Flashpacken: het nieuwe backpacken?

Je hebt een goede baan en wat geld te besteden, maar je rugzak heb je nog steeds niet verruild voor een koffer. Je houdt van het avontuur en van de spontaniteit waar het backpacken toe uitnodigt, maar neemt wel graag je iPhone, je laptop en je digitale camera mee. Helaas, dan ben je geen backpacker meer. Nee, volgens de recente definitie behoor je dan tot de flashpackers.

flashpackers-flashpacking

Reizen mag wat kosten

Amerikaanse reisblogs hebben het er steeds vaker over: de flashpacker. De term ‘flash’ verwijst naar stijl en voor die stijl mag je best wat neertellen. Voor de ene flashpacker betekent dat slapen in ranzige hostels en je eigen maaltijd koken, terwijl je ongegeneerd geld uitgeeft aan excursies en activiteiten onderweg. Voor de andere flashpacker betekent dit je rugzak op de vloer van comfortabele hotelkamers droppen en zoveel mogelijk uit eten gaan.

Check deze grandioze hotels in Caribisch Mexico!


Er zijn ook overeenkomsten

Nu vraag je je misschien af: waarin zijn ze dan hetzelfde, behalve in het reizen met een rugzak? Net als backpackers blijken de flashpackers zich graag op grassroots-niveau te bewegen. Dit betekent dat ze in navolging van gewone backpackers veel contact met de lokale bevolking hebben en proberen de grote hordes toeristen te mijden.
Joris Machielse, oprichter Qfly

‘Ik ben het low-budget reizen zat’

Om te kijken of de term flashpacken een bel doet rinkelen, heb ik Joris Machielse (28), de oprichter van Qfly, aan de tand gevoeld. “Wat een flashpacker van een backpacker onderscheidt, lijkt vooral het grotere budget te zijn. Dat slaat ook op mij inderdaad. Vroeger was ik een pure backpacker, en nu wat meer een flashpacker. Ik heb nu meer te besteden dan in m’n studietijd, en daarnaast ben ik het absolute low-budget reizen inmiddels een beetje zat. Ik neig nu iets meer naar comfort: ik slaap liever in de betere hostels, eet graag lekker en goed, en huur liever een auto dan dat ik mezelf weer in de één of andere lokale bus wurm.

Flashpacken: de toekomst?

Is flashpacken een bredere groeiende beweging? “Het heeft denk ik vooral met de levensfase te maken waar je in zit,” merkt Joris op. “Backpackers zijn vaak net klaar met school of studie. Ze hebben zeeën van tijd, maar heel weinig geld. Zodra je werkt is het andersom; je hebt geld, maar geen tijd. Dan word je automatisch een flashpacker. In m’n studietijd maakte ik minimaal één keer per jaar een flinke trip naar een ver land. Meestal naar Latijns-Amerika en Azië, want het is prachtig daar en bovendien supergoedkoop.”

Verblijfskosten compenseren kosten vliegticket

“Ik verdiende m’n geld met freelance web-werk, maar reisde uiteraard wel op een budget. Veel van m’n vrienden bleven elk jaar steevast in Europa, want dat verre vliegen is zo duur. Ik was er echter van overtuigd dat een reis naar een goedkoop land in Azië helemaal niet duur hoefde te zijn. Het vliegticket kost je meestal een flinke smak geld, maar het verblijf en eten een absolute habbekrats.”

Reizen met een spreadsheet

Joris hield onderweg altijd goed zijn uitgaven bij. “Dat backpacken met een spreadsheet heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik Qfly gebouwd heb. Met die site kun je vliegtickets vergelijken op prijs in plaats van bestemming, zodat je snel kunt uitzoeken waar je naartoe kunt binnen jouw budget. Onmisbaar voor de flexibele reiziger dus!”

Foto terras: Flashpacking Life, Flickr

  1. Flashpacken is een nieuwe naam voor reeds bestaande doelgroep. Alleen de middelen zijn veranderd en tegenwoordig is bijna overal internet toegang. Maar de nieuwe trend is om wel digitaal de reis voorbereiding zelf te doen, maar daarna analoog op vakantie te gaan. Laat je telefoon, tab, laptop thuis en beleef weer het echte reizen.

  2. Leuk artikel en een prima manier van reizen. Zeker als je wat minder tijd hebt en het jezelf niet te moeilijk wilt maken 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>