Pitcairn nieuwe toeristenattractie?

Een bezoek aan Pitcairn Island, één van de meest afgelegen bewoonde eilanden ter wereld, was tot nu toe alleen voorbehouden aan yachties en bofkonten die er op cruiseschepen langsvoeren. Happenings waarbij alle 50 bewoners hun huizen uit kwamen rennen om de vreemdelingen te begroeten. Maar een nieuw plan dreigt een einde te maken aan de exclusiviteit van deze bestemming.

cruiseschip Pitcairn Islands

Pitcairn, Brits gebiedsdeel

Na de muiterij van de HMS Bounty in 1789 koloniseerde een deel van de bemanning Pitcairn. De negen gezinnen die nu op Pitcairn wonen zijn rechtstreekse afstammelingen van deze muitersbende. Het eiland, samen met nog vier onbewoonde eilanden, is een overzees gebiedsdeel van Groot-Brittannië. Pitcairn is de droom van iedere postzegelverzamelaar en ‘eilandist’, zoals Boudewijn Büch en natuurlijk bovengetekende.

Laatste generatie?

Pitcairn vergrijst. En omdat het zo steeds duurder wordt om het eiland te onderhouden, willen de Britten het geld naar de eilanden toe brengen. In de zakken van toeristen. “Onze toekomst hangt van toerisme af,” zegt Leslie Jaques, de Hoge Commissaris van Pitcairn. “Heel veel mensen staan te popelen om zo’n uniek eiland te bezoeken.”

Meer cruiseboten naar Pitcairn

De eerste stap is het verdubbelen van het aantal scheepsverbindingen naar acht per jaar: vier vanuit Nieuw-Zeeland en vier vanuit Mangareva in Frans-Polynesië. Een volgende stap is het veiliger maken van de huidige kade in Bounty Bay. Omdat aan land gaan een hele opgave is, wil de Britse regering uiteindelijk een nieuwe haven uitgraven aan de andere kant van het eiland.

Imagoprobleem

Om toeristen aan te trekken, moet Pitcairn eerst nog even van haar imagoprobleem af. In 2004 werden zes mannen veroordeeld wegens seksueel misbruik van meisjes op het eiland. Vijf van hen moeten nu dagelijks TBS-achtige werkzaamheden uitvoeren, terwijl de laatste nog steeds bromt in een speciaal voor deze zaak gebouwde gevangenis op het eiland.

Pitcairn Islanders, bewoners

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>