De puin is geruimd, hotels worden hier en daar weer geopend en de eerste cruiseboten zijn alweer gearriveerd. Hoewel de toeristen Sint Maarten weer weten te vinden zijn de sporen van orkaan Irma nog overal zichtbaar.

Precies zes maanden geleden werden de bovenwindse eilanden getroffen door Irma, een krachtige categorie 5 orkaan die door het Caribisch gebied heen raasde en eindigde in Florida. Deze orkaan gaf Sint Maarten de volle laag. Acht mensen kwamen om het leven en de orkaan liet het eiland achter met een enorme verwoesting. De schade is opgelopen tot in de miljarden dollars. Hotels in puin, mooie baaien aan gort, natuur verwoest, zeiljachten op het land geblazen, de puin was over het hele eiland terug te vinden.

Een volledig verwoeste woonwijk op Sint Maarten. Foto: Ministerie van Defensie

Wat achter bleef was totale ravage. Maar liefst 91% van de gebouwen op Sint Maarten was beschadigd.

Inmiddels is de rust wedergekeerd, althans het nieuws staat niet meer gericht op Sint Maarten. Maar hoe gaat het nu zoveel maanden later op het eiland? En hoe gaat het met de wederopbouw? Deze kleine parel in de Caribische Zee is haar krachten en schoonheid gelukkig weer terug aan het vinden. Reishonger praat hierover met Arjan, die vorig jaar verliefd werd op het eiland en er een hele (Nederlandse) winter aan de slag kon als zeilmaker. Na de ramp keerde Arjan zonder twijfel terug naar het eiland om te helpen met de wederopbouw.

Het eerste cruise schip dat na de orkaan arriveert.

Kun je beschrijven wat er is gebeurd in Sint Maarten?
Op 6 september 2017 sloeg het noodlot toe. Irma, de vierde tropische cycloon van het Atlantische orkaanseizoen raasde met een categorie 5 over de bovenwindse eilanden. Het was de eerste keer dat deze eilanden te maken kregen met een orkaan van deze omvang. Alleen al in het Caribisch gebied vielen er 45 doden (waarvan 4 op Sint Maarten zelf) en 39 in de Verenigde Staten. Wat achterbleef was totale ravage. Maar liefst 91% van de gebouwen op Sint Maarten was beschadigd.

Totale ravage op het strand.

Wat betekende dit voor de bevolking?
Wekenlang heeft een groot gedeelte van de bevolking het moeten stellen zonder elektriciteit en stromend water. Op dit moment leven er nog steeds mensen in hun auto of in de buitenlucht door het ontbreken van het dak van hun huis of zelfs de hele fundering. Hulpacties vanuit Nederland kwamen gelukkig snel op gang en het Rode Kruis heeft tot nu toe al 18 miljoen Euro opgehaald voor de wederopbouw van dit prachtige eiland.

Eén van de vele beschadigde huizen.

“Op dit moment leven er nog steeds mensen in hun auto of in de buitenlucht door het ontbreken van het dak van hun huis of zelfs de hele fundering.”

Hoe ben jij zelf in actie gekomen met hulp op Sint Maarten?
Een goede vriendin Caroline van Oost is als psychologe werkzaam bij de White & Yellow Cross Care Foundation, een organisatie die al langer de minder bedeelden op het eiland helpt en steunt. Caroline is nauw betrokken bij het welzijn van haar cliënten en na de ramp werd mede door haar van alles opgezet en was het een makkelijke keuze om hier meteen voor aan de slag te gaan. Wij gingen met een medewerker van de organisatie op pad en bezochten cliënten op locatie om zo de schade met eigen ogen te zien en om met deze mensen te praten en waar nodig hulp te bieden. Met een speciaal ontwikkelde app brachten wij de totale schade in kaart en konden we een overzicht maken van benodigde materialen die besteld moesten worden voor de wederopbouw van hun woningen.

