Zeilfeestje rondom Sint Maarten

Het is alweer bijna anderhalf geleden dat het oog van orkaan Irma een spoor van destructie en verdriet over Sint Maarten trok. De eerste keer dat één van de Bovenwindse Eilanden zo hard werd geraakt door het natuurgeweld. Al gauw kwam de wederopbouw op gang. ‘Help Sint Maarten met een zonvakantie’, was de oproep die onze Minister President vorig jaar na een werkbezoek deed. Daar is gehoor aan gegeven. Het toerisme is weer op gang gekomen. Ook het grootste evenement op het eiland, de Sint Maarten Heineken Regatta, keert terug en zet Sint Maarten weer in de spotlight.

Bier voor onderweg

We schrijven het jaar 1980. Twaalf boten doen een vriendschappelijke race rondom Sint Maarten. Een aantal jaren later pikt Heineken het evenement op en maakt er een heuse regatta van. Meer boten en een klein feestje. Zo werden deelnemers aan de race onderweg door een powerboat meermaals getrakteerd op koud bier. De combinatie van de prachtige omgeving, het kristalheldere water, het heerlijke klimaat, de gemoedelijke sfeer en het wedstrijdelement spraken tot de verbeelding. Het evenement trok steeds meer deelnemers en werd uitgespreid over meerdere dagen. Nu bijna 40 jaar later is de Sint Maarten Heineken Regatta een gevestigd en geliefd evenement van vier dagen zeilen op meerdere niveaus. Dit jaar vindt de regatta plaats van donderdag 28 februari tot en met zondag 3 maart.

Foto: Laurens Morel

Iedereen kan meedoen

De charme zit in het feit dat de Sint Maarten Heineken Regatta in principe voor iedereen toegankelijk is. Waarschijnlijk beschikken weinigen onder ons over een eigen boot. Daarom is het mogelijk om via een reisorganisatie een plekje op een boot te bemachtigen. Of een zeilboot te huren. Hierdoor ontstaat een zeer divers deelnemersveld. Aan de voorgaande edities hebben vele professionals, onder meer met Olympische medailles of wereldtitels op zak, deelgenomen. Maar ook gewoon gezinnen of beginnelingen die voor eerst op een zeilboot stapten. De regatta is onder verdeeld in meerdere klassen, die elk hun eigen parcours afleggen. Zowel kleine catamarans als voormalige Volvo Ocean Race boten varen dus rond. Met deelnemers afkomstig uit meer dan 35 landen mag het ook wel een internationaal feestje worden genoemd. Gedurende de vier dagen van de regatta is Sint Maarten levendiger dan ooit.


Foto: Laurens Morel

Foto: Laurens Morel

Teruggeven aan het eiland

Niet alleen deelnemers maar veel ook veel toeristen van over de hele wereld komen op de Sint Maarten Heineken Regatta af. Voor de sfeer en het bootjes kijken. Vanaf een ligbedje op het strand. Of vanaf de tribunes. Overal is de actie op zee te volgen. Er is zelfs een speciale toeschouwers boot die langs het veld vaart. Ook de feesten die elke avond door de naamgever worden georganiseerd zijn zeer geliefd en reden voor landrotten om speciaal voor het evenement te komen. En dat is goed voor het eiland. Het is immers zeer afhankelijk van de inkomsten uit toerisme. Ook op andere vlakken heeft de regatta een meerwaarde voor Sint Maarten. Zo leert met behulp van een financiële bijdrage de plaatselijke zeilvereniging de Island Yacht Club de lokale jeugd zeilen en geeft hen perspectief op een baan in de zeilwereld. Met alle beetjes hulp krabbelt Sint Maarten er weer bovenop.

Foto: Souleyman

De Sint Maarten Heineken Regatta vindt van donderdag 28 februari tot en met zondag 3 maart 2019 plaats. 

Jos

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>