Tegenslagen tijdens je reis

Bij reizen horen verrassingen en tegenslagen. Helaas loopt het niet altijd zoals gepland. Elke reiziger weet dat een reis zonder haperingen of storingen een zeldzaam genot is. De ervaring leert ons dat we bepaalde obstakels zullen moeten overwinnen als we onze passie voor reizen nastreven. Maar wat er allemaal mis kan gaan, hoeft niet afschrikkend te werken, zeker niet nu er al zoveel wijsheid te delen valt van elkaars ervaringen en er online zo veel ondersteuning beschikbaar is, van onze vrienden en familie, en zelfs van no cure no pay advocaten.

Ondanks dat je op reis gaat om het avontuur op te zoeken, nieuwe mensen en culturen te ontmoeten en vooral om heerlijk te ontspannen, kan er toch van alles misgaan. Je kan ziek worden of een ongeluk krijgen, en dat is zeker in het buitenland geen pretje. Je spreekt de taal van het land niet goed, kent geen dokters en je voelt je beroerd. Je moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren dat jij of je partner een ernstig ongeluk krijgt. Ook op vakantie kan je terechtkomen in een ruzie of conflict. Of je auto, camper of motor stopt ermee en moet gerepareerd worden. Je kan je pinpas, creditcard of sleutels verliezen…

Hier zijn een paar van de meest voorkomende tegenslagen op reis en een aantal oplossingen die je wellicht kunnen helpen in je uren van nood:

Vertraging

Als je vlucht is vertraagd, is het belangrijk om je rechten te kennen, zodat je weet waar je recht op hebt. Als je van of naar een EU-land vliegt (of met een EU-geregistreerde luchtvaartmaatschappij) en je vlucht heeft een vertraging van meer dan twee uur, dan bepaalt de Europese regelgeving dat je recht hebt op maaltijden, verfrissingen en twee gratis telefoongesprekken, e-mails of faxen. Als je reis meer dan drie uur vertraagd is, heb je het recht om het geld van je ticket terug te krijgen. Vertragingen langer dan drie uur door een mankement aan het vliegtuig kunnen je zelfs geld opleveren. Als je ‘s nachts meer dan drie uur vertraging heb, heb je recht op hotelaccommodatie en transfers. Als je in de VS vliegt, zijn er geen federale regels over schadevergoeding na vertragingen. Maar het is altijd de moeite waard even te controleren wat de luchtvaartmaatschappij geregeld heeft, omdat veel maatschappijen wel een compensatie bieden aan passagiers met vertraging.

Bagageverlies (en vertraging)

Als je koffer na de landing niet op de bagageband ligt, moet je direct naar de ‘baggage claim counter’ van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vloog. Meestal zal de luchtvaartmaatschappij zeggen dat de vermiste bagage met de volgende vlucht meekomt, maar zorg ervoor dat je zekerheid krijgt dat dit het geval is. Ze kunnen dit vaak nagaan op basis van actuele kennis over de locatie van je koffer en het antwoord dat je mag vragen is dus meer dan ruw giswerk. Is je bagage echt kwijt, dan kun je een schadeclaim indienen bij je reisverzekering. Is je backpack -hoe vervelend dat ook is- alleen vertraagd of biedt je reisverzekering geen dekking voor verloren bagage? Dan kun je de luchtvaartmaatschappij (bij een los vliegticket) of de reisorganisatie (bij een pakketreis) aansprakelijk stellen. Je kunt wettelijk gezien aanspraak maken op een schadevergoeding. Om erachter te komen op hoeveel vergoeding je recht hebt, is er een aantal websites met een vergoedingscalculator.

vertraging bagage

Het gebeurde mij ook dat mijn backpack achterbleef op Oslo Airport, maar op de eerstvolgende vlucht naar Spitsbergen werd gezet

Auto-ongelukken

Als je betrokken bent bij een auto-ongeluk in het buitenland, moet je precies hetzelfde met de situatie omgaan als je thuis zou doen. Als je pijn hebt na het ongeluk, ga dan zeker even langs de dokter of het ziekenhuis. In sommige landen is snelle medische aandacht zelfs een voorwaarde voor compensatieregelingen. Noteer de gegevens van de anderen die betrokken zijn bij het ongeval en neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of de verhuurder van de auto. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon met ingebouwde camera. Maak een overzichtsfoto en een foto van de auto van de tegenpartij. Hiermee kun je veel gezeur achteraf voorkomen.

