Amerika is het land van de roadtrips. Dat is denk ik een algemeen geaccepteerde stelling. De uitgestrekte vlaktes en de brede wegen maken het land er dan ook uiterst geschikt voor. Daarnaast is het door het minder ontwikkelde openbaar vervoer ook bijna noodzakelijk om een auto te rijden. Roadtrippen kan op vele manieren en in Amerika zijn er genoeg routes en staten om te ontdekken. Florida is een van de meeste bekende staten van Amerika maar daarom niet minder een bezoekje waard.

Florida

Iedere staat heeft zo zijn eigen karakteristieken en een eigen boegbeeld. Florida draagt de bijnaam The Sunshine State en heeft als boegbeeld, ‘The Gators’. Juist, de alligators.

In de staat liggen verschillende belangrijke Amerikaanse landmarks. Waaronder de steden Miami en Orlando, maar ook het raketlanceerplatform in Cape Canaveral, en de befaamde racetrack van de Dayton 500. Daarnaast moeten we niet vergeten dat Florida een goede uitvalbasis is voor de eilandengroep de Bahama’s.


How to get there

Vliegen vanuit Amsterdam kan uiteraard direct, dan vlieg je vaak met KLM op Orlando of Miami. Hier bevinden zich de twee grootste vliegvelden. Andere opties met een overstap brengen je vaak eerst naar Houston, Texas, alvorens je een kleine twee uurtjes oostwaarts vliegt naar Florida. Je kunt tegenwoordig al voor €400,- van Amsterdam naar Florida reizen als je kiest voor een overstap. Bijvoorbeeld met United Airlines.

Kijk goed naar de mogelijkheden qua vliegtijden, het kan bijvoorbeeld leuk zijn om te zoeken naar een lange overstap. Zo vloog ik terug via Washington D.C. Dit ligt op de route van Orlando naar Amsterdam, dus spendeerde ik vier uur minder in een vliegtuig. Bovendien had ik mooi 24 uur de tijd om de hoofdstad van de Verenigde Staten te ontdekken en stond ik blij te poseren voor het Witte Huis.

Het Witte Huis in Washington

Het Witte Huis in Washington

Miami of Disney

In Florida is enorm veel te zien maar het is niet alleen de wilde natuur die je wellicht verwacht als je denkt aan de VS. Orlando is het paradijs voor mensen die houden van attractieparken. Je vindt hier dan ook de grootste parken met de snelste achtbanen. Disney World Orlando is hét park voor de Disney-fans die in Parijs alles al ontdekt hebben.

Miami staat bekend om de vele lange stranden, de wateractiviteiten en de grootste feesten. Of juist van de vele films en series die hier opgenomen zijn, zoals Dexter, Miami Vice of CSI Miami.

Voornamelijk de oude bevolking van Amerika is neergestreken in het zonovergoten Florida en het zal je niet verrassen dat zij hier permanent overwinteren. Dat tijdverdrijf hoog op de agenda staat zie je aan de hoeveelheid boten, jachten, golfbanen en hengelsport mogelijkheden.

Stillwater, een typische suburb van Florida

Stillwater, een typische suburb van Florida.

Roadtrip Florida: auto of camper

Met de camper door de Verenigde Staten van Amerika is voor velen een grote droom. Ga je dus kiezen voor een camper? Of kies je ervoor om een auto te huren? Dit hangt natuurlijk van veel dingen af. Hoe lang duurt de reis? Is Florida de enige staat? Ondanks dat je genoeg campers ziet rijden en er ook genoeg campgrounds te vinden zijn, is Florida een stuk minder ingericht op camperreizen dan bijvoorbeeld Californië.

Auto’s huren kan echter overal en het aantal motels dat onderweg aangedaan kan worden is meer dan voldoende. Benzine kost in Florida gemiddeld $1,50 per gallon (op het moment van schrijven) en dat zorgt ervoor dat je de staat voor zo’n $200 van noord naar zuid en weer terug, kunt doorkruisen. De afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn ook een stuk kleiner dan in bijvoorbeeld Utah of Nevada, daardoor is het hebben van een meer mobiele auto een voordeel over een camper.

Tip van Reishonger: gebruik deze Booking.com link voor €25,- cashback op jouw eerste hotel overnachting!*

Everglades National Park

Wie voor de bergen of eindeloze vlaktes komt is niet aan het juiste adres in Florida. Deze staat is voor de liefhebber van zon, zee, strand en wilde dieren. Alles komt bijeen in het zuiden van Florida. Daar liggen de Everglades en de Keys namelijk zij aan zij.

De Everglades is een enorme, langzaam stromende rivier die de River of Gras genoemd wordt. Het complete gebied is vele malen groter dan het beschermde gedeelte van het “Everglades National Park”. Binnen het park ($25,- entree voor een auto, 7 dagen geldig) kun je geweldig kamperen op een van de vele campgrounds.

