Wonen en werken op Gran Canaria

Het lijkt niet meer dan logisch dat de schepper van Reishonger zelf onder de zon zit. Maar hoe is het nu eigenlijk om te werken en wonen op Gran Canaria? Een artikel voor dromers en plannenmakers.

Vuurtoren Maspalomas

Maspalomas is niet alleen bekend vanwege zijn enorme duingebied aan zee en zijn goede klimaat. Gezichtsbepalend is ook de oude vuurtoren. De vuurtoren van Maspalomas ligt in het zuiden van Gran Canaria, midden in een van de meest bezochte kuststreken van Europa

Eerste indruk

Gran Canaria is niet het mooiste eiland van de Canarische Eilanden. Je vindt hier niet de uitgestrekte regenwouden van La Gomera of de architectonische schoonheid van Lanzarote. Niemand lijkt van het oosten van het eiland, waar je vliegtuig neerstrijkt, te houden. Fabrieken, magazijnen, windmolens en uit plastic zeil opgetrokken plantenkassen domineren het dorre landschap. Huizen lijken er zonder bestemmingsplan uit de grond te zijn gestampt.

Geen mooie binnenkomer voor de toeristen, dus. Gelukkig weten de autoriteiten het goedgemaakt: hoe dichter je bij de hotels in het zuiden komt, hoe meer palmbomen er langs de weg staan. En als je eenmaal op het zuidelijkste puntje bent beland, begrijp je waarom toeristen voor dit eiland kiezen. Een uitgestrekt duinengebied, dat op de Sahara lijkt als je er middenin staat, kruipt hier uit de diepblauwe Atlantische Oceaan. Een zeven kilometer lang, halvemaanvormig zandstrand is het resultaat.


Meer verrassingen

Gran Canaria mag dan niet moeders mooiste zijn, maar is ook weer niet foeilelijk. Het is moeilijk om het hele eiland over één kam te scheren. Sterker nog: Gran Canaria wordt vaak ‘een continent in miniatuur’ genoemd. Weg van de lelijke oostkust vind je er bergen tot 1949 meter hoog, met op mooie dagen uitzicht op Tenerife en zelfs Fuerteventura. Het hart van het eiland heeft spectaculaire kloven en verborgen valleien, met stuwmeertjes en dennebossen. Je kunt hier zelfs een strand voor jezelf vinden. Las Palmas is verrassend groot: de stad is erg uitgestrekt en telt bijna 400.000 inwoners.

Wonen en werken op Gran Canaria - Las Palmas

Las Palmas de Gran Canaria, of kortweg Las Palmas, is de hoofdstad van het Spaanse eiland Gran Canaria

Voordelen van wonen op Gran Canaria

Er is heel wat te zeggen voor wonen op Gran Canaria. Het weer mag je gerust op nummer één van de redenen zetten. Het is nu begin december en hier in Las Palmas is het 24 graden en half bewolkt. In het zuiden van het eiland is het vaak een graadje warmer en een stuk zonniger. ‘s Zomers stijgt het kwik nauwelijks boven de 30 graden, met een verkoelende zeebries. Veel huizen aan zee hebben noch een verwarming, noch een airco.

Gran Canaria is het ‘meest ontwikkelde’ van de Canarische eilanden. Je vindt er een groot aanbod van winkels en bedrijven. Gran Canaria heeft een eigen Ikea, twee vestigingen van Media Markt, twee Carrefours, prachtige winkelcentra, uitstekende restaurants en een wild nachtleven.

Gran Canaria is ook de ‘hub’ van de eilandengroep. Vluchten naar het Spaanse vasteland -waarop je trouwens 50% korting krijgt als je hier eenmaal residente bent- en naar Nederland, België en andere bestemmingen vertrekken met de grootste regelmaat hiervandaan. Ook als je naar Marokko of Madeira wilt, is Gran Canaria je vertrekpunt. Vluchten tussen de eilanden -ook hierop is die grote korting weer van toepassing- zijn goedkoop: check de prijzen bij BinterCanarias of Islas Airways.

Eilandgevoel

Vooral onze vrienden uit Madrid deden er dramatisch over: zouden we niet heel snel een eilandgevoel krijgen? Zo’n benauwd gevoel doordat we aan alle kanten omringd waren door water? Met die vraag gaven ze het zelf al aan: zoiets is een gevoel, zoiets zit tussen je oren. Ikzelf heb altijd al van eilanden gehouden. Ik zie ze als de wereld in het klein, in pocketformaat. Daarnaast is de zee, de oceaan in dit geval, altijd een prachtige horizon.

En zo klein is Gran Canaria niet. Je doet er 40 minuten over om van Las Palmas in het noordoosten naar Maspalomas in het zuiden te rijden. En ruim anderhalf uur om in het afgelegen La Aldea de San Nicolas te komen. Er is veel te zien en te doen. Er zijn nog steeds plekken die ik moet ontdekken.

Het ‘eilandgevoel’ krijg ik wel een beetje als ik denk aan de rest van de wereld. Ik kan niet even met de auto naar Tsjechië rijden, om maar een voorbeeld te noemen. Overal waar ik heen wil kom ik met een koffer aan en ben ik op het openbaar vervoer aangewezen. Geen wonder dat veel canarios niet van hun eiland af te branden zijn. Nog even en ik ben er zelf één.

En al die toeristen dan?

De één vindt het een ramp, de ander een zegen: de toeristische zones in het zuiden van het eiland. Ik heb ermee leren leven. Je moet toch ergens op vakantie en uit je dak kunnen gaan? Daarnaast levert deze geluksindustrie heel wat banen op voor de lokale bevolking en natuurlijk voor buitenlanders zoals ik. Af en toe bezondig ik me zelfs aan een frikandel speciaal en een patatje oorlog in het Nederlandse ghetto in Playa del Inglés…

Een woning vinden

Het vinden van een huurwoning is verrassend makkelijk. Mijn vriendin en ik bezochten een week lang verschillende flatjes. Na twee weken konden we intrekken in een appartement aan zee. De huurprijs was € 550 met water en licht inbegrepen. We woonden op een kaap en vielen in slaap met het gebeuk van de golven op de rotsen. Nu zitten we in de hoofdstad, Las Palmas, en betalen we € 575 voor een appartement met twee slaapkamers. Water en licht betalen we apart, maar dat komt neer op ongeveer € 30 per maand.

De huizen en appartementen zijn in 80% van de gevallen gemeubileerd tot de strijkbout en de kurkentrekker aan toe, dus hoef je alleen maar je kleren, boeken, cd’s en computer mee te verhuizen. Over het algemeen kun je stellen dat de huizen in Las Palmas en in de toeristenplaatsen het duurst zijn (ruim € 600 voor een tweekamerappartement). Rond het vliegveld en in het dunbevolkte noorden en westen van het eiland zijn ze juist weer erg betaalbaar (€ 350 voor een tweekamerappartement).

Ik raad je aan om direct bij een eigenaar te huren en niet via een verhuurkantoor. Het is echt niet zo moeilijk om iets te vinden. Zo bespaar je bemiddelingskosten en is de minimum huurtermijn vaak iets korter. Op de volgende websites plaatsen de locals hun aanbod:

Boek je toch liever (eerst) bij een verhuurkantoor, dan zou je eens kunnen kijken op Vakantiewoning.org.

Werken op Gran Canaria

Spreek je een beetje Spaans? Dan maak je goed kans op een baantje in het zuiden, in het toeristengebied. Spreek je goed Spaans? Beproef dan je geluk in Las Palmas, de hoofdstad. Als havenstad kent Las Palmas heel wat importerende en exporterende bedrijven. Een meertalig persoon (je spreekt toch wel Engels?) komt daarbij altijd van pas. Een restaurant of hotel aan het strand Las Canteras zou ook geïnteresseerd kunnen zijn. De website Infojobs is de meest gebruikte voor het vinden van werk.

Als het even kan, werk dan lekker vanuit huis. Als copywriter voor Nederlandse websites heb ik geen sollicitatiebrieven hoeven te schrijven, geen CV in het Spaans hoeven te vertalen en geen selectieprocedure hoeven te doorlopen. Allemaal voordelen, maar daar tegenover staat dat het opbouwen van een sociaal leven iets meer moeite kost.

