Monterrico Beach

Je komt niet naar Guatemala voor hagelwitte stranden en een helderblauwe zee. Daarvoor moet je bij de eilandjes voor de kust van Belize en Honduras zijn. Toch heeft ook Guatemala een verstopt pareltje aan de kust liggen. Welkom op het gitzwarte strand van Monterrico, waar duizenden schildpadden zich jaarlijks een weg naar zee banen.

Monterrico ligt aan de zuidwestkust van Guatemala en is de meest populaire badplaats van het land. Veel Guatemalteken uit de grote steden (Guatemala-Stad, Escuintla) gebruiken de badplaatsen aan de zuidkust om de drukte van de stad te ontvluchten. In het weekend is het dan ook veel drukker dan doordeweeks. Een gegeven waar je als reiziger je voordeel mee zou kunnen doen.

Ervan uitgaande dat je vanuit noordelijke richting (Antigua e.o) naar de kust komt, is de weg richting het zuiden een vrij rechte en eentje waarbij je al snel aan weerszijden door suikerriet-, en bananenplantages wordt omringd. De temperatuur stijgt als een malle en achteromkijkend zie je de vulkanen rond Antigua steeds kleiner worden. Ergens halverwege tussen het dorpje Alotenango en industrie-, en handelsstad Escuintla zie je trouwens aan de rechterkant een rots in de vorm van een gorilla! Al wilde mijn chauffeur me doen geloven dat “nuestro creador” er een Maya afbeelding van had willen maken…


dag vulkanen

gorilla rots

Per lancha door mangroves

Er zijn directe busverbindingen vanuit Guatemala City en Antigua naar Montericco te vinden maar het leukst is om het laatste stukje per lancha door de Biotopo Monterrico-Hawaii te doen. Aan boord van dit kleine motorbootje vaar je door een schitterend mangrovegebied waar honderden vogelsoorten broeden en vliegvissen het zoute water met je delen. De meeste planten kunnen niet leven in dit zoute water maar de mangroveplant gedijt hier prima. Deze biotoop ligt vrijwel parallel aan de kustlijn en wetende dat minder dan een paar honderd meter verderop het water van de Stille Oceaan het zwarte strand opkruipt, maakt deze tocht extra uniek.

Monterrico

Oké oké, eerlijk gezegd is Monterrico niet veel meer dan een lange straat met wat winkeltjes en restaurantjes, maar voor wie van verse vis houdt, luieren in een hangmat, met schildpadden knuffelen en ’s avonds (vooral in het weekend) graag een paar salsapasjes doet is het hier prima toeven. Bovendien ligt Montericco op maar zo’n twee uur rijden vanaf Antigua en is dus redelijk eenvoudig (zelfs een dagtrip is best te doen) te bereizen.

monterrico vulkaanstrand

monterrico vulkaanstrand

Zwart vulkaanstrand

Voor de parelwitte stranden en de helderblauwe zee ben je in Guatemala sowieso op het verkeerde adres. Vanwege de vele vulkanen in Guate moeten we het zeker in het zuiden doen met vulkanisch zand en dat is zwart. En een eenvoudige natuurkundige wet leert ons dat;
felle zon + zwart zand = absorptie van licht = hoge temperaturen = ontzettend heet aan je voeten.
Maar gelukkig voor degene die zijn slippers is vergeten en besluit een sprintje naar het water te wagen, de golven zijn hier hoog en vrij krachtig en daardoor behoorlijk uitdagend en lekker fris aan de voeten.

monterrico

monterrico

Schildpadden vrij laten

Oh ja, schildpadden knuffelen? Ja, in Monterrico heb je een heus lederrugschildpadboerderij waar deze bedreigde schildpad zijn eieren, die door vrijwilligers uit het zwarte zand worden gevist, uitbroedt. Voor een kleine donatie mag je een kijkje nemen in deze Tortugario en is er de mogelijkheid om zelf met wat inspanning de natuur een handje te helpen.

Zelf ontdekken

Wil je Monterrico Beach zelf ontdekken? Local Veronique helpt je met het samenstellen van jouw ideale rondreis.

Tekst en foto’s: Roy Foekens

Team Reishonger
Follow us
  1. Rob Veldhuis zegt:

    Hi, wij verblijven één dag in Monterrico omdat dit deel uitmaakt van een cruise. Met welke organisatie kan je het beste een dagtour regelen?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>