Overwinteren in Florida

Ja, ik weet het, waarom een artikel over overwinteren als het hier net zo mooi zomer is? Wel, zou je dit weer ook niet leuk vinden in december? Toen een half jaar geleden de Belgen en Nederlanders massaal aan het verdrinken waren en even later hun tenen er bijna af vroren, zat ik in mijn t-shirt en korte broek op een terras in de Florida Keys.

The Florida Keys in de kerstperiode

Overwinteren in Florida

Zicht op zee, een zacht briesje, de zon die stilaan onderging, een frisse cocktail en heerlijke eilandmuziek. Overweeg dus zeker om enkele spaarcenten over te houden voor een reisje naar Florida deze winter. Jullie zijn op tijd gewaarschuwd!

Verliefd op het eilandleven

Afgelopen december kregen we het geweldige idee de Atlantische Oceaan nog eens over te steken en het voor ons toen onbekende Florida te verkennen. Deze Staat in het zuidoosten van de USA is wereldberoemd voor het goede weer (zijn bijnaam is dan ook the Sunshine State), voor zijn pretparken (o.a. Disneyworld en Universal Studios), voor Everglades National Park (met in het bijzonder de alligators die hier wonen) en zeker niet te vergeten voor de zuidelijke eilandengroep die The Keys wordt genoemd. Dit reisverhaal zal gaan over mijn ervaring en eerste kennismaking met het eilandleven op Islamorada, één van de eilanden die vallen onder de Florida Keys. Niet dat Disneyworld of de Everglades geen verhaal waard zijn, maar op The Keys, daar ben ik pas echt mijn hart verloren!

The Florida Keys Uithangbord19 december 2012, 19u
We rijden met onze witte Toyota Corolla huurauto door Islamorada. De zon begint intussen opvallend hard te zakken. Zoals altijd hebben we geen motel geboekt en weten we nog niet waar we die nacht zullen slapen. Tegen de avond beginnen we dan telkens als gieren naar de horizon te turen op zoek naar een slaapplaats. We hebben nog maar weinig succes tot we op een bepaald moment The Key Latern Motel & Blue Fin Inn passeren, een schijnbaar typisch Amerikaans motel. Erg verzorgd ziet het er niet uit en in andere omstandigheden had ik misschien voorgesteld nog even verder te rijden, maar slaapmogelijkheden lijken hier beperkt dus ik ga akkoord wanneer mijn man voorstelt om halt te houden en te vragen of er nog kamers vrij zijn.

Nothing fancy, just clean, friendly and laid back

The Key Latern Motel & Blue Fin Inn is een typisch voorbeeld van schijn die bedriegt. In het voorbijrijden was de verborgen charme van dit motel me ontgaan. We stappen naar de deur met reception boven en komen voorbij een veranda waar een poes zich gelukzalig ligt te wassen. (Even moet ik denken aan het liedje Porch van Pearl Jam, maar naast de letterlijke vertaling van de titel heeft deze veranda daar weinig mee te maken.) De receptie zelf bestaat uit een klein nog onbemand kantoortje. We moeten even wachten (haast kent men op een eiland niet, zal ik later nog leren), maar dan komt een vriendelijke, zongebruinde oude man ons eindelijk tegemoet. “Welcome! How can I help you?!” Gecharmeerd door zijn uitstraling weet ik even niet wat zeggen waarop mijn man gelukkig snel het woord neemt. Ik kijk intussen nog wat verder rond. Het motel is niet erg bijzonder, niet erg modern en niet erg verzorgd, maar het is wel proper en ademt dezelfde charme uit als zijn eigenaar waardoor je het zijn imperfectie snel vergeeft. Ik schrik er niet van als ik op de website achteraf de beschrijving van deze accommodatie lees: “Nothing fancy, just clean, friendly and laid back.” Op dat moment begin ik de kriebels in mijn buik voor deze eilandengroep te voelen.

The Lorelei

The Lorelei
We krijgen een ruime kamer met balkon en hebben zelfs voldoende plaats om onze blitse wagen net voor de deur te parkeren (erg handig om je bagage in en uit te laden). Onze buiken grommen intussen als twee hongerige leeuwen waardoor we haastig uitpakken en gauw op zoek gaan naar een warme maaltijd. Hier moeten we gelukkig niet ver voor wandelen. Naast het motel ligt restaurant The Lorelei. Uitgezonderd van het bijpassende zeemeerminnen uithangbord zien we aanvankelijk niet veel, maar we besluiten toch de gok te wagen. Enkele tientallen meters verderop blijkt een terras te liggen. Het lijkt erg eenvoudig, met de standaard witte tafels en terrasstoelen, maar naarmate we dichterbij komen zien we welke verrassing de vallende duisternis voor ons in petto heeft. Het terras is gelegen op een houten piertje omringd door enkele slanke, hoge palmbomen. In de hoek staat een erg tropisch ogend rieten afdak waar een lokale band enkele aanstekelijke deuntjes aan het spelen is. Overal hangen kerstballen en lichtjes die verraden dat het ook in dit paradijs binnen een week kerstmis zal zijn. Dit alles wordt omsluierd door een schilderachtig uitzicht van de ondergaande zon die de oneindig ogende zee een roze gloed geeft. Ik geef mijn ogen de kost en weet dat dit zo’n moment is dat in mijn persoonlijke top tien zal terechtkomen.

The Lorelei

Het eten had al echt slecht moeten zijn om de roze wolk te doorprikken waar ik op dat moment op zweef, maar in dit restaurant kan je goedkoop en toch lekker eten (mijn roze wolk is dus veilig). Ook bij The Lorelei geldt het motto “nothing fancy” maar je krijgt wel kwaliteit en een onbetaalbaar uitzicht. Bovendien maakt de livemuziek, die wonderbaarlijk goed bij de locatie past, het plaatje af. Mijn hart is aan het dansen.

Het liefst van al had ik daar wortel willen schieten en nooit willen weggaan, maar na enkele uren begint het bed in de buurt ons te roepen en moeten we ons gewonnen geven.

Island living is the best

Ik sluit mijn ogen die dag met een vreugdevol, tevreden gevoel. Het is niet alleen de locatie die me aanspreekt, maar ook de mensen die hier omringd lijken door een parfum van geluk. Vanaf nu begrijp ik de uitdrukking “Island living” pas echt en ik weet dat ik geproefd heb van iets dat smaakt naar meer.

Nog even tot slot: Waarom in de winter gaan?

Florida is één van die reisbestemmingen om bij voorkeur in de winter te bezoeken. In november en december worden er gemiddelde temperaturen gemeten van 25 graden terwijl in juli en augustus het kwik snel boven de 30 graden zal stijgen. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid kunnen deze temperaturen echter snel als benauwd aanvoelen. Bovendien zijn er in de winter nog niet zo veel toeristen.

De keuze is aan jou, maar ik weet alvast waar ik mijn winters wil spenderen!

Tekst en foto’s: Ann Wouters

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>