Conclusie

Gran Canaria is op het eerste gezicht misschien lelijk en vergeven van toeristen, maar het Spaanse eiland heeft heel wat te bieden voor wie door dat imago heen durft te prikken. In het zuiden van het eiland kun je van de mooiste stranden genieten, in het hart van het eiland kun je eindeloze wandelingen maken en in de hoofdstad Las Palmas, waar toeristen nauwelijks komen, valt genoeg te beleven. Voeg daaraan toe een ongelooflijk lekker klimaat en een goede bereikbaarheid, en de keuze is al snel gemaakt. Maar wees gewaarschuwd: je krijgt per jaar een grote stroom logees te verwerken!

Tekst: André Gussekloo
foto vuurtoren Maspalomas: GranCanaria.com | foto Las Palmas: Wikipedia

Laatste berichten van Martijn (alles zien)
 1. Diederik zegt:

  Informatief stuk!

  Ik zit zelf te overdenken of mijn toekomst op één van de Canarische eilanden ligt. Je maakt me in ieder geval wel enthousiast. Zo kom ik al een stuk verder.

  Over logeren gesproken… Waar kan ik reserveren?

 2. sophie zegt:

  he,
  Ik was laatst met een vriendin in GranCanaria, nu hebben we werk gevonden daar. En willen we graag daar naar toe komen verhuizen. Alleen het probleem is een huurhuis vinden.
  heb je nog andere tips voor mij, ipv die websites?
  Groetjes

 3. André zegt:

  Ik raad je aan om een weekje uit te trekken voor het vinden van een huurhuis. Ga je in het toeristengebied werken, praat dan eens met restaurant- en barhouders om te vragen welke gebieden zij aanraden i.v.m. afstanden, veiligheid, enzovoort. Koop een kaart van het eiland en baken die zones af. Koop een prepaid simkaart zodat je een Spaans nummer hebt en ga daarna op zoek via de genoemde websites.

  Voor je reis naar Gran Canaria raad ik jullie een Ryanair-vlucht aan vanuit Charleroi of Weeze – stukken goedkoper (eurootje of 70)! Op Booking.com kun je goedkope tijdelijke accommodatie vinden voor jullie huizenjacht. Succes!

  • Nathalie zegt:

   Goedemorgen,

   Het is al een tijdje geleden zie ik. Ik weet niet of je nog op Gran Canaria woont. Zelf zouden mijn vriend en ik de stap willen nemen om te emigreren, wij kunnen niet wachten!! Wij zijn vorige week terug gekomen uit Tenerife, vorig jaar Gran Canaria en willen echt weg hier.. is er veel vraag(dat je weet) in hotels? Heb zelf toerisme gestudeerd dus ik denk dat ik daar wel iets in zou kunnen vinden.
   Groetjes!

    • Nathalie zegt:

     Hey!

     Helaas ook weer terug, we hadden geen woning dus mochten niet starten met onze baan. Dit was helaas niet verteld. Super jammer, want hadden alles hier opgezegd. Wij zijn nu rustig aan het kijken voor Gran Canaria, willen het zo graag!

 4. hoi André,
  leuk artikel moet ik zeggen. Ik was aan het ronkijken wat er zoal niet voor opties kunnen zijn om te werken in Gran Canaria en je artikel geeft daar in ieder geval al wat informatie. Maar ik heb nog vele vragen en weet A) niet of je daar behoefte aan hebt om me daarin te helpen en B) of je je e-mail adres daarvoor wilt geven aangezien ik geen zin heb om alle info met iedereen te delen, hahahaha… ok ik hoor het wel. Je hebt in ieder geval mijn e-mail adres. hopelijk zie ik een reactie tegemoet.
  groet! jos

 5. Beste Andre,

  Zoals iedereen weet is het overal in de wereld crisis geweest. Wat is de impact van de crisis in Gran Canaria? Is er nog altijd werk te vinden voor buitenlanders? Is de situatie daar vergelijkbaar met de situatie in Spanje zelf?

  Vriendelijke groeten,

  Tim

  • André zegt:

   Hoi Tim, klopt! Op het hoogtepunt was de werkloosheid hier 28%, vooral in bedrijven gerelateerd aan de bouw. Het toerisme doet het echter prima. De verwachting is dat 300.000 toeristen méér dan vorig jaar naar Gran Canaria komen. Had je zelf in gedachten om op Gran Canaria te gaan werken?

 6. Ja ik ben er over aan ‘t twijfelen. Het is hier in Belgie veel te koud voor mij en het klimaat van Gran Canaria spreekt mij enorm aan. Ik moet wel nog spaans leren, maar dat zal ik ook met plezier doen. Alvast bedankt voor de info

 7. jan van der veen zegt:

  Hoi, ik ben verpleegkundige, zou graag op gran canaria willen werken en wonen.
  Weet jij of er nederlandse verpleegkundigen worden gevraagd ergens?
  M.vr. gr.
  Jan

  • Beste Jan,

   Op Gran Canaria zijn er een tweetal mogelijkheden voor een baan in de zorg:
   1. de traditionele zorg (ziekenhuis, verzorgingscentra, huisartsenposten);
   2. de zogenaamde “welvaarts zorg”.

   Er zijn vijf ziekenhuizen op Gran Canaria:

   Las Palmas de Gran Canaria

   Hospital Insular
   Plaza Doctor Pasteur
   35020 Las Palmas de Gran Canaria
   Tel: (0034) 928 313 033

   Hospital de Gran Canaria Dr. Negrín
   C/. Barranco de la Ballena
   35020 Las Palmas de Gran Canaria
   Tel: (0034) 928 450 000
   Fax: (0034) 928 449 100

   Maspalomas

   Clínica San Roque
   Mar de Siberia 1
   Urb. Meloneras
   35100 Maspalomas-Meloneras
   Tel: (0034) 928 063 600

   Playa del Inglés

   Clínica Scandinavica
   Avenida Gran Canaria 30
   Centro Comercial Gran Chaparral
   35100 Playa del Inglés
   Tel: (0034) 928 771 638

   Clínica Salus Las Palmeras
   Avenida de Tenerife 24
   Centro Comercial Kasbah
   35100 Playa del Inglés
   Tel: (0034) 928 762 992

   Je kunt deze ziekenhuizen aanschrijven en/of een open sollicitatie sturen.
   Verstandig is om dit in het Engels te doen en je sollicitatie brief eventueel te laten vertalen in het Spaans.

   Verder is de zogenaamde “welvaarts zorg” op Gran Canaria erg in opkomst. Het komt erop neer dat steeds meer grote hotelketens inspelen op de behoefte van ouderen om tijdens hun overwintering ook kwaliteits gezondheidszorg aan te bieden. En nog belangrijker: het liefst in de taal van hun gasten. Aangezien er een groot aantal Nederlandse senioren overwinterd op Gran Canaria is er zeker behoefte aan goed geschoolde, nederlands sprekende verpleegkundigen. Je kunt een open sollicitatie versturen naar de grote hotels op Gran Canarie. Deze vind je gemakkelijk via Google.

   Hopelijk hebben wij je een beetje op weg geholpen, mocht je nog vragen hebben, schroom niet.

   Met vriendelijke groet,
   Martijn

 8. Hallo,

  Ik zit er over te denken om over een maand naar Cran canaria te komen en daar werk te zoeken, denk je dat er in de toeristenbranche nog werk is in de ‘wintermaanden’?

  Mvr, tatiana

 9. Randolph zegt:

  Heel mooi stuk ik hoop dat we er wat aan hebben ook wij willen verhuizen om te gaan wonen en werken op gran canaria we werken allebei in de horeca dus het zou niet zo’n groot probleem moeten zijn.

  Wie weet tot binnenkort….

 10. Wim Uytterhoeven zegt:

  Geachte,

  Als belg wonende in Denemarken (5 jaar)is het tijd om naar het zuiden te verhuizen. Mijn Vriendin is Deense en de kinderen zijn 3 en 4 jaar. Tijdens de kerst zijn we in Gran canaria op vakantie geweest voor een week en het trekt ons enorm aan :).

  Mijn vriendin werkt sinds 2 maand 2 dagen/week thuis en vanaf September full time en met het inkomen van Denemarken :)(Internet is wel een noodzaak)
  Ikzelf zou in het begin halftijds blijven werken in Denemarken zodat we zeker zijn van een goed inkomen.

  In Arguineguin is er ook een Scandinavische school voor de kinderen.

