How to: Camperreizen voor beginners!

Reizen kan op vele manieren. All-inclusive vakanties, kamperen met een tent of een vouwwagen, backpacken van hostel naar hostel, een auto of motorvakantie, of natuurlijk interrailen door Europa. Door een van deze reisvormen te kiezen stap je direct in een bepaalde community. De “Backpackers”, de “kampeerders”, de “Interrailers”. Je deelt een gezamenlijke bezigheid en dat schept een band. Zo heb je ook de “Camperaars”, de groep reizigers die houdt van camperreizen.

Camperreizen

Om onderdeel van deze groep te worden heb je logischerwijs een camper nodig. Het kopen van een camper is niet zo maar een beslissing die eenvoudig gemaakt is. Niet alleen zijn dit vrij grote aankopen, ook weet je niet van te voren of het camperleven gaat bevallen. Dus, net als een boot, een camper moet je gewoon huren.

Verschillende bedrijven bieden hier de uitkomst. Particulieren kunnen via CampToo hun camper verhuren aan andere particulieren die van het camperleven willen proeven. Je kiest op de website een mooie camper uit die past bij jouw reisgezelschap en wensen. Vervolgens contact je de verhuurder (altijd handig als hij of zij in jouw buurt woont) en bespreekt of de camper beschikbaar is op de data dat jij weg wilt. Je reserveert en haalt de camper op het afgesproken moment op en je kunt starten met het maken van mooie camperreizen.

Nu je in het bezit bent van een camper behoor je tot de camperaars en verrassend genoeg komt daar nog behoorlijk wat bij kijken. Om je op weg te helpen staan hier een tiental praktische tips die goed van pas kunnen komen wanneer je voor het eerst een camperreis maakt.

Camperreizen kan in heel veel mooie landen en op veel verschillende manieren

Camperreizen kan in heel veel mooie landen en op veel verschillende manieren

#1 Kies een camper die past bij de reis

Op CampToo staan alle specificaties van de camper al beschreven zoals bijvoorbeeld het aantal bedden, de maximale snelheid, brandstoftype, de afmetingen, en welk rijbewijs nodig is. Dit is vooral belangrijk voor jouw reistype. Wil jij ver rijden in korte tijd? Dan is een camper die comfortabel 110 kilometer per uur kan rijden wel een prettige optie. Ga jij met een vriendengroep camperreizen? Wellicht is het dan belangrijk dat ieder een eigen bed heeft.

#2 Check alles opties

Zodra je de camper ophaalt, vraag dan de verhuurder om uitleg van de opties en functies. Iedere camper heeft zijn eigen specifieke functies en handleiding. De eigenaar kent de camper het beste en zo haal jij alles eruit wat erin zit. Plus, de kans is kleiner dat iets stuk gaat wanneer je het correct gebruikt.

Tijdens je camperreizen kun je overal comfortabel picknicken

Met een camper kun je overal comfortabel picknicken

#3 Een camper is geen auto

Een normaal B-rijbewijs is voor veel campers voldoende, tenzij anders beschreven staat. Wel is het belangrijk om te beseffen dat het niet hetzelfde rijdt als een auto. Campers zijn groter, zwaarder, minder wendbaar, en kwetsbaarder dan een personenauto. Oefen daarom onderweg met wegrijden en remmen om te ervaren hoe de wagen reageert op acties. Daarnaast niet onhandig om te letten op tunnels, laaghangende bomen, en scherpe bochten. Zorg dat de exacte maten van de camper bekend zijn en schrijf deze op een klein blaadje dat onder handbereik is (bijvoorbeeld achter de zonneklep). Let vooral op de spiegels en de luifel. Gouden regel; bij twijfel, rijd voorzichtig of vraag iemand om uit te stappen.

