisplan indienen, waarin je in maximaal 500 woorden uitlegt waarom jouw reis gemaakt moet worden. De beste kandidaten mogen hun voorstel presenteren in een filmpje dat door de VPRO wordt gemaakt.

Win je, dan krijg je 2.500 euro om de voorgestelde reis te maken en daar vervolgens een reisverhaal over te schrijven. De winnaar schrijft een longread die zal worden gepubliceerd in de Fosfor Longreads app en als e-book wordt uitgegeven door uitgeverij Fosfor. Een korte versie verschijnt in de VPRO Gids.

VPRO Bagagedrager

Voorgaande jaren leek het veel deelnemers nog heel spannend een paar weken offline te gaan. Het afgelopen jaar gooiden veel mensen het over de spirituele boeg. Rust, stilte en bezinning, daar was kennelijk grote behoefte aan. Bij voorkeur als die te vinden is in een fraai gelegen klooster waar fotogenieke monniken rondlopen. Ook het opzoeken van de vakantieliefde, de verhuisde buurjongen of geëmigreerde bloedverwanten was onverminderd populair. Een nieuwe variant daarop: naar de streek reizen waar je favoriete tv-serie is opgenomen. En dan kijken hoe het daar echt is.

Voor veel deelnemers lijkt de belangrijkste motivatie om een reis te maken dat ze iets over zichzelf willen ontdekken: wie ben ik, waar kom ik vandaan, kan ik iets over mezelf leren? Legitieme vragen, maar het kan geen kwaad om de blik iets meer naar buiten te richten. De vijf kandidaten van vorig jaar hebben allemaal een goed verhaal. Een verhaal dat uit hun hart komt maar waarin zijzelf niet de hoofdrol opeisen. Ze willen iets onderzoeken: ons koloniale verleden, onze relatie met religie en ouderdom, onze omgang met de dieren die op ons bord belanden, of met de onzichtbare medemensen die een minder bevoorrecht leven leiden dan wij. De kandidaten willen niet alleen op reis om zelf iets te leren, maar ook om ons iets te leren.

Om je een idee te geven; eerdere winnaars waren Elfie Tromp (2013), die met haar moeder en zus in een auto vol Afghaanse windhonden afreisde naar een hondenshow in Boedapest in een poging zo de hondengekte van haar familie te leren begrijpen; Rasit Elibol (2014), die na heel wat saaie zomervakanties in Wormer zijn droom waarmaakte en met zijn vriend Okkie in Frankrijk op zoek ging naar de gemiste verhalen uit hun jeugd; en Marjolein Visser (2015), die tijdens haar werk met getraumatiseerde asielzoekers wilde weten hoe het is om als vluchteling te worden teruggestuurd naar het land dat je ontvluchtte, en zich samen met een uitgeprocedeerde asielzoeker liet uitzetten.

Rasit Elibol tent

Rasit Elibol krijgt een stipendium van 2500 euro om zijn reisplan uit te voeren en te verwerken tot een verhaal. Rasit, die zich als kind elke zomervakantie rot verveelde samen met zijn buurjongen Okkie. Al hun vriendjes waren op vakantie terwijl zij rondhingen in Wormer. Samen droomden ze over kamperen in Frankrijk. Nu mag Rasit zijn droom waarmaken: met Okkie naar een camping in Frankrijk.

Waar wil jij heen?

Reisplannen kunnen tot 1 februari 2016 worden ingediend per mail naar bagagedrager@vpro.nl of via de post:

VPRO Bagagedrager
Postbus 11
1200 JC Hilversum

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>