  Hoeveel zouden we nodig hebben per maand voor huur,eten, auto, etc… ()

  Is het mogelijk om werk te vinden zonder Spaans te moeten gebruiken?
  Mijn talen: Nederlands, Engels, Deens, Basis frans
  Is er vraag naar kleine hotels of B&B of jeugdherbergen..etc….?
  Hoe zit het met Big-Game Fishing vanaf Gran Canaria?

  Alvast bedankt voor de info en misschien ontmoeten we elkaar wel in de toekomst.
  Mvg,
  Wim

  Veel geluk

 11. André zegt:

  Hoi Wim,

  Leuk dat je hierheen komt, wat voor werk doet je vriendin?

  Vragen over maandelijkse uitgaven vind ik erg moeilijk te beantwoorden, vooral als het om een heel gezin gaat. Maar voor € 700 tot € 800 per maand moeten jullie toch een aardig appartement kunnen huren. Benzine kost momenteel best veel (€ 0,95 per liter). Eten hangt natuurlijk erg van je smaak af, maar zal niet veel goedkoper dan in Denemarken zijn. Het is en blijft een eiland en alles wat niet vers is (maar ook veel dingen die het wel zijn) moet geïmporteerd worden.

  Big game fishing moet hier nog van de grond komen, dus daar is misschien een mogelijkheid voor je. Neem eens contact op met de Nederlandse eigenaar van Let’s Go Diving, misschien kun je met hem wat brainstormen.

  Er zijn GEEN jeugdherbergen, maar er is wel vraag naar. Dit is echt een enorm gat in de markt en als je wat geld te investeren hebt, zou ik die optie serieus onderzoeken. Aan Bed & Breakfasts ontbreekt het ook, terwijl toch veel Britten hierheen komen. Er zijn teveel grote complexen en te weinig kleine, charmante accommodaties. Kijk eens bij de touroperator Eliza Was Here. Die lichten er enkele wél charmante en landelijk gelegen hotelletjes uit. Zo kun je alvast inspiratie opdoen.

  Succes en hou mij (en de andere Gran Canaria-plannenmakers) op de hoogte!

  Groetjes,

  André

 12. Samantha zegt:

  Hoi,
  Ik zit er over na te denken om voor een aantal maanden naar Gran Canaria te verhuizen en vroeg mij net als Tatiana af of er ook werk is in de toeristenbranche in de wintermaanden. Ik neem aan van wel vanwege het altijd mooie weer in Gran Canaria, maar ik zou het van te voren natuurlijk liever horen van iemand die er al woont / werkt.

  En ook vroeg ik mij af of het noodzakelijk is dat ik Spaans zou moeten leren, ik ben al begonnen aan een zelfcursus. Ik ben geboren in Engeland, dus mijn engels is al top, en de afgelopen 11 jaar woon ik in Nederland, dus dat zijn mijn twee eerste talen.

  Groetjes,
  Samantha

 13. ingrid hendrickx zegt:

  Beste André, Dionne en Martijn,

  Ik neem aan dat je dikwijls eens een vraag krijgt ivm accomodatie voor mensen die voor langere tijd willen wonen op Gran Canaria – wij woonden er zelf ook 7 jaar !! – en hebben nog steeds ons huis met tuintje en garage in het zuidelijke Puerto Rico.
  Het is een duplexwoning met 3 slaapkamers in een kindvriendelijk complex met zwembad.
  Jullie mogen gerust onze gegevens doorgeven aan eventueel geïnteresseerden die een woonst willen huren of kopen. We zullen iederen alvast de gevraagde informatie doorgeven.

  Met vriendelijke groeten,

  • Beste, graag willen we een huisje huren komende winter. Wat is de vraagprijs van jullie woning per week? We willen graag 3 weken huren in januari volgend jaar. Graag rustig en op loopafstand van winkel en strand. mvg. jen.

  • Hey Ingrid, ik kwam toevallig je berichtje tegen.
   Kom je er nog regelmatig of woon je er nog steeds?
   Wat is de verhuurprijs voor een week?

  • Charmaine zegt:

   Hallo Ingrid,

   Is dit appartement nog steeds beschikbaar voor langere tijd en wat zijn de huurkosten hiervan ?

   Met vriendelijke groet,
   Charmaine

 14. André zegt:

  @Ingrid Stuur je me eens een mailtje met de huurprijzen van jullie huis? Mijn mailadres is bij de redactie bekend!

  @Samantha Het hoogseizoen hier, dat zijn de wintermaanden. Nu dus. En ja, het is absoluut noodzakelijk dat je Spaans leert. De Spanjaarden klappen over het algemeen dicht als je Engels tegen hen praat, terwijl een Spaans sprekende buitenlander heel sympathiek overkomt.

 15. anna zegt:

  Hallo Andre,

  ikzelf ben al maanden op zoek naar een baan op Gran Canaria en wil daar graag gaan wonen. Heb ik vele diploma’s en kennis van jarenlang zelfstandige te zijn (kom uit een ondernemers gezin), lukt het mij helaas niet om iets te vinden.

  Misschien heb jij nog wat tips voor mij? Momenteel ben ik nog werkzaam, maar vanwege de regels hier in Holland en het klimaat wil ik graag vertrekken. Dat kan per direct weg en woonruimte is geen enkel probleem.

  Met vriendelijke groet,
  Anna

 16. @Anna: wat voor iets zou je willen doen op Gran Canaria? Seizoensgebonden? Wat voor diploma’s heb je? Spreek je Spaans? Dan weet ik in welke richting we eens zouden kunnen kijken.

 17. gertjan zegt:

  hoi,

  ben zelf net 40 geworden en ben Nederland beu!
  Wil graag op/in Gran Canaria werken en wonen.

  Ik werk nu al 12 jaar als manager en tech.dienst van een dancing hier in Holland.
  Het lijkt mij dat er dan dus wel werk voor mij is te vinden daar??
  Wonen is geen probleem, ik kan voorlopig wel in een hotel leven.

 18. jacko postma zegt:

  Hallo,

  Wij komen al vele jaren op grancanaria en zouden daar graag willen werken en wonen. Ik heb zelf een timmer- en onderhoudsbedrijf en heb diploma’s voor asbestsanering.

  Wie kan ons een beetje op weg helpen? Ik ben via internet op zoek gegaan naar werk op grancanaria, maar dit valt niet mee. Alle hulp is welkom.

  mvg jacko en gerhardina

 19. Ik ben zelf nu al een paar keer op vakantie gegaan naar Gran Canaria en elke keer denk ik er steeds meer over om over een paar jaar de stap te wagen. Niet alleen voor het weer, maar ook om de rust die je daar vindt in plaats van hier in Nederland.

  Zou je wat meer willen vertellen over hoe dat gegaan is van Nederland naar Gran Canaria en waarom? Ook ben ik zeer benieuwd of er veel werk is in de cosmetica? Als je mij zou willen mailen heel graag! Thanks.

 20. Hee André,

  Ik wil graag werken op Gran Canaria!! Een vriendin van mij heeft paar jaar geleden in het heineken cafe gewerkt..
  Ik heb ze via de site al meerdere sollicitaties gestuurd, en berichten via hyves en twitter…
  Ik bel ze het liefst gewoon, maar nergens een nummer te vinden.. Kan jij mij helpen?

  Groetjes

 21. uw reisleider zegt:

  @Roxanne: ik ben aardig reisverslaafd met een tachtigtal landen. In geval Canarische eilanden gewoon een reisje daar naartoe boeken van een week of zo en een beetje rondshoppen. Indien je interessant en assertief genoeg bent, is er daar vrij snel werk te vinden. Bevalt het dan blijf je en zoek je een onderkomen voor langer verblijf.

  @Lisette: ze zeggen wel eens dat er 3 soorten reizigers zijn. Groep 1 bereidt zich geheel niet voor; gaat daar naartoe en ziet wel hoe hij of zij zich redt. Groep 2 bereidt zich een beetje voor en doet de rest daar. Groep 3 bereidt alles voor, maar gaat nooit weg. Tot welke groep behoor jij?

  Ik heb veel uithoeken van de wereld gezien. Reisverslaving is na dertig jaar nog steeds aanwezig. Veel mensen die ik vertel over mijn reizen melden dat ze “later”, indien ze voldoende geld hebben, “misschien” hetzelfde van plan zijn. Maar vaak bezitten ze meer geld als ik, ze maken alleen andere keuzes. Kunnen bij zichzelf de switch niet vinden om daadwerkelijk de stap te maken.