In Amerika is alles ingesteld op campers en valt een grote camper weg tegen de gigantische vlaktes

In Amerika is alles ingesteld op campers en valt een grote camper weg tegen de gigantische vlaktes

#4 Bepaal de route

Een camper biedt de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Je kunt overal heen rijden en je hebt altijd de spullen die je nodig hebt bij de hand. Wel is het van belangrijk dat je een haalbare route kiest. Wil je over snelwegen naar jouw bestemming rijden of kies je voor een langzamere maar mooiere route binnendoor. Bedenk goed of de route die jij wilt rijden camperproof is. Zo kan het in de winter in Oostenrijk best een uitdaging zijn voor een eerste keer. Daarnaast zul je altijd langer over een route doen dan Google Maps of een navigatiesysteem aangeeft. Calculeer dus extra tijd in.

#5 Camperplaatsen

Waar ga, en mag, jij staan met een camper? In een aantal landen is het toegestaan om wild te kamperen. Zo kun je op een mooi gekozen locatie, waar niemand last van je heeft, de camper neerzetten en overnachten. In veel landen in Europa mag dat echter niet en zijn er speciale camperstandplaatsen ingericht. Dit zijn eenvoudigweg parkeerplaatsen waar je eenmalig kunt overnachten. Deze kun je vinden door online te zoeken naar camperplaatsen. Hier zijn vaak ook geen voorzieningen en aansluitingen maar kun je wel prima overnachten op doorreis naar de eindbestemming. Het is een goed gebruik om alle campers met de neus in dezelfde richting te zetten, zodat je niet met de zijdeuren naar elkaar toestaat.

Campers hebben de aansluitingen en de voordeur aan dezelfde kant

Campers staan netjes uitgelijnd om hun plek. Zo heeft iedereen de aansluitingen en de voordeur aan dezelfde kant

#6 Ruim je spullen op!

Tijdens een onverhoopte noodrem willen alle losliggende spullen het liefst keihard rechtdoor vliegen. Een camper heeft vaak veel afsluitbare opbergruimte. Berg alle losliggende spullen voor het rijden op, en pak alle breekbare objecten goed in. Scherpe bochten doen alle borden schuiven maar ook bij wegtrekken vliegt een laptop zo over tafel. Kortom, hoe beter alles georganiseerd ligt, hoe comfortabeler de camperreis verloopt met als gevolg een prettigere vakantie.

#7 Neem de fietsen mee!

Zodra een camper op de eindbestemming staat is het onhandig om hier constant mee te moeten vertrekken om de omgeving te kunnen zien. Vrijwel alle camperaars hebben fietsen bij zich (wij waren de enige op de camping zonder fietsen) en iedere camper heeft achterop een fietsendrager. Van deze fietsendrager merk je overigens helemaal niets tijdens het rijden. Zodra je op de camping staat ben je mobiel om te gaan en staan waar je wilt en ben je niet als nog afhankelijk van het plaatselijke openbare vervoer.

Tip voor alle camperreizen: neem de fietsen mee

Elke camper beschikt over een fietsendrager, enorm handig!

#8 Camperjargon

Zoals iedere ‘club’ heeft ook de groep camperaars eigen jargon. Zoals bijvoorbeeld ‘grijs en zwart water’, een ‘back-in’ plaats, een ‘Alkoof’ of een ‘dump station’. Voor de doorgewinterde woonwagengebruiker zijn dit geen verrassingen maar elke nieuweling moet dit leren. Het afvalwater uit de douche, gootsteen, en wastafel, noemen ze grijs, het afvalwater uit het chemische toilet heet zwart. Dit kan en mag je alleen lozen bij een dump station. Hoe dit precies moet, kan de eigenaar van de camper het beste uitleggen. Een Alkoof is een camper met een bed dat boven de bestuurdersstoel hangt en gelijk ook de naam van dit type camper.

#9 Praktische onderdelen

Het is ook niet onbelangrijk om van te voren te checken welke praktische spullen je aan boord van je camper hebt. Bijvoorbeeld; is de stroomkabel lang genoeg om aan te sluiten op de staanplaats of heb je een bezem bij je om alles weer netjes achter te laten. Heeft de camper de luxe van een ingebouwde navigatie die mooie routes uit kan stippelen of is een los navigatiesysteem handiger? Plastic handschoenen zijn ook een aanrader, het chemisch toilet legen is namelijk geen schone bezigheid.

