Permanent in een vakantiehuis wonen

Het is de droom van veel mensen om permanent intrek te nemen in hun vakantiehuis. Natuurlijk gelegen, omgeven door bomen, groen en water, niet ver van een leuke stad en handige faciliteiten in de directe omgeving. Maar mag dat eigenlijk wel? Mag je permanent in een recreatiewoning in Nederland verblijven?

Permanent in een vakantiehuis wonen

Om maar direct met de deur in huis te vallen: in Nederland mag je niet permanent in een vakantiehuis wonen. Daar zijn een aantal belangrijke argumenten voor:

  • Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden
  • We moeten oppassen voor verstening van het groen; het groene buitengebied moet voor iedereen toegankelijk blijven om te recreëren
  • De bouwtechnische eisen voor vakantiewoningen zijn minder zwaar dan voor gewone woningen; niet alle recreatiewoningen zijn daarom geschikt voor permanente bewoning
  • Worden recreatiewoningen permanent bewoond, dan zijn er minder recreatiewoningen beschikbaar voor toerisme. Hierdoor loopt de gemeente inkomsten mis

Volgens de voorzichtigste schattingen wonen 55.000 mensen permanent in een vakantiewoning.

Het bestemmingsplan is leidend

Of je mag wonen in je vakantiehuis, hangt af van het bestemmingsplan van de gemeente. In het bestemmingsplan staat welk gebruik van de grond is toegestaan, waar er gebouwd mag worden, en waarvoor een gebouw gebruikt mag worden. Heeft het huis een woonbestemming, dan is het geen probleem. Maar geldt er een recreatiebestemming, dan is permanente bewoning verboden.

Wanneer is er sprake van permanente bewoning?

Van permanente bewoning is sprake als een vakantiehuis wordt gebruikt als hoofdverblijf. Wanneer je gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt de recreatiewoning gezien als je hoofdverblijf. Je mag dus alsnog vrij intensief gebruikmaken van een recreatiewoning.

Vakantiehuis wonen: gedoogbeleid

Heeft de recreatiewoning een recreatiebestemming? Sommige gemeenten gedogen permanente bewoning. Vraag bij de gemeente na wat het beleid is. Misschien kun je een gedoogbeschikking krijgen. Zo komt die droom van die betaalbare woning midden in de natuur of direct aan zee ineens heel dichtbij.

Recreatiewoning: hoeveel dagen per jaar bewonen?

Hoeveel dagen per jaar mag je in een recreatiewoning wonen? Dat is eigenlijk een cruciale vraag in de beslissing of je een vakantiehuis met recreatiebestemming koopt of niet. Tip: vraag dat ook gelijk even bij de gemeente. Want hoeveel dagen je in een vakantiehuisje mag verblijven zonder dat de gemeente dat ziet als jouw hoofdverblijf, verschilt per gemeente. In de ene gemeente is dat een half jaar, bij een andere gemeente is die termijn weer anders.

recreatiewoning bewonen in Nederland

Tijdelijke woonruimte

Wanneer je een tijdelijke woning zoekt, kan een chalet een goedkope en praktische oplossing zijn. Bijvoorbeeld als je gaat verbouwen of verhuizen. Of als je voor werk of studie tijdelijk in een bepaalde plaats woont. Je kunt een stacaravan of chalet laten plaatsen op een vakantiepark of op je eigen terrein. Zelf ook een recreatiewoning vinden? Check Chalet kopen via Stekelbos.nl.

Recreatiewoning kopen: de conclusie

Is jouw droomhuis een recreatiewoning, vakantiehuisje of chalet? Als de woning een woonbestemming heeft, is er niets aan de hand. Heeft het vakantiehuis een recreatiebestemming? Dan gelden er andere regels. En die regels verschillen weer per gemeente. Hoeveel dagen per jaar je in je recreatiewoning mag verblijven en of er een gedoogbeleid is. Controleer altijd bij de gemeente om te onderzoeken wat de regels zijn.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Tom Staphorsius zegt:

    In een chalet gelegen op een recreatiepark mag je niet permanent wonen en inschrijving in de BRP in die gemeente is dan niet toegestaan. Maar stel dat je een 2e.chalet met dezelfde beperkingen koopt, dan zou je een briefadres bij bijvoorbeeld een familielid kunnen aanvragen en je aldaar in de BRP laten inschrijven. Maar stel nu dat die gemeente stelt dat zij dat niet doen en je alleen in de BRP inschrijven als je doorgeeft dat je bij het betreffende familielid inwoont. Als je dat doet is het a. niet waar en b. je brengt je familielid mogelijk in financiële problemen. Dus de grote vraag is hoe je dat dan als eerlijke Nederlandse staatsburger oplost, zonder zelf in de problemen te komen met bijvoorbeeld je (ziektekosten-) verzekering, uitkering van AOW, etcetera. Hopelijk weet iemand de oplossing die voldoet aan alle regels en permanent is.

    • Maria Johanna Ackermans zegt:

      De 2e Kamer via een circulaire aanschtijving aan alle Burgemeesters en wethouders, in nauwe samenwerking met de Nationale Ombudsman dit onderwerp op de kaart gezet. Via de “vergeten kruimel wet” is de Burgrmeester de aangewezen persoonlijk maatwerk te leveren.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>