  Indien je echt wilt reizen, vind je altijd wel een weg om dit voor elkaar te krijgen. Een vijftien jaar terug had ik genoeg uit het casino getrokken om een reis overland te maken van Utrecht naar Hong Kong en vervolgens nog een wandeling van 750 km in Spanje. Maar ik raad je dit niet aan, want ik heb dit geld in veelvoud al weer teug gebracht naar het casino. Stel jezelf een deadline van over een dag, week of jaar waarneer je weg gaat en sus jezelf niet met drogredenen tot rust, maar zorg dat je voor einde deadline in dat vliegtuig zit. Beter een slechte of halve poging dan geen poging.

  Afgelopen jaar heb ik me een beetje ingehouden omdat ik mezelf mentaal gewond voel door het heengaan van mijn moeder, daarom ben ik in de buurt gebleven en het reizen beperkt tot Egypte, Marokko, Turkije, Spanje, Oekraïne, Polen, Moldavië, Bulgarije, Roemenië en Engeland. Ik merk dat het weer tijd is om “ff” het land te verlaten. Met het geld dat ik met werken genereer, gaat dit op dit moment niet lukken, maar onrust is groeiende en heb wat andere visjes uitgegooid. Het heeft er schijn van dat ik mogelijk binnen enkele maanden spannende dingen ga doen op bootjes met bescherming tegen “Somalische” piraten. Heb dit nog niet eerder gedaan. Is weer eens iets anders.

 22. Marloes zegt:

  Hallo,

  Vorig jaar heb ik 3 maanden in Gran Canaria stage mogen lopen in hotel Gloria Palace in Puerto Rico. Nederland bevalt mij nu helemaal niet meer.. met de kerst weer een weekje terug geweest (toen studeerde ik nog). Deze zomer 5 weken blijven hangen.. en denk er nu serieus over om er te gaan wonen voor onbepaalde tijd. Alleen ik heb al veel mooie stukjes van het eiland mogen zien, maar ik zou toch graag in Puerto Rico willen wonen. Weet jij misschien of daar op dit moment ook banen beschikbaar zijn en huurwoningen? En hoe ik misschien met mensen in contact kan komen om een huurwoning te delen..

  Groeten, Marloes

 23. Melissa zegt:

  Hoi André,

  Graag zou ik binnen een periode van maximaal 2 maanden willen vertrekken naar de Canarische eilanden. Nu probeer ik wat van werk te zoeken maar bij Touroperators hebben ze blijkbaar al de gevraagde hoeveelheid animators, reisleiders, … voor het winterseizoen. Heb jij enige suggesties hoe ik dit het beste kan aanpakken? Ik heb een gevoel van het is nu of nooit en ik wil nu echt wel schot in de zaak brengen.
  Heb jij tips voor me hoe ik dit het best kan aanpakken? Mijn Spaans is niet zéér goed. Ik ken de basis wel, versta het meestal ook wel maar om mezelf uit te drukken in het Spaans is nog een beetje moeilijk. Qua talen leer ik wel snel dus dit mag geen probleem zijn en natuurlijk zou ik ook heel erg graag de Spaanse taal beheersen! Ook dit lijkt me niet zo moeilijk wanneer je er woont en werkt. Tevens heb ik een toeristische opleiding genoten dus ik heb wel ervaring in het organiseren e.d. en mijn talenkennis is hierdoor dus ook goed. Ik spreek Nederlands, Engels, Frans en Duits.
  Graag lees ik binnenkort jou suggesties/ideeën.

  Melissa

 24. giedeon zegt:

  halloo,

  ik ben op zoek naar iemand die op deze eilanden woont en als tussenpersoon kan dienen bij bemiddeling en op transport zetten van auto’s die ik dan in Cadiz ophaal.
  (0031)0610384212

 25. Ha Andre, waar ik een beetje tegenaan loop is of er mogelijkheden zijn voor een gezin met twee kinderen van 6 en 9 jaar. Scholen? Is er werk bij bijvoorbeeld NL Callcenters of zijn er Nederlandse bedrijven waar je voor kunt werken?
  Ik spreek redelijk spaans maar niet goed genoeg om te kunnen verkopen. Verder ben ik prof. musicus speel met bekende artiesten voor radio en tv, maar zijn er daar live bands waarin ik zou kunnen spelen of misschien zelf iets opzetten? Zijn er jazzclubs of muziekcafe’s?

  Waar kun je je het beste vestigen op Gran Canaria? Ik zou ook best iets voor de oudere Nederlanders willen/kunnen doen maar heb jij enig idee waar die oudere Nederlanders zich bevinden? Bijvoorbeeld Nederlandse clubs of verzorgingstehuizen waar ze verblijven?

  Tja, veel vragen zie je wel, maar ik probeer al jaren naar Spanje te verhuizen maar weet niet goed waar ik me het beste kan vestigen. We komen al jaren aan de Costa Blanca Calpe/Benidorm maar daar is het in de winter toch koud en rustig vandaar dat ik steeds meer interesse krijg in de Canarische Eilanden en ik denk dat er op Gran Canaria wat makkelijker te “overleven” valt.

  Het zou ook een mogelijkheid zijn om voor een Nederlands bedrijf te gaan werken op Gran Canaria maar ik weet niet of ze er zijn of heb jij ideeen?

  Alvast bedankt en ik kijk je reactie met belangstelling tegemoet.

  Vriendelijke groeten,
  saludos Hans

 26. André Gussekloo zegt:

  Hoi Hans, ik weet niet goed wat ik daarop moet antwoorden. Heb zelf geen kinderen maar weet dat er genoeg Nederlanders op het eiland zijn met kids. Je zou eens contact kunnen opnemen met Lex Thoonen, een fotograaf en internetondernemer die vrijwel alle Nederlanders hier kent.

  Ik ken geen Nederlandse callcenters. Er is nu wel een vacature voor een Nederlandse internetmarketingexpert in Las Palmas: http://www.laborae.com/index.php?accion=verOferta&idO=dd100353c

  Wat muziek betreft: er zijn live bands en er is voldoende kwaliteit. In Playa del Inglés, Puerto Rico en Las Palmas zijn bars waar live bands spelen (en betaald krijgen). Voor een muzikant is er altijd wel plek. Welk instrument bespeel je?

 27. Beste

  wij zitten al een tijdje te denken om op Gran Canaria te gaan wonen. Met wij bedoel ik mezelf, vrouw en 3 kinderen. Zelf werk ik in de bouw en mijn vrouw rijdt taxi. Twee kinderen gaan nog naar school en mijn oudste dochter is tandarts assistente. Wie kan ons meer info geven?

  We zijn zelf al acht keer op Gran Canaria geweest.

  Met vriendelijke groet

 28. Ik weet niet of dit bericht aankomt aangezien sommige berichten best oud zijn op uw “blog”
  Na een aantal keer op Canaria te zijn geweest en een rond tour gemaakt te hebben om alle stadjes te bekijken. Willen ik en mijn vriendin het Homefront in nederland verlaten om wat te beginnen in het zuiden van Gran Canaria. (het noorden vinden we niks)
  Ik heb een aantal Nederlanders ontmoet daar maar ben helaas nummers kwijtgeraakt dus ik kan ze niet bereiken nu ik weet dat ik de overstap wil maken.

  Ik zou graag een maand willen vertoeven op het eiland om te werken en te leven.
  Wat kunt u mij vertellen over de werkgelegenheid daar momenteel.
  Ik heb met zoveel Nederlanders/Engelse mensen gesproken daar over waarom hun daar naartoe zijn gegaan.
  Maar heb geen duidelijk antwoord!

 29. ik ga midden november 2012 verhuizen naar Gran Canaria. Er zijn heel veel zaken die ik moet regelen maar de meeste zaken staan op internet. Ik ga met de auto en laat de auto ook invoeren. Wat mijn vraag is of er iemand is op Gran Canaria die er woont en verstand heeft van wat je daar moet regelen. Gemeente, belastingdienst, kamer van koophandel etc. Want ik heb het idee dat het een en al bureaucratie is.

