Help Sint Maarten: ga op vakantie

Voor Nederlanders is het eiland Sint Maarten een gegeven. Voor mij, een van de weinige Vlaamse bloggers van Reishonger, is dat eiland zo goed als onbekend. Ik ging er dus heen als een tabula rasa. Ik moest zelfs opzoeken waar het lag. Oeps.

Natuurlijk had ik al wel van het eiland gehoord. Ook in België kwam het nieuws dat orkaan Irma het eiland verwoest had. Maar dat nieuws stierf een stille dood, net zoals veel van dat soort berichten die ons bereiken. Orkaan Irma sloeg toe in september. Ik bezocht Sint Maarten in mei, want Sint Maarten is weer op de goede weg. En dat moest ik natuurlijk met mijn eigen ogen zien.

Met KLM naar Sint Maarten

Natuurlijk werden vlak na Irma alle vluchten naar Sint Maarten gestaakt; de luchthaven was te fel beschadigd. Maar al in oktober ging de Princess Juliana International Airport weer open. Een flink aantal Amerikaanse en Caraïbische luchtvaartmaatschappijen, evenals het lokale Winair, hervatten hun vluchten van en naar Sint Maarten. Momenteel vliegt KLM enkele keren per week vanuit Nederland naar Sint Maarten, maar vanaf november zijn er weer dagelijks vluchten naar Sint Maarten met KLM dan wel Air France.

Princess Juliana International Airport op Sint Maarten

Princess Juliana International Airport, weer in gebruik na orkaan Irma.

Zodra de vliegtuigdeuren opengaan, merk je het al: het is lekker warm op Sint Maarten. En vochtig. Een strakke zeebries waait heerlijk door je haren. En dan die zee! Ik had nog nooit zo veel kleuren blauw gezien, het was hypnotiserend. Turquoise, azuurblauw, heel licht appelblauwzeegroen. Ik was gearriveerd op Sint Maarten.

Tijdelijke terminal van Princess Juliana International Airport op Sint Maarten

Op de luchthaven is het wat improviseren, omdat de terminal nog in wederopbouw is. Een stevige tent doet prima dienst.

De tijdelijke aankomst- en vertrekhal op het vliegveld, geopend in februari, werkt naar behoren. De paviljoens zijn voorzien van vloerbedekking, airconditioning, een aantal winkels met eten en drinken, een bar en autoverhuur. Dit is uiteraard een tijdelijke oplossing; er wordt hard gewerkt om de hoofdterminal te herstellen en het vliegveld weer tot een van de modernste van de regio te laten behoren.

Boten en drijfhout

Het eerste wat ik merkte, op die machtige blauwe zee na, waren nog enkele sporen van Irma. Nee, geen hopen puin of afval, maar eerder kleine, subtiele dingen. Hier een jacht dat op zijn zijde op het land lag, daar een dak dat nog met een zeil werd bedekt.

Maar, wat nog veel sterker opviel, was dat het leven er weer is zoals het was: vrolijk en Caraïbisch. De meeste huizen en hotels zijn helemaal af en alweer in gebruik. Ook veel restaurants en bars rond Simpson Bay en Philipsburg hebben hard gewerkt en zijn inmiddels klaar om weer gasten te ontvangen. Daar kun je ervaren waarom Sint Maarten ook wel de culinaire hoofdstad van de Caribbean wordt genoemd. Supermarkten zijn volledig bevoorraad en veel van de winkels in Philipsburg zijn heropend.

Frontstreet op Sint Maarten

Frontstreet is open!

Thaank you

Ik liep zo’n kleine week rond op Sint Maarten. Ik keek toe hoe mastodonten van cruiseschepen de haven binnenliepen, ik genoot van het koele zeewater op het heetst van de dag. Wanneer het donkerder werd, schoof ik mijn voeten onder tafel voor een zalige maaltijd van vis en scampi’s. Het liefst op zijn Creools.

Ik praatte met mensen, keek toe hoe ze zich weerden tegen de gevolgen van orkaan Irma. Ik zag hoe deze mensen elke dag met zo’n enthousiasme aan het werk gaan. Nee, dat wil niet zeggen dat alle problemen van de baan zijn. Integendeel. Maar wat zijn deze mensen veerkrachtig!

Terwijl ze werken, lopen ze vrolijk te kletsen in dat geweldige accentje, waarin de klinkers langgerekt worden. Thaank you. You’re welcoome.

In mijn hart

Toen ik aankwam op het eiland, werd mij verteld dat Sint Maarten de neiging heeft in je hart te kruipen. Ik was doodmoe van de vlucht, was nog niet bereid Sint Maarten in mijn hart toe te laten. Maar eerlijk? Lang heeft dat niet geduurd. Voor ik het wist, was ik verliefd.

Misschien was het de blauwe zee. Misschien waren het de leguanen die te pas en te onpas tevoorschijn kruipen. Misschien was het dat Creoolse voedsel. Misschien. Maar ik denk dat het de mensen waren. Met hun thaank you’s, hun kleurrijke karakters, hun kracht.

Straatnaambordjes op Sint Maarten

Dit vond ik zo grappig: de voertaal op het eiland is gewoon Engels, maar alle straatnamen in het Nederlandse gedeelte zijn zoals thuis.

Help Sint Maarten: ga op vakantie

Sint Maarten is op de goede weg. Eén voor één komen de luchtvaartmaatschappijen terug. Hotels gaan weer open. Hotelpersoneel dat nu op straat staat, kan weer aan het werk. Alles wordt heropgebouwd. Sint Maarten is weer klaar voor het toerisme. Nog niet op de manier als voor orkaan Irma, maar het eiland is opgeruimd, de stranden zijn weer schoon en hotelkamers weer beschikbaar. Wie mee wil werken aan de opbouw van het eiland, gaat er op vakantie. En dat is geen straf! 37 parelwitte stranden, een heerlijk klimaat, genoeg te zien en te beleven, en als toetje het Franse gedeelte met een geheel eigen charme!

Heb je zin in een vakantie die je nooit zal vergeten? Overweeg dit Caribische eiland. Hagelwitte bounty-stranden, blauwe zee en die ongelofelijk vrolijke mensen. Heerlijk eten, cocktails en palmbomen zijn er heel normaal. Gewoon rondlopen in Philipsburg of Marigot geeft je dat intense vakantiegevoel.

Wat wil je nog meer?

Cruiseschip in de haven van Sint Maarten

De eerste cruiseschepen kwamen al heel snel weer aan in de haven van Sint Maarten.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>