De vulkanische schatten van Centraal-Amerika

Zegt de Ring van Vuur je iets? Maar liefst 452 vulkanen vormen een 40.000 km lange strook rondom de Grote Oceaan. Deze Ring of Fire met opvallend veel vulkanen loopt ruwweg van Nieuw-Zeeland via Indonesië, de Filipijnen, Japan en de westkust van Amerika naar Midden- en Zuid-Amerika. Laat je verrassen door het afwisselende vulkanische landschap van Centraal-Amerika en de talloze sporten die je op en rondom de vulkanen kunt beoefenen.

De Centraal-Amerikaanse vulkanische boog bestaat uit honderden vulkanische formaties, uiteenlopend van grote stratovulkanen tot lavakoepels en sintelkegels. Als avontuurlijke toerist kun je hier je hart ophalen. Er zijn in Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador en Guatemala zo veel vulkanen in de buurt, dat er vrijwel altijd een is die de horizon siert. Kun jij geen keuze maken tussen de vele vulkanen? Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij de mooiste op een rijtje gezet.

Zonsopkomst op de vulkaantop: Barú in Panama

El Volcan Baru is de hoogste berg van Panama. Tijdens de klim moet je zo nu en dan het zweet van je voorhoofd vegen, maar het uitzicht is een ware beloning. Wanneer je uitkijkt boven het wolkendek ervaar je even een top of the world gevoel. Geluksvogels zien unieke vergezichten over de Grote Oceaan én de Caraïbische zee; Panama is het enige land ter wereld waar dit kan. Het is een aanrader om rond middernacht te beginnen aan deze steile, modderige en meedogenloze klim. Op de koude top is het puur genieten wanneer het eerste streepje van de zon boven de wolken uitsteekt en de lucht zich vult met de oranje roze gloed. Het alternatief? Investeer twee dagen om de 27 kilometer naar de top en terug naar Boquete te voltooien. Je kampeert onder een spectaculaire hemel vol sterren en je geniet van een magische zonsopgang op 3.475 meter.

Uitbarstspektakels op Acatenango in Guatemala

Beleef het meest spectaculaire uitzicht van heel Guatemala bovenop de Acatenango vulkaan. Op een heldere dag kijk je uit op de Agua vulkaan, de Pacifische kust én Lake Atitlán. Acatenango is verbonden met Fuego, een van Guatemala’s meest actieve vulkanen, die in 2018 zijn laatste uitbarsting had. De omringende vulkanen zijn tot op de dag van vandaag nog heel actief en met een beetje geluk zie je tijdens je hike een aantal indrukwekkende uitbarstspektakels. De tocht naar boven laat je hartslag gegarandeerd stijgen.

Vulkaanboarden: Cerro Negro in Nicaragua

Cerro Negro is met slechts 160 jaar de jongste vulkaan in Centraal-Amerika en tegelijkertijd de meest actieve in de regio. Cerro Negro -zwarte heuvel- reikt maar 728 meter boven de zeespiegel, maar toch is de hike door het askleurige zand richting de top vrij pittig. Eenmaal boven heb je de ultieme kans om in drie minuten weer aan de voet van de vulkaan te staan. Ooit gehoord van vulkaanboarding? In hoog tempo surf je met je plank over de ‘zwarte lava’ van Cerro Negro naar beneden.
Vulkaanboarding Nicaragua

Vulkanische activiteiten: Rincón de la Vieja in Costa Rica

De vulkaan ‘Rincón de la Vieja’ heeft zijn naam te danken aan de legende van prinses Curubanda. Nadat haar grote liefde in de krater van de vulkaan werd gegooid is ze gevlucht naar de flank van de vulkaan en heeft ze haar jaren versleten als medicijnvrouw. Men verwees naar het huis als ‘de hoek van de oude vrouw’ wat Rincón de la Vieja betekent. Tot op de dag van vandaag is de vulkaan actief, waardoor het wandelpad naar de bijna 1.900 meter hoge vulkaantop van Rincón de la Vieja gesloten is. De vulkanische activiteiten maken het een te gevaarlijke wandeling. De negen kraters zijn omgeven door weelderige bossen, borrelende modderpoelen en helder blauwe watervallen waaronder je prima kunt zwemmen. In het natuurgebied rondom de vulkaan zijn nog steeds twee prachtige wandelingen te belopen; Sendero Las Pailas en Sendero Catarata la Cangreja. Net buiten het nationale park bezoek je de warmwaterbronnen van Rio Negro termales.

In de wolken: Santa Ana & Lake Coatepeque in El Salvador

Je bent letterlijk in de wolken op de kraterrand van de hoogste vulkaan van El Salvador. Op de top van Santa Ana, ruim 2.000 meter boven zeeniveau, kijk je neer op een smaragdgroene lagune. Ook word je een prachtig panoramisch uitzicht geboden over Lake Coatepeque en de omringende vulkanen. Deze grote komvormige met water gevulde krater is 115 meter diep en perfect voor een verkoelende duik. Al zeilend of kanoënd kun je het mysterieuze water bewonderen dat eens in de zoveel tijd van kleur verandert naar helder turquoise. De Santa Ana vulkaan, ook bekend als Ilamatepec, is zonder twijfel een van de grootste verrassingen van El Salvador.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>