 30. André Gussekloo zegt:

  Hoi Marvin, volgens mij kun je drie maanden in je auto rondrijden zonder hem meteen officieel te hoeven invoeren. Genoeg tijd om een gestor te zoeken: iemand die je helpt met de papierwinkel. Misschien wat bureaucratisch gedoe, maar zeker niet ondoenlijk en lang niet zo erg als in derdewereldlanden.

 31. @Andre, Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga morgen 11-02-12 naar de emigratiebeurs kijken wat ze daar te vertellen hebben. Gestor? Hoe kan ik zo iemand vinden?

 32. Jose Raaijmakers zegt:

  Hallo Andre,

  Mijn man en ik, beiden in de 50, zouden graag naar een warm oort verhuizen, de Antillen vind ik te ver dus lijkt Gran Canaria een mooi alternatief. Weet jij een site waar we een koophuis zouden kunnen vinden. Heb je ook tips wat betreft een woonplaats en zaken die we niet moeten vergeten te regelen? Alle tips zijn welkom.

 33. Mirjam de Boer zegt:

  Martijn,

  Leuk om te lezen. Krijg er alleen maar meer zin in.
  En Andre, bedankt voor de informatie, ik kreeg de tip dit te lezen van Martijn.

  Groeten,
  Mirjam

 34. Carl zegt:

  Blogs als deze zouden er meer moeten zijn. Het is soms heel moeilijk om ergens info te vinden. Dank Andre!
  Wij willen een appartement kopen in Las Palmas. Kan er iemand optreden als tolk? Wat zijn de mogelijke gevaren? Alle tips worden in dank aanvaard.

  Carl&Ria

 35. Chris van der Geest zegt:

  Hoi!

  Wat een leuk verhaal om te lezen, zo heb ik het zelf ook altijd ervaren. Ik heb zelf 4 jaar in Gran Canaria gewoond van mijn 8e tot mijn 12e jaar, ik ben nu 20 en heb toch een soort van heimwee terug!

  Ik ben nu niet gebonden aan Nederland kwa werk en opleiding, dus ik heb mijn beslissing genomen om over 3 weken terug te gaan naar Gran Canaria en om daar een baantje te zoeken in de horeca o.i.d.

  Ik spreek zelf goed spaans, engels en natuurlijk nederlands. Het is lastig om via internet naar een baantje te zoeken, en er werd me vanuit daar dus ook vaak aangeraden om gewoon over te vliegen, en dat ik dan met mijn taalkennis vast wel gauw ergens aan de bak kon!

  Hebben jullie misschien nog wat tips voor mij kwa appartement, werkgelegenheid of handig locaties om misschien eens langs te gaan zodra ik er ben?

  Hartstikke bedankt alvast!
  Chris

 36. Roels Stephen zegt:

  Geweldige Blog 🙂

  Wij vertrekken volgende week voor een maand naar Gran Canaria, met name Playa Del Ingles. Dit allemaal met het ook op werken en wonen op het geweldige eiland. We geven ons zelf een maand voor een degelijke woonst te vinden, want op afstand via internet is dit echt niet makkelijk.

  Heb jij eventueel tips ivm wonen en werken die we nog zouden kunnen gebruiken? We weten (als homokoppel) dat het homotoerisme op Playa Del Ingles heel goed is, dus de reden dat we daar heen gaan is puur gezien op het eventuele voordeel als homo aan de slag te kunnen gaan in een of andere bar of dergelijke.

  Hoe zit het met het autoverhuur in Gran Canaria, is dit betaalbaar? En kan dit eventueel ook voor een langere termijn?

  Wat zijn de goedkopere regio’s om te wonen qua huurprijs, en die liefst niet al te ver liggen van de toeristische gebieden in het zuidelijke deel van het eiland?

  Heb ook al heel veel gelezen over het verval van dat deel van het eiland, is dit effectief zo? En is het volgens u moeilijk om een zelfstandige zaak (horeca) uit de grond te stampen? En is dit dan wel rendabel het hele jaar door, of enkel in het hoogseizoen (winter dus)?

  Ik hoop alvast op een snel antwoord!

  Met vriendelijke groeten,
  Stephen

 37. willem zegt:

  beste,

  ik ben momenteel 24 jaar en vanaf me 17e wees ik heb niets en niemand waarvoor ik in nederland zou moeten blijfen hangen dus graag zou ik naar een lekker rustig en warm land gaan ik woon nu momenteel hier in nederland in een 2 kamer woning en heb een goede baan wat raden jullie me aan om te regelen zoals een huis en werk ik wil graag defin itief verblijfen dus het hele jaar door werken wat zijn een beetje de zaken waar ik dan aan moet denken ?

  ik hoor het graag van iemand ik ben het helemaal zat hier in nl met al die stress en regen.

  mvg wim

 38. Lynn Prins zegt:

  Hallo André,

  Wat een goede blog!

  Ik ben Lynn, kom uit Amsterdam en heb toerisme gestudeerd. Tijdens mijn studie heb ik in Tenerife en Mexico gewoond, daarna als stewardess gewerkt bij Transavia en daarna heb ik weer een jaar in Fuerteventura gewoond. Inmiddels ben ik 4 jaar terug in Nederland, maar ik blijf kriebels houden om naar het buitenland te vertrekken.

  Ik spreek goed Spaans en heb goede vriendinnen in Fuerteventura, maar Fuerteventura is me toch te rustig, daarom trekt Gran Canaria me wel aangezien er echt een stad is.

  Denk je dat ik er makkelijk werk zou kunnen vinden? Ik spreek ook vloeiend Portugees en Engels en Duits. Mijn man geeft Capoeira-lessen (Braziliaanse vechtdans). We willen graag samen vertrekken om daar voorgoed te blijven. Ik heb net een vast contract gekregen op mijn werk, dus ik wil wel zeker zijn dat we een toekomst kunnen hebben op GC, voordat ik zomaar vertrek. Ik heb trouwens nog mijn carta de residencia van toen ik op Fuerteventura woonde,zou die nog geldig zijn? (het was in 2007)

  Graag hoor ik van je wat je denkt en of je nog goede tips hebt?

  Muchas gracias de antemano y buenas noches,

  Lynn Monteiro dos Santos-Prins

 39. André Gussekloo zegt:

  Beste Lynn en Willem,

  Leuk dat jullie willen werken op Gran Canaria. Spaans spreken is daarvoor toch echt wel een voorwaarde (tenzij je bij een Nederlandse snackbar of Engelse karaoke-tent wilt werken). Maar dan nog geef ik je weinig kans: de Canarische Eilanden hebben de hoogste jeugdwerkloosheid van Europa, samen met Griekenland.

  Tenzij je geld hebt om zelf iets te beginnen of als freelancer online kunt werken, zoals ik, dan zou ik de stap niet zomaar nemen.

  Aan andere reageerders die werk zoeken: daar kan ik jullie helaas niet aan helpen. Succes ermee!

  Groetjes,

  André

  • Monique Verstraete zegt:

   Zou iemand me kunnen inlichten? Ik vertrek naar Senegal en gehuwd met Senegalees, moet die een visum hebben om naar Gran Canaria te vertrekken? Kan iemand me hierin helpen???

   • Hoi Monique, om erachter te komen of je man wel of geen visum nodig heeft, kun je het best een afspraak maken bij het Spaanse consulaat in Amsterdam of Den Haag. Als ik kijk op de website van het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, lijkt het erop dat je man wel een visum nodig heeft. Senegal staat namelijk tussen de landen bij: “Holders of passports who require a visa to enter Spain”.

 40. FunkyWifey zegt:

  Hi Andre,

  Hoe kan ik jou mailen i.v.m jouw stukje blog uit 2009..
  We zijn inmiddels 4 jaar verder lol..

  Ik heb ook een aantal vragen. Ik ben onlangs (net 3 weken terug) voor het eerst daar geweest en het beviel mij prima. Locatie en plaats waren top!
  Hoop dat je reageert, or at least mij een bevestiging mail kan sturen, je hebt in ieder geval mijn e-mailadres, toch?

  Greetz

 41. André Gussekloo, de auteur van dit artikel, woont inmiddels niet meer op Gran Canaria. Van 2007 tot 2012 werkte hij vanuit Gran Canaria als tekstschrijver voor Nederlandse bedrijven. Tegenwoordig zit André in Thailand. Sinds hij in 2010 de site aan ons overdroeg, schrijft hij ook niet meer voor Reishonger.