Bezoeken afleggen op lactie met een medewerker van de White & Yellow Cross Care Foundation

Waar focust deze organisatie zich op?
De White & Yellow Cross Care Foundation is een instelling die zich buigt over de hulpbehoevenden, ouderen en minder bedeelden op het eiland. Met man en macht wordt door deze organisatie getracht ook haar cliënten op locatie van alle hulp te voorzien en ook op vrijwillige basis zijn hier mensen aan het werk met als doel iedereen zo snel mogelijk de zorg, aandacht en hulp te geven met de wederopbouw van de woningen. De gebouwen van de organisatie kwamen er gelukkig met enkele scheuren vanaf, maar de woningen van de cliënten die zelf een huis hebben waren grotendeels verwoest en hadden alle hulp nodig voor het herstellen van hun leefsituatie. Dit wordt niet gedaan door geld te geven, maar door materialen te kopen en bedrijven in te schakelen die helpen met de opbouw van de huizen.

De organisatie rijdt het hele eiland over om cliënten te bezoeken

Op 24 december werd Sint Maarten weer opgeschrikt door natuurgeweld, maar dit keer een aardbeving van 5.2 op de schaal van Richter. Hoe was dit voor de lokale bevolking?
Veel bewoners van het eiland voelden een angst opkomen tijdens deze korte maar zeer krachtige aardbeving. Hij duurde gelukkig maar 15 seconden en doordat het epicentrum van de aardbeving op 74 kilometer diepte in de oceaan lag was er vrijwel geen schade op het eiland.

Is er nog steeds hulp nodig en hoe zouden mensen vanuit Nederland kunnen helpen?
Zeker weten! Omdat de wederopbouw nog in volle gang is zijn alle donaties zijn welkom! Via de website van de White & Yellow Cross Care Foundation lees je precies hoe je kunt doneren. Naast de organisatie zijn er meer initiatieven ontstaan door lokale bevolking om haar medemensen op het eiland te helpen. Zo heeft Astrid Schrage, een lerares die woon en werkzaam is op Sint Maarten de donatiewebsite Hurricane of Happenings opgericht. Samen met haar leerlingen ontwerpt zij o.a. t-shirts, posters en stickers en verspreid deze over het hele eiland om zo de ‘samen staan we sterk‘ gedachte te verspreiden en kracht te geven waar dat nodig is.

Leerlingen van Astrid Hage met zelf ontorpen t-shirts.

Wat wil je meegeven aan iedereen die dit jaar een vakantie overweegt naar Sint Maarten?
Moet je het eiland nu links laten liggen door alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd? Nee, niets is minder waar. Het eiland mag goed onder handen genomen zijn maar heeft niets van haar glans verloren en is zeker het bezoeken waard! Uren lang slenteren langs de vloedlijn, een duik nemen in de kristalheldere zee, uitrusten op een parelwit strand, de hoogste top van het eiland beklimmen, het kan nog steeds en is nog net zo mooi en adembenemend als vòòr de ramp van afgelopen september. Als je toe bent aan een vakantie met zon, warme temperaturen en parelwitte stranden dan is Sint Maarten nog steeds the place to be.

  

Tot slot, wat is je favoriete plek op het eiland?
Mijn favoriete gedeelte van het eiland is en blijft Simpson Bay. Deze wijde baai met kilometers lange, uitgestrekte stranden ligt aan de westkant van het eiland vlakbij Maho Beach en Juliana Airport. Ook de meest waanzinnige zonsondergangen maken deze baai tot mijn meest geliefde plek op Sint Maarten.

Het uitgestrekte strand bij Simpson Bay.

Zonsondergang bij Simpson Bay.

Heb je een vraag aan Arjan of wil je in contact komen met de organisatie om bijvoorbeeld een donatie te doen of om tijdens je aankomende vakantie op Sint Maarten een steentje bij te dragen aan de wederopbouw? Laat dan een bericht achter!

 

Laatste update m.b.t. vliegverkeer naar Sint Maarten
Op 10 oktober 2017 is Princess Juliana International Airport weer geopend voor commerciële vluchten. Een flink aantal Amerikaanse en Caribische luchtvaartmaatschappijen en het lokale Winair voeren sindsdien weer vluchten uit van en naar St. Maarten. Vanaf half november heeft ook KLM zijn vluchten hervat. Twee keer per week, op vrijdag en zondag, is er een vlucht van Amsterdam naar St. Maarten.  Op de heenweg is dit een rechtstreekse vlucht en terug via Curaçao. Sinds januari 2018 is er op zaterdag ook weer een rechtstreekse vlucht met Air France vanaf Parijs. Je kunt deze vlucht via KLM boeken vanaf Amsterdam met één overstap.

