Onze highlights van een stedentrip Sint-Petersburg

Cultuursnuivers kunnen hun hart ophalen tijdens een bezoek aan de fascinerende metropool Sint-Petersburg. In dit Russische openluchtmuseum vind je een kleurrijke mix aan Europese bouwstijlen, historische monumenten en prachtige paleizen. Wij nemen je mee op een digitale reis langs de hoogtepunten van deze schitterende stad.

De stad werd in 1703 gesticht door Peter de Grote en vormt het culturele hoogtepunt van Rusland. Sint-Petersburg is opgebouwd uit 42 eilanden en wordt middels 600 bruggen over de rivier de Neva met elkaar verbonden. En dankzij een jonge bevolking en een altijd groeiend cultureel landschap, hangt er een bijzondere sfeer in deze relaxte stad!

Historisch centrum van Sint-Petersburg

Het hele historische centrum staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En dat is niet voor niets. Dwars door de stad loopt de meest beroemde straat van Rusland, de vier kilometer lange Nevski Prospekt, die je langs weerszijden overdondert met zijn prachtige bouwwerken.


Wapenschild in het historische centrum van Sint Petersburg

Wapenschild in het historische centrum van Sint Petersburg

Het Winterpaleis / de Hermitage

Begin je verkenningstocht in Sint-Petersburg bij de Hermitage, een van de grootste en meest veelzijdige kunstmusea ter wereld. Het museum bevindt zich in het enorme Winterpaleis, een schitterend gebouw met een indrukwekkende barokke architectuurstijl. Het museum is opgericht in 1754 en telde in 2017 meer dan drie miljoen bezoekers. De gehele collectie bestaat uit meer dan drie miljoen voorwerpen, verzameld in een tijdsbestek van iets meer dan twee eeuwen. Zo kun je in de Hermitage schilderijen van beroemde kunstenaars zoals Monet, Rubens, Matisse en Picasso bekijken. Maar er hangen bijvoorbeeld ook veel schilderijen van Rembrandt van Rijn, nog meer dan in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Hermitage

Plafond Hermitage

hermitage sint petersburg

In het Winterpaleis woonden ooit de Russische vorsten. Tegenwoordig is het paleis onderdeel van de Hermitage en is het nog altijd een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sint-Petersburg.

Peterhof, het ‘Russische Versailles’

Peterhof is een voorstad van Sint-Petersburg, gelegen aan de Nevabaai, het meest oostelijke deel van de Finse Golf. De stad van 82.000 inwoners is vooral bekend vanwege zijn uitgebreide paleizen- en tuinencomplex dat door de Russische tsaren is aangelegd.

Peterhof in Sint Petersburg

Hét kroonjuweeltje van de bekende tsaar Peter de Grote: Petrodvorets, ook wel bekend als het Peterhof.

Peterhof tuinen
Peterhof - Tsaren en kathedralen

Petrus en Paulusvesting

De Russische tsaar Peter de Grote is de bouw van zijn nieuwe hoofdstad met de Petrus en Paulusvesting begonnen. Het werk begon op 27 mei 1703 en deze dag wordt beschouwd als de geboortedag van Sint-Petersburg. De grootste attractie is de kathedraal met een gouden torenspits van 123 meter hoog. Heel lang was dit het hoogste gebouw van de stad.

Petrus en Paulusvesting

Petrus en Paulusvesting

Petrus en Paulusvesting

Openstaande paleisbrug met op de achtergrond de Petrus en Paulusvesting vesting.

De Witte Nachten

Een uniek en wereldberoemd fenomeen zijn de Witte Nachten, de zomernachten in juni en juli, waarin het nooit helemaal donker wordt. De Witte Nachten zijn in geen enkele andere stad zo bijzonder als in Sint-Petersburg. Je kunt de hele nacht wakker blijven en genieten van één van de vele culturele evenementen die dan worden georganiseerd.

Smolny Kathedraal

Een van de mooiste gebouwen van Sint-Petersburg is de Smolny Kathedraal, oftewel de Opstandingskathedraal. Het ooit indrukwekkende interieur is onder de communisten verdwenen, maar je kunt wel een van de torens beklimmen om een mooi uitzicht te hebben op de stad.

Smolny Kathedraal

Smolny Kathedraal

Verder

Probeer een opera- of balletvoorstelling mee te pikken in het wereldberoemde Mariinsky Theatre. Het Russisch Staatsmuseum is gevestigd in het Stroganov Paleis, een van de oudste en mooiste aristocratische residenties in Sint-Petersburg. Bezoek het Museum of Vodka (Konnogvardeisky Boulevard 4), of ga erheen om wodka te proeven. Winkelen in stijl? Gostiny Dvor is het oudste, grootste en volgens velen mooiste winkelcentrum van Sint-Petersburg.

Stedentrip Sint-Petersburg: plan je bezoek

Hoe kom ik in Sint-Petersburg?
KLM vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Sint-Petersburg. Ticketprijzen gaan vanaf €189,- per persoon (excl. €10 boekingskosten per boeking) te boeken via de website van KLM. De vlucht naar Pulkovo Airport in Sint-Petersburg duurt 2:45 uur.

Hoe kom ik van de luchthaven naar het centrum van Sint-Petersburg?
Op het vliegveld van Sint-Petersburg regel je een betrouwbare taxi bij het ‘hokje’ voor de uitgang van de aankomsthal. Zo ben je verzekerd van een betrouwbare service (en weet je zeker dat je niet opgelicht wordt). Een taxiritje van Pulkovo Airport naar het centrum (circa 21 kilometer) kost ongeveer tussen de 1400 en 1750 roebel (20 à 25 euro, 2018).

Hoe kom ik ergens?
De metro van Sint-Petersburg is een goede manier om de stad te verkennen. Tickets koop je op het station.

Heb ik een visum nodig?
Het ligt misschien voor de hand, maar stap niet zomaar spontaan in het vliegtuig voor een stedentrip Sint-Petersburg. Zonder visum kom je als internationale bezoeker Rusland niet in. Informeer vooraf goed om teleurstelling te voorkomen.

Hoe is het weer?
Door zijn noordelijke ligging aan de kust heeft Sint-Petersburg frisse zomers en zachte winters (naar Russische standaarden). In de zomer wordt het er zelden warmer dan 25 graden en in de winter is het veelal rond het vriespunt, maar nooit kouder dan -10 graden.

Wat is de beste periode voor een bezoek?
Het is iets duurder en drukker, maar wel veel leuker om in de zomer te gaan. Het weer is zeer aangenaam, de dagen duren langer, en je kan de beroemde Witte Nachten ervaren!

Opstandingskerk Sint Petersburg

Ook Sint Petersburg heeft een sprookjeskathedraal, de Opstandingskerk, of de kerk van de Verlosser op het bloed

avior on Spilled Blood

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>