  De vragen van alle gelukszoekers kunnen wij helaas niet allemaal zo goed beantwoorden als André dat kon, maar we blijven het proberen en misschien kunnen we elkaar wel helpen!

 42. Ted van den Hoogen zegt:

  Hallo,

  Ik zit al vele jaren te denken aan emigreren, nadat ik in 1992 op vakantie was in Tenerife. Begrijp dat het vinden van werk het grootse probleem zal zijn. Ik zou het liefste willen werken op het gebied van fotografie/video/media. Opleiding gevolgd bij de media academie Hilversum als interviewer/cameraman. En festivaltv.nl opgericht.

  En dan de vraag of ik daar iets zou kunnen doen op de Canarische eilanden,
  Azoren, Malaga, Boa Vista. Ik spreek Engels, Nederlands, Duits.

  Groetjes, Ted van den Hoogen

 43. Hallo Ted,

  Ook jij zou eens contact kunnen zoeken met Lex Thoonen, een fotograaf en internetondernemer die vrijwel alle Nederlanders op Gran Canaria kent.

  Het is wel van belang dat je al wat Spaans leert spreken voordat je naar de Canarische Eilanden of Malaga vertrekt, en Portugees natuurlijk als je naar de Azoren of Boa Vista gaat. Daarmee maak je een veel betere eerste indruk.

  Succes, en houd ons op de hoogte van je avonturen!

 44. Carla Billen zegt:

  Hallo,

  ik ben een vrouw van 51 en na vele malen het eiland Gran Canaria te hebben bezocht ben ik dan ook verliefd geworden op dit eiland. Ik kom er toch minstens 3 maal per jaar op vakantie.

  Ook voor mijn gezondheid zou ik er meerdere keren willen komen. Ondertussen heb ik al veel vrienden gemaakt en zou het leven er wel zien zitten. Hier in dit bekrompen belgenland ben ik het meer dan moe.

  Ondertussen kan ik me al verstaanbaar maken in het Spaans. Toch de bijzondere dingen zoals winkelen enz. Mijn vraag naar U toe is dan ook belangrijk. Hoe begin ik eraan om de grote stap te zetten naar Gran Canaria?
  Hoop dit heel binnenkort te kunnen doen. Graag had ik dan ook wat informatie op elk gebied ingewonnen van U. Papieren, eventueel werkaanbiedingen, zelfstandig te beginnen misschien. Hoe gaat het met de uitbetalingen van lonen en zo verder.

  Je zou me er een grote dienst mee bewijzen om mij hierbij op een goed spoor te helpen.

  Met heel veel vriendelijke groeten, Billen Carla

  Tot hoors

 45. Peter Pijl zegt:

  Hallo, leuke informatieve site! Wij, mijn vrouw en ik, dromen er van om te verhuizen en te werken in gran canaria. We komen er al jaren als toerist en zijn verliefd op dit leuke eiland. De inwoners zijn super leuke mensen.

  Ik zelf ben werkzaam in de Rotterdamse haven als leiding gevend technicus, ik zou in de haven van Las Palmas werk willen vinden. Heb je een idee of er als technicus in elektro en werktuigbouw mensen nodig zijn. In Nederland is technisch personeel zeer moeilijk te vinden, en de vraag is groot. Ik neem aan dat dit voor de rest van de wereld ook wel zo is. Mijn vrouw heeft plannen om wat in de mond verzorging op te zetten.

  Al met al, we zijn begonnen met het oriënteren …. Spaanse les gaan we in NL volgen, dit vinden we erg belangrijk om daar goed te kunnen aarden, gezien de meeste Spanjaarden geen andere taal spreken (buiten de toeristische plaatsen dan).

  Ik hoop dat je ons met enige info kunt voeden.

  Adiós
  Saludos
  Peter en Brigitte

 46. Giovanna Villate zegt:

  Graag wil ik meer informatie hoe ik me moet inschrijven in de gemeente van Gran Canaria. Wat is de procedure? We zijn met drie; mijn man, mijn dochter van 2 jaar en ik. Zou ik eerst op vakantie gaan en dan de rest? En de documenten, hoe en waar moet ik die in orde brengen? Al vast bedankt. Giovanna

  • Helaas kunnen wij je niet direct aan deze informatie helpen. André Gussekloo, de auteur van dit artikel, woont inmiddels niet meer op Gran Canaria. Van 2007 tot 2012 werkte hij vanuit Gran Canaria als tekstschrijver voor Nederlandse bedrijven. Daarna is hij naar Thailand vertrokken en momenteel komt hij bij van zijn reizen op Lanzarote. Sinds hij in 2010 de site aan ons overdroeg, schrijft hij ook niet meer voor Reishonger.

   Ik hoop dat iemand die deze antwoorden kent zal reageren op jullie reactie, dus hou de site in de gaten!

   • Wendy zegt:

    Hoi Ik wil graag info over Gran Canaria. Ik heb een Wajong-uitkering. Ik weet niet of ik die mag behouden als ik verhuis naar Gran Canaria? Ik heb een beperking. Dus

    • Hoi Wendy, als je een Wajong-uitkering ontvangt en naar het buitenland verhuist, kun je die uitkering in sommige gevallen meenemen. De instelling die de uitkering verstrekt, kan je daarover meer informatie geven.

 47. Hallo hier.

  Ik ben 33 jaar en met me zoontje van 9 jaar wil ik weg uit Nederland om diverse redenen.
  Gewoon een nieuw begin!

  Altijd last van me spieren en botten en ben nog zo jong maar in dat klimaat heb ik niks!
  Wie kan me vertellen hoe ik daar aan werk een plekje en een leven kom..
  Ook hoe ik het zal moeten doen met school voor hem.
  Alle info is welkom.

  greetz

 48. Hola..

  Nog een kleine toevoeging.

  Ben niet echt goed geschoold of zo maar wil werken als een paard!
  terreinen onderhouden opknapwerk schoonmaakwerk maak me allemaal niet uit…wie weet wegen …

  gewoon weg hier!

 49. Desiree zegt:

  Wat een leuke site, heel informatief!
  Heb je toevallig ook informatie/ of weet je hoe het zit met de basisscholen in het zuiden?
  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Desiree

 50. Gran Canaria een ontzettend mooi eiland om naar toe te gaan! Heb lekker genoten in Anfi en prachtig weer gehad. Het is zeker de moeite waard om een auto te huren en het eiland te verkennen.

  In Patalavaca kan men een nep sieraden winkel vinden ofwel een bijoux / bisuteria store.. dacht leuk en aardig geholpen te worden door een Nederlandse mevrouw die daar werkt. Helaas blijken de sieraden van erg slechte kwaliteit. Toen ik mijn reis heb voorgezet over het eiland kwam ik tot mijn verbazing al dit soort winkels tegen maar dan van Chinese eigenaren. In Las Palmas kan men er meer van vinden of in de straat van de Eurospar. Vaak voor nog lagere prijzen maar toch was het leuk een Nederlandse tegen te komen die haar eigen winkel is begonnen en met succes drie appartementen heeft in Doñana en hier al 35 jaar woont.

  Zo loop je midden door Gran Canaria en kom je Nederlandse eigenaren tegen waarvan je het totaal niet verwacht, misschien kan ik mensen hier nog inspireren om hun droom te verwezenlijken.

  Mvg,

  Ria

 51. Hoi hoi, zag jullie leuke blog en wou vragen hoe je snel aan werk kan komen in gran canaria. Ik ben vpk en mn vriend chef kok. We zoeken beide werk in gran canaria want we willen er gaan wonen.

  Liefs san

 52. Jenny zegt:

  Mooi stuk! Ik heb dezelfde plannen maar we plannen nu eerst een rustige reis om van gran canaria te genieten en de sfeer in ons op te nemen. Leuk om te lezen!

 53. Hoi
  is het voor een allenstaande hippe vrouw van 47 jaar lastig om op gran canaria een baan en huurappatement te vinden en is het er veilig genoeg voor een vrouw alleen?
  Groetjes

 54. Het
  graag had ik geweten of er veel b & zijn ? En of dit een interessante belegging zou zijn ? Alvast bedankt voor je tijd !

 55. Marjolein Smit zegt:

  Hallo, ik heb met veel interesse je website en forum gelezen.

  Ik ben 45 jaar en werk als psychotherapeut in Amsterdam. Mijn plan is om dit werk op gran canaria te doen met Nederlandse, Duitse en Engelse mensen.

