De beste landen om in te werken? Vraag het aan expats die er al zitten, moet de bank HSBC hebben gedacht. Het resultaat: een top 23 van landen.

Moraine Lake Canada

Zin om een tijdje te werken in het buitenland? De internationale bank HSBC heeft expats gevraagd wat volgens hen de beste landen zijn om te wonen en werken. De 10 beste landen om in te werken zie je hieronder.

1. Canada
2. Australië
3. Thailand
4. Singapore
5. Bahrein
6. Zuid-Afrika
7. Frankrijk
8. Verenigde Staten
9. Spanje
10. Hong Kong

Criteria

In totaal deden 50.000 klanten van HSBC mee aan het onderzoek. Hierbij werd de expats gevraagd om hun verblijf in het buitenland op 23 criteria te toetsen. Enkele hiervan zijn natuurlijk het salaris en de accommodatie ter plekke, maar ook het gemak om nieuwe vrienden te maken en een nieuwe taal te leren.

Vrienden maken

De beste landen om een nieuw sociaal leven op te bouwen behoren allemaal tot Azië: Thailand, Vietnam, Hong Kong, Maleisië en Bahrein. Nederland en België zijn de hekkensluiters. Met andere woorden: expats hebben er grote moeite mee om in contact met de koude Nederlanders te komen. Nee, dat is niet helemaal waar. Ook collega-expats mogen tot de vriendenkring worden gerekend. Als het puur en alleen gaat om vrienden maken met de Nederlanders, staat ons land op de 18e plek in de lijst van 26 landen, en België op de 23e.

Verliefd worden

Nauwelijks verrassend: Thailand staat op de eerste plek van de bestemmingen waar je het snelst verliefd raakt. Daarna volgen Duitsland en Brazilië. Overigens geeft maar 20% van de expats toe amoureuze gevoelens voor een local te koesteren.

Leela Beach Thailand

Leela Beach, de verborgen parel van Koh Phangan in Thailand

Weetjes

Al is dit onderzoek misschien niet helemaal representatief (HSBC heeft immers niet in alle landen klanten), toch zijn er veel interessante gegevens uit dit onderzoek te halen. De leukste weetjes op een rijtje:

  • Mannen (63%) blijven langer in het buitenland wonen dan vrouwen (46%)
  • 94% van de expats in Brazilië bezoekt jaarlijks het thuisland. Van de expats die in Australië wonen keert maar 43% jaarlijks terug
  • Het Verenigd Koninkrijk is niet goed voor je gezondheid: 31% van de expats geeft aan dat die verslechterd is
  • Maar 4% van de expats in India of Qatar vindt een liefje. In de woorden van het onderzoeksrapport: you best buy a teddy bear
  • Slechts 29% van de expats heeft moeite met het vinden van accommodatie ter plekke
  • De grootste voordelen van het expatleven zijn financieel van aard (32%) en hebben te maken met een hogere levensstandaard (25%)
  • Nadelen zijn het missen van vrienden en familie met mogelijk een gevoel van eenzaamheid (23%) en een taalbarrière (18%)
  1. Klanten van HSBC spreken allen uitsluitend Engels en hebben geen zin de lokale taal te leren. Dus die vinden alleen landen prettig waar of Engels de voertaal is of waar een grote expat gemeenschap is.
    Nederlanders hebben van zichzelf een rijk sociaal leven. Waarom vrienden worden met iemand die jouw taal en cultuur niet wil leren? Mijn vrouw is Engels en is daar hardhandig mee in aanraking gekomen. Ze spreekt nu Nederlands en heeft het plotseling enorm naar haar zin.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>