Stories from Lakka Beach

De bekroonde documentaire Stories From Lakka Beach wil vooral niet een film zijn die alle clichés over Afrika nog eens bevestigt. Wel is het een mooie verzameling verhalen geworden over Sierra Leone, en hoe de rebellenoorlog de terugkeer van het eens bloeiende toerisme verhindert. Terwijl de bewoners verder willen met hun levens.

Tokeh Beach Sierra Leone

Sierra Leone staat, terecht, bekend als een land met veel armoede, maar een rijke economie. Maar liefst 70% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land heeft erg te lijden gehad onder de tienjarige burgeroorlog, waarbij tienduizenden slachtoffers vielen. De oorlog die tot 2001 duurde, draaide vooral om de controle op diamanten uit Sierra Leone. Daarna werd het land in 2014 ook nog eens geteisterd door een zware ebola-uitbraak. Ebola heerste als een plaag en met deze ziekte de alomvattende angst.

Jaren na de burgeroorlog in Sierra Leone voert het land een nieuwe strijd: de strijd om de toerist. De bergen en de witte stranden, ooit het decor van een Bounty-reclame, moeten opnieuw worden ontdekt. Eens kwamen de toeristen massaal af op dit kleine West-Afrikaanse land, nu is het zaak die populariteit weer nieuw leven in te blazen. Het land hoopt vooral dat er door toerisme banen zullen worden gecreëerd aan de kust, want de jeugdwerkloosheid is enorm.

Banana Islands, Sierra Leone

Paradijselijke stranden

Sierra Leone wordt wel het land met de mooiste stranden van Afrika genoemd. De kust kent lange witte, ongerepte zandstranden, omzoomd met palmbomen. In de hoofdstad Freetown vind je een uitgebreid uitgaansleven, kleurrijke markten en boulevards met hotels en eetgelegenheden. Maar waar Ghana en Gambia honderdduizenden toeristen weten te trekken, is de kans groot dat een toerist in Sierra Leone alleen op het strand zit.

Mensen denken bij Sierra Leone meer aan kindsoldaten en bloeddiamanten dan aan paradijselijke stranden en prachtige wildreservaten. Het is een land dat we alleen kennen van de ellende in het nieuws. En net toen de eerste stappen in de goede richting werden gezet (qua infrastructuur, hotels, dienstverlening) en toeristen het land weer begonnen te vinden, voltrok zich in West-Afrika de ebola-ramp.

Stories from Lakka Beach

Lakka Beach in Sierra Leone is een pittoresk plaatsje, gelegen aan de Atlantische kust. De oorspronkelijk uit vissers bestaande gemeenschap lokte met z’n prachtige stranden in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een hoos aan toeristen. Tijdens de burgeroorlog werd een eind gemaakt aan de levendige reisindustrie. Vakantiegangers blijven nog altijd weg en dorpelingen uit Lakka Beach proberen de eindjes aan elkaar te knopen. Met serene beelden en mooie verhalen laat de documentaire zien hoe mensen na een tijd van conflict de toekomst weer positief tegemoet gaan.

De film volgt enkele inwoners van dit paradijselijke, maar grotendeels geruïneerde oord. Onder meer een muzikant, een visser, een restauranteigenaar en een houtsnijder uit het kleine dorpje Lakka vertellen over hun leven, de oorlogsverschrikkingen, de opbouw en de hoop op een betere toekomst voor hun kinderen. De camera neemt je ondertussen mee langs kleurrijke luchten, de kalme zee, maagdelijk ogende stranden en de wuivende palmen die het dorp omlijsten.

In Stories from Lakka Beach portretteert de filmmaker een dorpsgemeenschap in Sierra Leone. Daan Veldhuizen: “Het West-Afrikaanse land Sierra Leone komt alleen met ellende in het nieuws: burgeroorlogen, ebola. Ik wilde een ander verhaal vertellen en ging kijken in een doodnormaal dorpje, Lakka, waarover ik een documentaire maakte. Vanaf 2006 ging ik kijken hoe mensen in Sierra Leone hun leven weer oppakten na de burgeroorlog. Het resultaat is Stories From Lakka Beach.”

In samenwerking met ( ( ( HERRIE ) ) ) mogen wij tien DVD’s van de film ‘Stories from Lakka Beach’ weggeven! Vertel ons hoe jij denkt over een bezoek aan Sierra Leone, en wie weet sturen we jou een van de DVD’s toe!

Stories from Lakka Beach

Stories from Lakka Beach

Stories from Lakka Beach

Stories from Lakka Beach

Stories from Lakka Beach

Latest posts by Dionne (see all)
 1. Een kennis van mij is er ooit voor Artsen zonder Grenzen geweest. Hij vertelde mij niet alleen over de armoede en toestanden, maar vooral over de mooie bevolking. Ik hoop dat dit land er ooit weer bovenop gaat komen. En ik hoop ook zeker dat ik er ooit heen ga.

 2. Esther Potters zegt:

  Het heeft denk ik twee kanten, het lijkt me op zich prachtig om de mooie witte zandstranden en de mooie bevolking die veel met de hand maken. Maar
  aan de andere kant is er denk ik veel armoede en de ebola en oorlogen die
  er heersen. Maar als ik de foto hierboven zie waarbij het meisje en (waarschijnlijk)
  haar vader iets uit hout maken, krijg ik echt zin om erheen te gaan:)

 3. Het valt me vaker op dat landen waarvoor een negatief reisadvies geldt, eigenlijk helemaal niet altijd onveilig zijn. Zo is ook alles rustig in Egypte, te rustig nog steeds en ook alles nog steeds veilig in zuid-Sinaï, maar helaas gold ook daar heel lang een negatief reisadvies.

 4. Lijkt me super om deze DVD te bekijken. Daarna kan ik misschien beter beoordelen of ik eens op reis ga naar Sierra Leone 😉

 5. Juist de landen die moeilijk toegankelijk of onbereikbaar lijken zijn intrigerend, des te meer als het feitelijk een prachtig land is. Het is spijtig dat een land als Sierra Leone wordt geconfronteerd met problemen die zich opstapelen en daardoor, zelfs voor de doorgewinterde reiziger, zo ver weg lijkt te zijn. Ik zou zeker het land willen verkennen.

 6. Pauwels zegt:

  Mijn man en ik (40 en 50jaar) hebben Sierra Leone uitgekozen om met onze fietsen te verkennen (4 weken). Het zou uiteraard fantastisch zijn mochten we meer info over het land bekomen dankzij de DVD.
  Groeten
  Danny & Ilse

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>