Eén van de populairste is Long Pine Key. Deze heeft veel plekken op een “First Come First Serve” basis en kost $20,- per nacht. De locatie is schitterend en je waant je hier in een soort Jurassic Park omgeving. De weelderige nacht brengt veel geluiden met zich mee en kijk niet gek op als je ergens een slang hoort wegschieten of een visarend tussen de bomen ziet scheren. De sterrenhemels hier zijn fenomenaal omdat je zo ver van de bewoonde wereld bent dat zelfs telefoons geen bereik hebben.

Long Pine Key Campground in Everglades National Park

Kamperen op Long Pine Key Campground, midden in Everglades National Park

Alligators en Manatees

Zonder twijfel kom je naar de Everglades om alligators met eigen ogen te bewonderen. In het park liggen een kleine 200.000 alligators verstopt. Op verschillende hikes kun je deze wilde beesten gegarandeerd tegenkomen. Het beste kun je in het Visitors Centre vragen naar de ideale hikes op dat moment. Als je daar dan toch bent, neem even een kijkje in de haven want daar heb je kans op ‘Manatees’ (zeekoeien) en zelfs krokodillen.

Het is een misvatting dat je ook in de Everglades op een airboat kunt stappen. Deze airboats mogen niet in het park in verband met het verstoren van de natuur. Uitsluitend buiten het park kun je met een airboat ride mee. Bijvoorbeeld op de noordgrens met Coopertown Airboats of Tigertail Airboats. Veel van deze organisaties hebben ook een reptielenshow waar je alligators kunt vasthouden of van dichtbij kunt bekijken.

Een van de meest uitdagende maar ook spannende hikes van de Everglades vind je ook in het noorden van het park en draagt de naam “Shark Valley”. Waarom dit Shark Valley heet is mij een raadsel omdat je juist hier struikelt over de ‘gators’. Overal langs (en soms op) de route liggen alligators te zonnen. Voor de een moet je goed zoeken tussen het gras, de andere dobbert tevreden rond in de rivier. Eén ding is zeker, je kunt hier niet lopen zónder ze tegen te komen.

Alligators in Shark Valley tijdens een roadtrip Florida

Een van de vele Alligators in Shark Valley, in het noorden Everglades National Park

De Florida Keys

De Keys zijn een beetje te vergelijken met de Hamptons qua publiek dat het trekt. Dit zijn de tropisch eilanden van Florida en de meest bekende is Key West. Naast dat dit de meest westelijke Key is (dat had je aan de naam al geraden) is het tevens het meest zuidelijke puntje van het vaste land van de Verenigde Staten van Amerika. Op dit punt ben je slechts 90 miles van Cuba en dat benadrukken de Amerikanen graag.

Key West is vanaf Miami een kleine vijf uur rijden, het ligt namelijk helemaal aan het einde van een 160 kilometer lange weg. Je kruist hier door Key Largo, langs Big Pine Key (waar de zeldzame Key Deer leven) en over de Seven Mile Bridge. Eenmaal in Key West kun je genieten van schitterende stranden, kiezen uit een enorme hoeveelheid barretjes, en zelfs een bezoekje brengen aan het huis van ontdekkingsreiziger Ernest Hemingway.

De parelwitte stranden van Key West, Florida

De parelwitte stranden van Key West. Het zuidelijkste puntje van Florida & van de Verenigde Staten van Amerika.

Amerikaan in Key West

Amerikanen genieten van alle vrijheid die de Keys met zich meebrengen. Drank, drugs en Rock ‘n Roll.

Praktische tips

Om jouw roadtrip door Florida nog aangenamer te maken is het handig om enkele praktische zaken te overwegen.

Kamperen in deze staat is vanwege het klimaat echt een aanrader. De campgrounds in de Everglades zijn goedkoop en een bijzondere ervaring. Een tent kun je zelf meebrengen of eventueel kopen bij Walmart voor ongeveer $35.

Omdat het zo warm is in deze staat moet vrijwel alles wat je houdbaar wilt houden in een koelkast. Tik ook in Walmart een degelijke koelbox op de kop. Alle tankstations en supermarkten verkopen gekoeld bier en ijsblokjes. Na een dag rijden heb je toch zeker zin in een koud biertje op het strand of in de natuur.

In Florida moet je op veel wegen tol betalen. Dit kun je iedere keer cash doen bij een tolpoort maar dit kost enorm veel tijd en aanzienlijk meer geld dan het alternatief. De “Sun Pass” is een oplossing voor de vele tolpoortjes. Je koopt deze bij een supermarkt en koppelt hem online aan jouw creditcard. Je kunt dan zonder te stoppen door de tolpoortjes rijden en krijgt ook nog eens korting.

Het hoogseizoen in Florida is in de maanden dat het bij ons winter is. Dit heeft te maken met het feit dat het in de zomer extreem warm is en dus de wintermaanden veel draaglijker zijn. Dit kan invloed hebben op het aantal beschikbare kampeerplaatsen en de drukte in de steden.

Laat ons weten wat jouw droombestemming binnen Amerika is en of een roadtrip door Florida ook op jouw bucketlist staat!

De Carribean Club in Key Largo

Sunset vanuit de Carribean Club in Key Largo

Sander
Volg me!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>