Rookverbod Times Square

Times Square wordt rookvrij. Tenminste, de voetgangersgebieden op het beroemde New Yorkse plein, want daar mag vanaf komende zomer niet meer gerookt worden. Dat heeft de gemeenteraad vorige week woensdag besloten door de zogeheten Smoke Free Air Act aan te nemen.

Times Square wordt rookvrij. Tenminste, de voetgangersgebieden op het beroemde New Yorkse plein, want daar mag vanaf komende zomer niet meer gerookt worden. Dat heeft de gemeenteraad vorige week woensdag besloten door de zogeheten Smoke Free Air Act aan te nemen.

Daarmee wordt het niet alleen verboden om een sigaret op te steken in de voetgangersgebieden zoals Times Square, maar ook die op Herald Square, in zeventienhonderd parken en op 23 kilometer openbaar strand, plus trottoirs en jachthavens. Op aangrenzende voetpaden en parkeerplaatsen is roken nog wel toegestaan. De nieuwe regel is een uitbreiding van het rookverbod dat al in de Big Apple geldt voor speeltuinen, restaurants, concerten en sportevenementen.

Antirookcampagne
Burgemeester Michael Bloomberg van New York begon in 2002 een grote antirookcampagne. Hij stelde in 2003 een rookverbod in voor bars en restaurants. Zijn felle antirookcampagne lijkt effect te hebben, want het aantal rokers in de Amerikaanse stad is in acht jaar tijd met een derde verminderd, meldde de lokale gezondheidsdienst eind 2010. Tussen 2002 en 2009 staken 350.000 mensen voor de laatste keer een sigaret, sigaar of pijp op. Het aantal doden door rookgerelateerde ziekten daalde in die periode van 8.700 naar 7.200.

Rookverbod Times Square, New York

“Deze zomer zullen New Yorkers die voor wat frisse lucht en plezier naar onze parken en stranden gaan nog schonere lucht kunnen inademen en op een strand kunnen zitten dat niet bezaaid is met sigarettenpeuken”, zei Bloomberg na de stemming over het voorstel, dat met 36 tegen 12 stemmen werd aangenomen. Burgemeester Bloomberg moet zijn handtekening nog zetten voordat het officieel wordt, maar dat lijkt een formaliteit.

Wie toch rokend wordt aangetroffen op Times Square of in de parken, kan een boete van 50 dollar krijgen, omgerekend zo’n 38 euro. Voorstanders van de maatregel zeggen dat het verbod ervoor zorgt dat minder mensen ziek worden door meeroken. Tegenstanders vinden dat de maatregel te ver gaat en in strijd is met de rechten van het individu. Auto’s in de stad zijn veel ongezonder, zeggen ze. En het park is zo groot, dat niemand er last van heeft.

Martijn
  1. Het zal tijd worden, ook hier in Nederland.
    Opzouten met die vieze stinkstokken.
    Roken doe je maar lekker thuis achter gesloten ramen en deuren.

  2. Wouter de Groot zegt:

    Volslagen krankzinnig toch? Ik heb hier veel moeite mee. Het is bekend dat roken slecht is, en meeroken ook. Maar dit gaat mijns inziens te ver. Te veel regels allemaal. Langzaam maar zeker laten we ons gedwee sturen naar een totale werelddictatuur.

    En als het nou puur om gezondheid zou gaan… de voornaamste bedreiging voor de luchtwegen in de buitenlucht van New York is, met enorme voorsprong, de uitlaatgassen van auto’s. Probeer daar eens wat mee. En laten we dan ook meteen patat en andere vette snacks, op het strand en in parken, verbieden voor dikke mensen.

  3. Wouter de Groot,
    Het gaat hier om overbodige fysieke overlast.
    De uitlaatgassen (op stranden? hm) komen daar nog eens bij.
    Die uitlaatgassen gaat over geruime tijd ook tot het verleden behoren.

  4. NEW YORK – Vanaf 23 mei is het verboden om nog in parken en op stranden, promenades, pleinen en andere publieke plekken te roken in de Amerikaanse stad New York. Burgemeester Michael Bloomberg tekende vandaag de strengere antirookwet, nadat de gemeenteraad eerder deze maand had ingestemd met de aanscherping.

    Er mocht al niet meer gerookt worden in cafés en restaurants. Wie rokend in ‘rookvrij’ gebied gepakt wordt, kan een boete van 50 dollar (37 euro) krijgen.

    Er mag nog wel worden gerookt op trottoirs, parkeerplekken, straten en thuis, als de huisbaas dat tenminste toestaat. Volgens critici gaan de maatregelen te ver.

    Andere grote steden als San Francisco en Chicago namen eerder al het voortouw in het bestrijden van roken op grote openbare locaties.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>