  Ik zou graag in contact komen met artsen en medische centra. Weet jij een website, overzicht?
  Ik heb de lijst met ziekenhuizen al gevonden en ga daar ook zeker mee aan de slag.

  Hoop dat je me weer wat vooruit kan helpen, alvast veel dank.

  • Hallo Roog, er verschijnen dagelijks nieuwe posts en we proberen altijd een geschikte reactie te geven op concrete vragen. Dus brand maar los 😉

 56. Esterella zegt:

  Goedenavond, mijn man en ik denken er al n hele poos aan om te emigreren, en na wat maanden gegoogled te hebben lijkt ons Gran Canaria n goede bestemming. Mijn vraag: is de info hier nog steeds actueel? Is t nog steeds zo makkelijk om woonruimte te vinden? Wat kost t leven daar? Wat zou je minimum aan inkomen nodig hebben? Groetjes Esterella.

 57. Een Goede dag ik ben met een man et horeca beveiliging en verzorging achtergrond ik spreek Engels Duits en Frans waar moet ik wezen om te zien waar de geschikteerste zijn.Nog vriendelijke bedankt. Met vriendelijke groet Rob Heijnis

 58. Hallo allemaal,

  Wij, een gezin met 1 kind van 3 en 1 in opkomst wonen nu net 5 maanden op Cran Canaria. Wij wonen zelf in het zuiden van het eiland Sonneland. Ik heb zelf verschillende bedrijven in Nederland en het is hier echt prachtig wonen!

  Je hebt bijna altijd zon, weinig tot geen regen en de mensen zijn echt aardig. Het is wel even wennen, alles gaat soms wat trager – maar met de juiste mensen kom je heel ver. In de 4 maanden hebben we een prachtig huis geregeld. Gaat onze dochter naar school, let wel die spreekt al bijna Spaans, Engels, Duits en de moedertaal Nederlands. Verder is mijn vrouw zwanger en weten we hier de wegen naar het ziekenhuis etc. Ook hebben we de residentie geregeld en zijn we particulier verzekerd. ( Deze dingen zijn wel lastig als je het niet weet welke wegen je moet bewandelen)

  Zoals eerder gezegd ben ik een ondernemer en zal zeker hier ook wat opzetten.

  Mochten jullie informatie willen omtrent wonen of wil je een eigen bedrijf opzetten of gewoon wat informatie? Stuur me gerust een berichtje.

  Met zonnige groeten van Cran Canaria.

  • Rene zegt:

   Hoi Ruben,

   Wij willen de winter 2017 voor het eerst in gran canaria doorbrengen door ons appartement aan de Amsterdamse gracht te verhuren en onze twee andere appartementen. We zijn een brits-Nederlands koppel en doen vertaal en edit werk voor Nederlandse bedrijven. Hoe is het wonen in Sonnenland? Hebben jullie de woning via via gehuurd of via een Agency? Graag horen we meer over jullie ervaring hier. Groet René en David

   • Ruben zegt:

    Beste Rene,

    Het wonen op Sonneland is perfect. Je zit overal dichtbij. Binnen 5 min ben je op de boulevard van Meloneras en binnen 5 min in hartje Playa.

    Ik zelf heb connecties hier op het eiland en zodoende een mooi huis (eerst) gehuurd en later kijken we verder om het te kopen.

    Het wemelt hier van de makelaars, ze zijn allemaal super behulpzaam en hebben zogenaamd allemaal huizen. Vergeet het. Ze zijn alleen uit op je centen. Ik hoor verhalen dat mensen 1 bezichtiging hebben gehad en toen met de eigenaar verder hebben onderhandeld. De makelaar wou nog wel dat ze 1 maand huur afrekende. Duur bezoekje.

    In de maanden, April, Mei en Juni is het redelijk te doen om voor lange tijd een huis te zoeken, De rest van het jaar is het erg lastig door de overwinteraars en naar Juni weer door vele toeristen.

    Afgelopen week ruim 34 graden in Maart.

    • Maarten zegt:

     Heb je ook nog connecties voor mij en mijn vriendin? We willen eigenlijk snel emigreren en een huis huren. Maar veel makelaars vragen idd veel geld en willen vaak een maand huur hebben

  • Maico zegt:

   Hallo Ruben,

   Wij hebben hier ook al jaren meerdere bedrijven en gaan nu kijken waar het voor ons het beste bevalt. We zitten over 2 weken op Gran Canaria om ons eerste project in te meten voor montage. Graag wil ik kijken of we meer projecten kunnen verkopen voor in de winterperiode.

   Graag zou ik wat meer informatie willen ontvangen over de zakelijke mogelijkheden op het eiland. En wonen, leven en het financiële stuk natuurlijk (belastingklimaat). Wij produceren zelf lamellendaken (alu zonwering) voor particulier en horeca. Daarom zijn wij aan het kijken wat de mogelijkheden zijn in het zonnige zuiden. Belangrijk is de school voor onze kids 4 jaar oud. De rest zullen we wel ontdekken.

   Ik hoor het graag of je ons daarmee zou kunnen helpen. Ik hoor altijd graag de mening van een ervaringsdeskundige.

   Groet Maico

   • Ruben zegt:

    Beste Maico, ten eerste is het belasting stelsel hier vele malen beter. Kan het gewoon eerlijk zeggen, om hier te wonen kan ik alleen al de huur elke maand van betalen. Inkomsten belasting ligt vele malen lager.
    Het “Leven” is hier rustig. Heel rustig. Geen gestress maar soms denk je wel van, kan het niet even wat sneller als je 4 dagen moet wachten voor een document wat in NL binnen 1 uur is geregeld. Bij de kassa met een lange rij staat de kassa medewerker gewoon even te babbelen. Je went er aan. “We hebben alle tijd, het weer is mooi”

    Kinderen van 4 jaar zijn hier verplicht naar school te gaan. Je hebt hier nationale scholen en privé scholen. Dat laatste zal ik je zeker aanraden. Kost niet de hele wereld maar je kind leert wel Engels, Duits en Spaans en niet te vergeten 78% van die kids gaan later naar de universiteit.
    Ons dochter praat NU al Spaans.

    Je zit in een leuke branche maar vergeet niet dat het hier ALTIJD mooi weer is en alle horeca natuurlijk al is voorzien. MAAR….Heb je iets unieke dan staan ze hier in de rij.

    Ik kan de juiste mensen ondertussen ( Advocaat, Notaris, Boekhouder). Heb net een cafetaria overgenomen. De eerste uitdaging is begonnen 🙂

    Mocht je vragen hebben? Stel ze gerust.

   • Maarten zegt:

    Misschien samen iets beginnen? Heb veel ondernemers bloed, en neem genoeg mee om minimaal 4 a 5 zaakjes op te kopen. Mijn vriendin gaat daar in de zorg verder werken voor hotels

  • Romy zegt:

   Hallo Ruben,

   Wat leuk om te horen dat je het zo naar je zin hebt op Gran Canaria!
   Zelf ga ik van september tot januari stagelopen in Playa del Ingles. Ik ben nog op zoek naar een accommodatie, maar ik ben radeloos.
   Weet jij misschien waar ik zou kunnen kijken voor een goede accommodatie die niet te duur is?
   Ik ben een student en moet daarom een beetje op mijn geld letten.

   Alvast bedankt!

   Met vriendelijke groet,
   Romy

  • Hallo Ruben,
   Ik ben Alies en woon ook in sonnenland.
   we hebben daar een bungalow gekocht.
   ik moet in nederland nog 8 jaar werken dan ga ik voor goed daar heen.
   mijn man woont er permanet al en vliegt zoveel als hij kan terug voor paar weken.
   we hebben een goede keus gemaakt en als ik klaar ben met werken blijf ik ook vergoed daar.

   Groetjes Alies

 59. Rene zegt:

  Hoi Andre,

  Wij willen ook graag in oktober 2017 naar GC verhuizen voor 6 maanden. We willen dan ons huis in Amsterdam verhuren en samen met de huur van onze twee andere appartementen hebben we dan voldoende inkomen om hier iets te huren. Zou dat makkelijk gaan denk je? We hebben via een bemiddelaar wat aanbiedingen gehad van bungalows in Campo international maspalomas. €750 per maand voor een 3 kamer bungalow met privé tuin. Is dat niet te duur?