Diefstal

Beroofd of overvallen worden terwijl je op reis bent kan een grote impact hebben, maar wees niet bang om naar de politie te stappen. Je hebt het proces-verbaal later ook vaak nodig als je een schadeclaim in wilt dienen bij je reisverzekering. Of als je een tijdelijk paspoort moet regelen. Als je je bankpas of creditcard verliest, neem dan onmiddellijk contact op met je bank om ze te laten blokkeren. Ditzelfde geldt voor je telefoon; de provider kan dan de simkaart blokkeren. Scan belangrijke documenten, zoals je paspoort, vooraf in en mail deze naar je eigen mailadres. Zo heb je altijd een kopie van je gestolen documenten in de buurt en dat kan ervoor zorgen dat je alles (veel!) sneller kunt regelen.

Noodpaspoort

Ons tijdelijke paspoort lag al na één dag klaar in Wellington en een binnenlandse vlucht kan zónder paspoort

tijdelijk roze noodpaspoort

Met een tijdelijk (roze) noodpaspoort kun je gelukkig verder reizen

Voertuigstoring

Het is belangrijk voorbereid te zijn op het falen van je auto als je ermee naar het buitenland reist. Vooral bij reizen in dunbevolkte gebieden kan het gevaarlijk zijn als je zonder voedsel, water en warmte strandt, dus zorg voor voldoende hapjes, drankjes en dekens. Veel autoverhuurbedrijven zullen hulp bij technische of mechanische problemen meenemen in de kosten van de huur, maar zo niet, zoek dan hulp bij mensen in de dichtstbijzijnde plaats. Wees niet bang om hulp te krijgen van de vriendelijke lokale bevolking, mensen in vreemde plaatsen zijn niet half zo eng als sommige horrorfilms willen doen geloven!

Hoe ga je om met tegenslagen op reis?

Ziekte

Het advies aan iedereen die ziek wordt tijdens een reis lijkt misschien voor de hand te liggen: medische hulp inroepen. Het lijkt misschien niet iets dat het vermelden waard is, maar een verrassend aantal reizigers probeert zelfstandig te herstellen of gaat ‘zelfdokteren’ en lijdt uiteindelijk onnodig. Laat je behandelen als je je niet lekker voelt en overweeg terug naar huis te gaan als het echt niet gaat. Je reisverzekering betaalt over het algemeen de kosten van je medische rekeningen en zelfs je vlucht naar huis, dus zorg ervoor dat je de kleine lettertjes gelezen hebt.

Voor avontuurlijke reizen naar Oost-Europese en (sub)tropische landen geldt dat je in alle gevallen een beroep moet doen op de lokale gezondheidszorg. Lokale doktoren zijn goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen, en hebben meer ervaring met bijvoorbeeld tropische ziekten. Er op tijd bij zijn, is altijd het beste. En je wilt toch niet degene zijn die een hele epidemie meebrengt naar Nederland?

Martijn
  1. Goede tips! En wat ik altijd erg belangrijk vind: blijf kalm. Helemaal als je te maken krijgt met politie, klantenservices, etc.
    Met ziekte is het overigens niet altijd vast te stellen of je iets hebt voordat je weer thuis bent… als je bijvoorbeeld Malaria hebt is de incubatietijd, de tijd tussen een besmettende steek en het uitbreken van de ziekte, gemiddeld tussen 10 dagen en 4 weken.

  2. Josanne - reisbloggers zegt:

    Leuke blog!
    Soms zit het mee en soms zit het tegen.
    Zo zat het ons, onze laatste vakantie van het begin tot het einde tegen.
    Tijdens al onze reizen heeft het nog nooit zo tegen gezeten.
    Het belangrijkste is om kalm te blijven en overal de humor van in zien!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>