Backpacken: Thailand voor € 10 per dag

Dat Thailand goedkoop is, wisten we al. Maar wist je dat je er al voor minder dan € 10 per dag kon backpacken in Thailand? Hou je aan een paar eenvoudige regels om binnen te haalbare budget te blijven.

thailand

Dat Thailand goedkoop is, wisten we al. Maar wist je dat je er al voor minder dan € 10 per dag kon backpacken in Thailand? Hou je aan een paar eenvoudige regels om binnen te haalbare budget te blijven.

Ga in het laagseizoen
Tussen mei en november, in het laagseizoen, betaal je heel wat minder voor je guesthouse. Hoe langer je blijft, des te hoger de korting die je kunt bedingen.

Mijd de toeristische plekken
Phuket, Pattaya en Ko Samui zijn zomaar wat voorbeelden van plekken waar het prijsniveau naar boven is bijgesteld. De goedkoopste gebieden in Thailand zijn het noordoosten en het zuiden, tegen Maleisië aan.


Blijf niet te lang op de eilanden
De eilanden van Thailand zijn prachtig, maar alles moet geïmporteerd worden. Dit maakt het leven op de eilanden een stuk duurder dan op het vasteland. Koop er geen spullen die je niet dringend nodig hebt.

Kies voor het goedkoopste vervoer
De verleiding is groot om in een aironditioned touringcar te stappen, maar de derdeklas trein is veiliger én goedkoper. In steden zelf is de songthaew (een pick-up ingericht als taxibusje) de goedkoopste optie.

Accepteer uitnodigingen
Nodigt een Thai je uit voor een maaltijd thuis? Altijd accepteren. De Thais zijn werkelijk vereerd als ze jouw gastheer of gastvrouw mogen zijn. Misschien kunnen ze je ook aan goedkope of gratis accommodatie helpen, maar voel je nergens toe verplicht. In lokale tempels kun je trouwens gratis overnachten.

Eet lokaal eten
Mijd de internationale ‘gerechten’ zoals hamburgers en pizza’s. Kies in plaats daarvan voor het lokale eten. Op kraampjes op straat kun je heerlijk en spotgoedkoop Thais eten krijgen.

khao-soi-met-kip

Haal je bier in de supermarkt
In de supermarkt kost bier maar tweederde van wat je ervoor betaalt in bars of restaurantjes. Dat scheelt weer een slok op een borrel. Over dat laatste gesproken: Lao Kao is wat de locals wegtikken. Alleen voor ijzeren magen.

Gratis entertainment
Sommige guesthouses hebben gratis filmavonden. Ook vind je in veel accommodaties een reizigersbibliotheek, waar je een boek uit mag meenemen als je er één achterlaat. Ook leuk zijn de parken in Thailand, waar vaak gratis activiteiten worden georganiseerd: dans of sport.

Gezond verstand

Daarnaast zijn er nog heel wat tips te bedenken die een beroep op je gezonde verstand doen. Als je geld pint, ga dan bijvoorbeeld voor grote bedragen. Zo betaal je minder commissie. Maar let tegelijkertijd erg goed op je spullen. Voorkom boetes: draag een helm als je motorrijdt en gooi geen afval op straat.

Jouw tips

Heb je zelf nog tips waarmee je op reis, of specifiek in Thailand, geld bespaart? Laat het je mede-backpackers weten door hieronder te reageren.

Foto strand: victoriapeckham, Flickr | Foto eten: avlxyz, Flickr

 1. Het uiterste zuiden is niet geschikt voor toeristen ivm geweld van moslims.
  Het Noordoosten – Isaan is goedkoop, maar vrijwel niemand spreekt Engels dus dat wordt lastig.
  Bier is duur in Thialand vanwege de hoge accijns. Je zou Mekhong kunnen proberen, een soort rum.
  Noodlesoep is spotgoedkoop, heerlijk en vult goed.

  Het openbaar vervoer is goed. De kleur van de bus bepaalt de prijs en het comfort.

  Lees de verhalen op mijn blog: http://www.thailandblog.nl misschien vindt je daar nog tips.

 2. Frederik zegt:

  Mocht je toch de mogelijkheid hebben om voor leuke activiteiten je budget van 10 euro kunnen overschrijden, dan kan het interssant zijn om naar het noorden te reizen naar de stad Chiang Mai.

  Chiang Mai is opzich een normaal Thais stadje met de nodige bezichtingen. Echter… het mooie aan Chiang Mai is dat het centraal ligt voor vele uitstapjes.

  Bijvoorbeeld een dagtour naar:
  – Wat Phra That Doi Suthep, één van de heiligste temples
  – Bo Sang, een gezellig dorpje waar veel handgemaakte artikelen verkocht worden
  – Nationaal park: Doi Inthanon met een hoogte van 2595m is dit de hoogste top van het land
  – Uiteraard mag een ritje op een olifant niet ontbreken. Dit kan bijvoorbeeld bij de Thaise Olifanten Conservation center waar je onder andere het gebruik van de olifanten in de Thaise geschiedenis kunt ontdekken

  Chiang Mai zou in dat geval een perfecte overnachtingslocatie zijn met elke dag een tripje.

 3. Op veel plekken in Thailand staan automaten waar je je waterfles voor maar 1 baht kan bijvullen. Dit is goedkoper dan nieuwe fles kopen en beter voor de natuur.
  Als je dan toch in Chiang Mai bent en iets met olifanten wil… ga er dan niet op rijden! Bezoek het Elephant Nature Park, geef ze te eten, ga ze wassen in de rivier en leer er meer over. http://www.elephantnaturepark.org Misschien wel wat duurder maar absoluut een ervaring om nooit te vergeten. In oktober heb ik er 2 weken vrijwilligerswerk gedaan FANTASTISCHE ervaring! Komend jaar ga ik weer terug 😀

  • Hoi Sas, da’s een leuke tip. Misschien ga ik zelf deze zomer naar Thailand, maar ik denk niet dat ik de tijd heb voor een complete stage. Een bezoekje aan dat park lijkt me al leuk!

 4. Femke Strietman zegt:

  Het Elephant Nature Park is inderdaad een goede tip! Niet het goedkoopste maar wel het indrukwekkendste vond ik zelf! Ze vertellen er veel over olifanten zelf en je ziet dat ze daar een stuk beter worden verzorgd dan een olifant die 10x per dag toeristen rond rijdt.

  Goede tips, trouwens! Het is zeker goed om naar het noorden van Thailand te gaan, veel goedkoper en zeker niet minder mooi. Probeer ook eens Pai, ten westen van Chiang Mai 🙂

 5. vliegen naar bangkok zegt:

  Ter aanvulling van “kies voor het goedkoopste vervoer” is het voordeliger om binnenlandse vluchten te boeken. Je kan bijvoorbeeld goedkoop vliegen van Bangkok naar Phuket met Air Asia. Deel je reisschema wel flexibel in want een overstap is vrij normaal.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>