How to: ski-hoppen in Oostenrijk

Het begrip ski-hoppen is de winterse variant van het welbekende eiland-hoppen: het aandoen van verschillende skigebieden in korte tijd. Veel grote skigebieden hebben vaak kleine buurgebieden die minder bekend zijn bij het grote publiek. Maar hoe pak je dat Ski-hoppen aan? Helemaal als je zelf geen auto hebt waarmee je makkelijk van dorp naar dorp kunt rijden. De skigebieden rond Ischgl in Oostenrijk zijn hier uitermate geschikt voor.

Ski-hoppen in Tirol

Om te kunnen ski-hoppen in Ischl en omgeving moet je uiteraard eerst naar Tirol zien te komen. Zonder auto is vliegen de meest voor de hand liggende optie (wel compenseren die vlucht!). Als je erg vroeg in het seizoen vliegt is een vlucht naar Innsbruck met Transavia niet altijd beschikbaar. Rond 20 december beginnen zij met dagelijkse vluchten van Amsterdam naar Innsbruck.

Wanneer je er op tijd bij bent kan dit al voor €70,- retour. Afhankelijk van het wel of niet meenemen van bagage en eigen materiaal komt hier nog wat bovenop. Je kunt in het begin van het seizoen ook vliegen naar Zürich maar dat is aanzienlijk verder weg van Ischgl. Vanaf Innsbruck is het zo’n anderhalf uur rijden naar Ischgl. Alpentaxi’s halen je op vanaf de aankomsthal en brengen je naar je hotel en daar ben je zo’n €140 per transfer voor kwijt.

Ook kun je met de trein vanaf Innsbruck naar de skigebieden rondom Ischgl reizen. De vervoerder OBB rijdt zeer regelmatig van Innsbruck naar Landeck-Zams. Het eerste dorpje in het Paznaun-dal waar Ischgl onderdeel van is. Een enkeltje met de trein duurt een uur en kost rond de €14,-. Vanaf dit dorpje pendelt een skibus door het dal en stopt in iedere plaatsje dat het tegenkomt.

De hoogste piek van Ischgl in Tirol

De hoogste piek van Ischgl, Tirol

How to get around

In Ischgl zelf is het vaak geen probleem om van het hotel naar de liften te komen. Die zijn altijd op loopafstand en dus is geen vervoer nodig. Terug naar huis is zelfs nog makkelijker omdat de pistes in het dorp uitkomen. Check wel goed de pistekaart om te zien welke piste voor jou het gunstigste is anders loop je voor niks.

Maar ski-hoppen betekent natuurlijk dat je ook de omliggende skigebieden wil uitproberen en te voet gaat dat niet lukken. Hiervoor is het ook belangrijk om de juist skipas te hebben. Ieder dorpje in Paznaun heeft een eigen skipas, maar biedt ook de mogelijkheid om een gebiedspas aan te schaffen.

Dit is de Silvretta-pas en hiermee heb je toegang tot alle vier de skigebieden: Galtür, Ischgl, Kappl & See. Ook is dit gelijk geldig voor de skibus die tussen deze gebieden pendelt. Bekijk de actuele prijzen van deze pas op de website van Ischgl. Blijf je meerdere dagen in een van de gebieden en wil je slechts enkele dagen een uitstapje maken naar bijv. Kappl of See? Dan is het wellicht voordeliger om een meerdaagse pas en daarnaast losse dagkaarten te kopen.

Après-skihut in Ischgl

Après-ski in Ischgl

Ischgl, Kappl of See

Ischgl

Van deze drie gebieden is Ischgl veruit de bekendste en de grootste. Met bijna 240 kilometer aan piste (inclusief dalafdalingen), indrukwekkende vier- en vijfsterrenhotels en een ruim assortiment aan après-ski gelegenheid is dit het wintersportdorp bij uitstek. Ischgl is extravert, gezellig en goed georganiseerd.

Mocht je niet jouw eigen materiaal meenemen dan vind je in Ischgl het beste huurmateriaal. Vaak zijn dit de nieuwste modellen van het seizoen en altijd van de beste merken.

Verse poedersneeuw in Ischgl

Verse poedersneeuw in Ischgl

De Silvrettabahn en Fimbabahn zijn de twee grootste gondels die het dal met het skigebied verbinden. Bovenaan vind je het Alpenhaus en het Idalp Panorama restaurant. Twee goed herkenbare en bereikbare verzamelpunten om elkaar terug te vinden. Want met 45 verschillende liften kan dit best een uitdaging zijn.

In het hoogseizoen kan het hier gedurende het weekend aardig druk worden, maar door de moderne faciliteiten en brede pistes zorgt dat zelden voor problemen.

Ondergaande zon in Ischgl.

De zon duikt rond vier uur achter de bergen in Ischgl.

Kappl

Kappl is het eerste skigebied dat je tegenkomt als je van Ischgl naar het oosten rijdt. Iedere maandag staat Kappl in het teken van “First Tracks”.

De liften gaan dan om 08:00 open en de zon is dan nog niet eens boven de bergtoppen verschenen. Gezien de zuidelijke ligging van het skigebied wordt het ook wel de Sunny Mountain genoemd. Je komt hier dan ook niet voor enorme afdalingen of zware zwarte pistes. Kappl is bezaaid met zonovergoten rode pistes en is uitstekend geschikt voor de beginnende freerider of semi-gevorderde zonaanbidder.

Juist vanwege de bescheiden grootte van dit gebied is het mogelijk om door de diepe sneeuw van de ene naar de andere piste te steken. Je kunt op deze manier eenvoudig en relatief veilig werken aan off-piste ervaring. Zo hoef je het ook niet uitsluitend met de 40 kilometer geprepareerde piste te doen.

Sunny Mountain, de First Lines in Kappl

Sunny Mountain, de ‘first lines’ in Kappl om 08:00 ‘s ochtends.

See

Een dorpje verder, en op de noordkant van de berg, vind je het gebied van See. Dit gebied is precies even groot als Kappl maar wordt gezien als het paradijs voor off-piste liefhebbers. Grote delen off-piste zijn namelijk goed bereikbaar met de liften en door de lage ligging van het gebied zijn ook veel bosroutes beschikbaar.

Vroeg in het seizoen zijn de pistes praktisch leeg en hoef je alleen te wachten op jezelf. Zeker de diepe sneeuw aan de linker- en rechterkant van piste zeven is goed bereikbaar en heerlijk voor off-piste beginners.

Wil je niet verblijven in de drukte van Ischgl? Dan kun je in See terecht in een van de vele appartementen. Qua prijs ook voordeliger dan Ischgl, maar toch goed bereikbaar.

Off-piste paradijs in See in Tirol

Off-piste paradijs in See, Tirol

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>