Het vliegveld na de ramp

Hoewel Princess Juliana Airport aanzienlijke schade heeft opgelopen door orkaan Irma, is er hard gewerkt om weer passagiers te kunnen ontvangen. In de twee kleinere terminals zijn alle benodigde voorzieningen aanwezig om veilig alle aankomsten te verwerken. Bovendien is er recent een paviljoen geïnstalleerd dat als tijdelijke vertrekhal fungeert. En er wordt momenteel ook gewerkt aan een tijdelijke aankomsthal. De hoofdterminal zal in de loop van 2018 weer openen waarna het vliegveld weer tot een van de modernste van de regio zal behoren

Het vliegveld tijdens de heropening

 

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)
  1. Suzanne zegt:

    Wat een helder en enthousiasmerend verhaal over de situatie op Sint-Maarten. Het sluit zo goed aan bij de informatie waar ik naar op zoek was.
    Mijn dochter en ik arriveren eind april as. voor 2 weken verblijf op Sint-Maarten. Heel graag zouden we, naast het ontdekken van het eiland, onze handen uit de mouwen steken. Wat kunnen we doen? Heel graag horen we! Dankjewel voor deze site. Heel veel succes in en met alles!

    • Beste Suzanne,

      Bedankt voor je reactie en wat tof dat je binnenkort naar Sint Maarten gaat! The White & Yellow Cross Care Foundation staat nog steeds te springen om vrijwilligers, je bent dan ook van harte welkom met elke hulp die je kunt aanbieden.
      Ik zal je e-mailadres doorzetten naar de organisatie zodat zij contact met je kunnen zoeken.

      Succes en wellicht kun je ons achteraf laten weten hoe je het hebt ervaren.

      Groetjes Margriet

  2. Ruud zegt:

    Hoi Margriet
    Wij zijn begin 2017 in ST. Maarten geweest voor de 1e keer. Echt een mooi eiland. 2018 gaan we niet , maar voor 2019 hebben we wel weer het plan om te gaan. Raad u dit aan of af, ivm de schade en minder toeristen en minder accommodaties en misschien wel veel hogere prijzen, of kunnen we beter nog een jaartje wachten ?
    Hoor het graag hoe het er daadwerkelijk voorstaat, kan er nl erg weinig op internet over vinden.
    Met vriendelijke groet
    Ruud

    • Hoi Ruud,

      Bedankt voor je reactie! Hoewel Sint Maarten nog bezig is met het herstel trekt het toerisme alweer flink aan. Het eiland wordt volop gepromoot omdat er juist nog veel toeristen terughoudend zijn. Ik zou het zeker aanraden om terug te gaan, de lokale mensen hebben het toerisme hard nodig en ondanks dat er her en der nog schade zichtbaar is denk ik dat je net zo van het eiland kunt genieten als voorheen.

      Groetjes Margriet

    • Arjan Berendsen zegt:

      Beste Ruud,

      Ik kan u van harte aanraden het eiland juist weer te gaan bezoeken!
      Tijdens de afgelopen winter stond ik al versteld van de veerkracht die t eiland en haar bewoners liet zien.

      Ondanks ik nu de zomer doorbreng in Nederland heb ik wel dagelijks contact met de mensen daar en krijg louter positieve reacties door omtrent de vooruitgang.
      De cruiseschepen meren weer aan, Philipsburg heeft werkelijk een metamorfose ondergaan en ook de meeste chartermaatschappijen vliegen weer op regelmatige basis.

      Wat accommodaties betreft is t merendeel weer hersteld en zal dit zeker t geval zijn op t moment u het eiland weer wilt aandoen.
      Van eventuele prijsstijgingen is mij niets bekend!.
      In verhouding is Sint Maarten in vergelijking met haar buurlanden (Curacou, Saba, Aruba) nog steeds prijstechnies zeer aantrekkelijk.

      Het eiland is wederom prachtig groen, de hagelwitte stranden liggen er fantastisch bij en de bevolking staat te springen u te verwelkomen.
      Ikzelf zal komende winter het eiland zeker weer gaan bezoeken en kijk er enorm naar uit.

      Mocht u verdere vragen hebben of informatie willen neem gerust contact met me op!

      Mvg

      Arjan

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>