  • Ruben zegt:

   Ja dat is veel te duur! Wij wonen op Sonneland, 2 min rijden van het Campo en hebben 6 slaap kamers. Een privé zwembad en een flink huis met tuin voor nog geen 1850 in de maand.

   Als je het wil doen laat het dan zsm vastleggen. In oktober komen alle overwinteraars en dan is het heel – zeg gerust bijna onmogelijk – iets te huren. Ja wellicht voor de hoofdprijs.

   Kijk eens in playa. Velen malen goedkoper en binnen 5 min ben je in maspolomas.

 60. Jakob zegt:

  hallo ik wil ook graag emigreren naar de Gran Canaria gelukkig hoef ik niet te werken daar.
  heeft u misschien nog tips wat er zoal bij komt te kijken.
  wat kost het ongeveer om te emigreren?
  tips zijn van harte welkom ik hoef nog niet per direct weg mag ook nog wel een jaar of wat wachten.

 61. Koen de Nijs zegt:

  Goedendag,

  Informatief stuk! Ik ben op zoek naar werk in de Horeca op het eiland Cran canaria. Op het moment werkzaam op het eiland Bonaire en voor de zomer op het eiland Mallorca en ik en me vriendin willen daarna een jaartje of langer werken op Cran Canaria. Weet u Restaurants, Cocktailbars, Hotels of andere horecagelegenheden waar ze mensen zoeken voor vanaf de Winter? of heeft u een tip voor ons? ik hoor graag van u!

 62. dani zegt:

  Hoi Martijn,
  Ik heb een mobiele shop en wil graag op de markten in GC staan, nu weet ik niet meer waar ik me in moet schrijven daar, heb jij toevallig wat info daarover of weet waar ik het moet vinden?
  En de kinderen van de NL ers die jij kent, gaan die naar Spaanse scholen, of is er ook thuisonderwijs?

 63. Bjorn Zwier zegt:

  Ha goedendag,

  Ik heb de blog gelezen op de site reishonger.nl. Zelf ga ik 7 september voor 15 dagen naar Gran Canaria. Nou wil ik daar dus als het kan zo snel mogelijk heen en blijven. Ik zou daar graag bij een duikschool gaan werken. Mijn Spaans is niet super, of eigenlijk op dit moment nog slecht.

  Ik zoek iemand die mij daar in die tijd een beetje wegwijs kan maken. Wat dingen kan vertellen en laten zien. Vorig jaar ben ik ook al op Gran Canaria geweest en toen heb ik dit besloten, met als voor dit jaar het idee het werkelijkheid te maken.

  Kan jij of ken jij iemand die mogelijk mij in dit tijd wat kan vertellen en laten zien?

  Ik hoor het graag!

  Met vriendelijke groet,
  Bjorn Zwier

 64. Ha Bjorn,

  Helaas heb ik geen contacten meer op Gran Canaria, maar ik hoop dat je via deze reactie iemand vindt die je wegwijs kan maken! Als het zover is, laat je dan nog even weten hoe het allemaal gegaan is?!

  Reislustige groeten,
  Dionne Huizer

  • Melissa zegt:

   Hi Dionne, wat leuk om te lezen zeg! Ik heb zelf de afgelopen drie jaar op Gran Canaria gewoond en gewerkt. Grappig om te lezen hoe iemand anders dit beleefd heeft 😉

   De afgelopen jaren vlieg ik regelmatig naar Gran Canaria op en neer om mijn ouders en vrienden op te zoeken. Omdat er veel vraag is naar informatie over Gran Canaria, ben ik een tijdje geleden met een blog gestart: Emigrerengrancanaria.com

   Als mensen vragen hebben over emigreren, wonen, werken etc. help ik ze graag!

   Groetjes, Melissa

 65. Hoi mensen,

  Goed stuk en jullie houden het ook alweer jaren vol.
  Ik wil eigenlijk een stuk met je samenwerken.
  Ik kom begin 2018 weer voorgoed naar het eiland en begin met een nieuw bedrijf. Hiervoor heb ik diverse winkelpanden in de drukke straten op Gran Canaria en Tenerife.
  Details wil ik je uitleggen als je interesse hebt om eens serieus te praten.
  Bij interesse geef me je mailadres op en stuur ik je details.

  Groet,
  Edward.

  • Ha Edward,

   Dank voor je reactie. André Gussekloo, die dit artikel in 2009 geschreven heeft, woont inmiddels niet meer op Gran Canaria. Van 2007 tot 2012 woonde en werkte hij op Gran Canaria, daarna is hij nog wat gaan reizen en sinds 2014 zit hij op Lanzarote.

   Succes met je mooie plannen!

  • Maarten zegt:

   Ik heb wel interesse wij willen eigenlijk zo snel mogelijk die kant op en er voor goed blijven. Misschien kunnen we samen beleggen?

 66. Patrick Thys zegt:

  Hoi Edward,
  Ben Belg wonende in Antwerpen en overweeg ook een switch naar Gran Canaria, Playa del Ingles waar ik een flat zou kopen en minstens deeltijds zou willen werken. In welke sector zit je? Welke medewerkers heb je nodig vanaf begin 2018? Ik doe momenteel enkel freelance werk als huisbewaarder, renovatie klusser, en muzikant / DJ; ik verhuur in België 2 flats. Heb ook horeca ervaring (traiteurdienst). Graag je email met je info! groetjes van een Zuiderbuur 😉
  Patrick, Antwerpen

 67. Wij zijn een koppel en net terug van Gran Canaria. De vorige keer dat we er waren hebben we het er al over gehad hoe geweldig het wel niet zo u zijn om daar te werken en te wonen. Deze keer hebben we weer hetzelfde gevoel. We willen in principe alles aanpakken dus als als je ons een beetje zou kunnen helpen met e.e.a. dan zou dat fantastisch zijn.

  Groeten,
  Ton

  • Melissa zegt:

   Herkenbaar 😉 Dit hoor ik vaker van mensen die al een aantal keer op Gran Canaria geweest zijn en dat had ik zelf trouwens ook!

   Groetjes Melissa

 68. Rinus Beckers zegt:

  Hoi, ik heb een vraag: ik zit nu met mijn vrouw op Curacao. We zijn allebei freelance vertalers en werken daar onder de zgn. exportregeling voor Europese klanten (dus geen omzet op Curacao). Dat is een fiscaal interessante oplossing. Nou zit jij op Gran Canaria als Copywriter, in principe dus een vergelijkbare situatie. Hoe werkt dat daar? Ik heb al gezien dat Gran Canaria een speciaal winstbelastingtarief heeft voor bedrijven, maar hoe werkt dat voor freelancers? Kun je in een paar trefwoorden een richting aangeven?
  Met vriendelijke groet van het zonnige Curacao
  Rinus Beckers

 69. Daisy zegt:

  Hi!

  Kan ik een mail sturen? Ik ben bezig met een scriptie over emigreren naar de canarische eilanden. Wellicht kunnen jullie mij helpen?

  • Hoi Daisy,

   Je mag ons natuurlijk altijd mailen, maar dit artikel is destijds geschreven door André. Dus wellicht kun je hem beter rechtstreeks benaderen (me@andregussekloo.com). Ik weet niet naar welke informatie je op zoek bent, maar je kunt ook meer uitweiden in een reactie op dit artikel, zodat je meer mensen bereikt die eventueel op je oproep reageren.

   Ik ben sowieso erg benieuwd naar de resultaten van je scriptie, dus heel leuk als je die tzt met ons zou willen delen!
   Groetjes, Dionne

 70. Danny Galle zegt:

  Mijn droom is ook om te kunnen gaan werken op gran canaria, ben er meerdere malen op reis geweest en ben eigenlijk verliefd op het eiland.

  Zelf ben ik verpleegkundige in België wat hier een knelpuntberoep is maar vraag me af in hoeverre ze daar tekorten hebben, zou je me op weg kunnen helpen? Misschien heb je wat tips. Of andere lezers die me kunnen helpen, ook naar praktische zaken toe. Alvast bedankt.

 71. Jaap en Jolanda zegt:

  Kun je als je een appartement huurt in playa del ingles voor lange tijd dat adres gebruiken om in te schrijven bij de gemeente daar?
  Of is het net als in Nederland dat men dat als vakantiewoning ziet en inschrijven niet mag?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>