#10 Volg je eigen pad

Saving the best for last, volg vooral jouw eigen pad; de slogan van CampToo! Het mooiste aan camper rijden is dat je op iedere locatie kunt stoppen om te picknicken, overal kunt slapen waar jij heen rijdt en vooral nooit afhankelijk bent van andere. Jouw camper is de kwaliteit van de reis, geen teleurstellende hotels of te dure maaltijden die jij zelf beter had kunt koken op het fornuis achterin. Besluit op de dag van vertrek dat je ergens anders heen wilt en wijzig de koers wanneer jij dat zou willen. Geen reserveringen, geen verplichtingen, enkel en alleen jouw doel en jouw beslissing.

Volg je eigen pad: een mooi motto voor camperaars

#VolgJeEigenPad een mooi motto voor camperaars!

Waar zou jij het liefst met een camper willen rondreizen?! En wat zijn handige tips die jij wilt delen met toekomstige camperaars?

Laat het aan iedereen weten in de reacties!

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)
  1. Vincent Rondwijk zegt:

    Goed om hier te lezen over deze praktische tips voor camperreizen. Wij willen de volgende keer ook onze fietsen meenemen wanneer we gaan reizen. Dit hebben we de vorige keer gemist namelijk. Daarnaast is het een goede tip om je spullen altijd goed op te bergen. Ook zorgen wij ervoor dat we onze kastjes niet te vol stoppen, zodat er nog ruimte overblijft voor spullen die we onderweg vinden en mee willen nemen.

  2. Wendy Vetcour zegt:

    Wij hebben nog nooit met een camper gereisd, maar overwegen dit wel.
    Het enige wat ons momenteel tegenhoudt (tegenover de auto) dat je niet zomaar naar de winkel kan ofzo.
    Hoe plannen jullie dit en wat als je toch plots wat bent vergeten? Alles inpakken en met de volledige camper gaan dan?
    Dat is het enige dat ons zo omslachtig lijkt… Maar misschien ook omdat we hier dan ook geen ervaring mee hebben.

    • Hoi Wendy, leuk dat jullie een camperreis overwegen! Maar het klopt wat je schrijft hoor, check #7 maar eens hierboven. Boodschappen doe je het best onderweg naar je overnachtingsplek, en daar aangekomen kun je veel beter de fiets pakken om mobiel te zijn.

      Als jullie besluiten te gaan, laat ons dan vooral even weten welke tips voor jullie goed van pas zijn gekomen!

  3. Martha zegt:

    Wij zijn van plan om voor een onbepaalde tijd door Europa te reizen met een motorhome.
    Het enige dat problemen oplevert is dat we dan geen (post)adres hebben voor ontvangst van AOW e.d.
    Is daar een serieuze oplossing voor?

    • Hoi Martha,

      Wat een prachtig plan!! Om recht te houden op AOW moet er wel een bewoond adres bekend zijn bij de overheid, geen postbus. Je moet dus over een BRP-adres kunnen beschikken en niet worden uitgeschreven bij de gemeente. Alleen dan blijven overheidsvoorzieningen bereikbaar en wordt je AOW (of ziektekostenverzekering) niet stopgezet. Maar officieel vraagt de gemeente je om je uit te schrijven als je langer dan 8 maanden niet in je huis woont. Nu ken ik niemand die ooit bezoek gehad heeft van een gemeente ambtenaar om te checken of je daadwerkelijk in je huis woont, maar het is wellicht beter even contact op te nemen met jullie gemeente. Afhankelijk van jullie specifieke situatie is er vast een oplossing te bedenken!

  4. Probeer bij familie in te schrijven met een ” briefadres” Kan alleen voor max 8 maanden omdat je daarna moet uitschrijven uit de brp. Als je eerlijk aangeeft dat je een jaar wegblijft wordt een briefadvies waarschijnlijk niet toegekend.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>