De glinsterende blauwe zee is wellicht het beste excuus om Sint Maarten te bezoeken. Maar niet het enige. Integendeel, het piepkleine eilandje heeft zo veel te bieden dat je er gemakkelijk een week kan rondlopen. Ben je klaar om Sint Maarten te verkennen?

Ik logeerde amper vijf dagen op het eiland. Het was mijn eerste bezoekje aan de Caraïben, dus het is niet verwonderlijk dat ik er met wijd open ogen heb rondgelopen. Er was zo veel te zien! En al was elke dag goed gevuld, toch heb ik het gevoel dat ik nog zo veel heb gemist.

Om er voor te zorgen dat jij niks mist als je Sint Maarten bezoekt, zet ik mijn favoriete dingen van het eiland op een rijtje. Nee, dit zijn niet per se de meest gekende dingen. Sommige dingen die ik noem in dit artikel, zijn slechts details. Maar dat is nu eenmaal wat een reis zo mooi maakt, vind ik; de details.

Architectuur

Ondanks het feit dat orkaan Irma heel wat schade aanbracht op het eiland, bleven behoorlijk wat oudere huizen dapper overeind. Heel opmerkelijk als je er over nadenkt: vaak zijn deze oudere huizen gebouwd met gewoon hout en stenen, zonder de moderne bouwtechnieken die we nu hebben.

Huis op het marktplein van Marigot op Sint Maarten

Een ouder huis met gingerbread siersels op het marktplein van Marigot. Prachtig, toch?

De oudere huizen herken je gemakkelijk aan het houten kantwerk dat de gevels siert. Dit sierwerk heet Gingerbread. Je ziet het aan de randen van de daken, aan het hekwerk van de veranda’s. Het is zo passend voor de sfeer en de cultuur op Sint Maarten. Je vindt deze huizen overal, maar de mooiste kom je tegen in Marigot en Orient Bay. Ook al hebben beide plaatsen flink geleden onder de orkaan, om de een of andere reden voegt dat enkel meer karakter toe.

Orient Bay op Sint Maarten

Orient Bay, waar de orkaan Irma zwaar huishield en waar alles nog in opbouw is. Karaktervol, vind ik

In Philipsburg vind je het oude courthouse: een gebouw dat zo uit een piratenfilm lijkt genomen: een houten gevel met een klein torentje erop. En een ananas. Echt waar, er staat een houten ananas op het courthouse.

Courthouse in Philipsburg, Sint Maarten

Op het topje van het courthouse vind je een… ananas

Wildlife

Overal waar je loopt, heb je de kans om ineens op een Iguana te stuiten. Deze dieren, een ondersoort van de leguaan, komen overal voor op het eiland. Eigenlijk is het zelfs een beetje een plaag, en mensen worden aangemoedigd er op te jagen: ze zouden een beetje als kip smaken. Maar ik kan er niets aan doen, ik vind ze zo grappig. Zit je lekker aan het zwembad, komt er ineens zo’n dinosaurusachtig beestje uit de struiken gesjokt. Heerlijk.

Sint Maarten staat bekend om het rijkelijke onderwaterleven. Al snorkelend heb je de beste kansen om zo veel mogelijk kleurrijk wildlife te zien. Naar het schijnt. Jammer genoeg had ik geen tijd om te snorkelen. Maar… op de laatste avond ging ik aan boord van een catamaran. Lekker varen met een glaasje wijn erbij. En toen, net wanneer ik helemaal ontspannen was, dook er een dolfijn op. Zomaar, en alleen. Het dier volgde de catamaran en speelde in de golven. Nooit eerder was ik zo dicht bij een wilde dolfijn. Ik kon hem bijna aanraken. Wat een ervaring!

Dolfijnen op Sint Maarten

Dolfijnen!

Avonturen in het regenwoud

Een klein deel van Sint Maarten is bedekt door regenwoud. De boomtoppen zijn niet zo hoog meer sinds de orkaan over dat regenwoud raasde, maar het groen is zo weelderig. Met een beetje geluk zie je families kleine aapjes, al laten die zich tegenwoordig iets minder gemakkelijk zien.

Dé regel van goed reizen is ‘do as the locals do’. En dat is een goed advies, want op Sint Maarten brengen de locals hun vrije tijd door op Loterie Farm: een voormalige suikerplantage die werd omgetoverd in een paradijs. Er is geen ander woord voor: een paradijs. Een elegant zwembad omringd door hutten die schaduw en rust bieden. Lekker eten. Cocktails. Rust. Héérlijk.

Loterie Farm op Sint Maarten

Relaxen op Loterie Farm

Maar wie het regenwoud op een actieve manier wil beleven, kan best de Loterie Farm links laten liggen, en kiezen voor het Rainforest Adventures Parc. Gelegen op de top van een steile berg: je moet er heen met de stoeltjeslift. Naar beneden gaan doe je per zipline. Niet voor mensen met hoogtevrees!

Uitzicht vanaf het Rainforest Adventures Parc

Het uitzicht vanop het platform helemaal bovenop de berg waar de ziplines te vinden zijn

Ziplinen bij het Rainforest Adventures Parc

En wat je ziet tijdens het ziplinen zelf

Om na het ziplinen je moed weer aan te vullen, kan je terecht in Emilio’s, aan de voet van de stoeltjeslift. Dit domein was ooit eigendom van Emilio, een opmerkelijk genereus man. Vlak voor zijn dood werd zijn domein omgevormd. Je vindt er een museum over de geschiedenis van Sint Maarten, het startpunt van de Rainforest Adventures en een gezellig restaurantje waar je zomaar een hele avond kan kwijtspelen.

Het museum van Emilio's Estate

Het museum van Emilio’s Estate, met erachter de stoeltjeslift naar de ziplines

Garnalen en kokos

Ik ben dol op nieuwe smaken ontdekken. Dat is voor mij een van de meest belangrijke dingen van reizen. En op Sint Maarten werd ik niet teleurgesteld. Het lijkt wel alsof alles wat wij hier serveren als partyfood, daar gewoon dagelijkse kost is. Cocktails en rum, garnalen gebakken met kokos, curry met verse vis. Al die smaken, een mix van Creoolse, Amerikaanse en Franse keuken.

Het is dus niet verwonderlijk dat het eiland veel goede restaurants heeft. Van klassieke plaatsen zoals Le Moulin Fou, tot gewoon een hutje langs de kant van de weg zoals The Captain’s Rib Shack. Mijn favoriet? Restaurant Nowhere Special. Hun Creoolse gerechtjes zijn om vingers en duimen bij af te likken.

The Captain’s Rib Shack op Sint Maarten

Lekker eten, gewoon in een stalletje langs de kant van de weg

Mijn geheime tip

Sint Maarten lokt met zijn hagelwitte stranden en turquoise zee talloze toeristen. En degenen die je niet op het strand tegenkomt, struinen door de winkelstraten van Philipsburg en Marigot. Op het eerste zicht lijkt het dus alsof het moeilijk is een rustig plekje te vinden. Maar ze zijn er wel, die rustige plekjes.

Op het einde van Pelican Road, Point Blanche, ligt een pad. Volg je dat pad in oostelijke richting, langs de kustlijn, kom je na een kilometer of twee aan bij een rots. Aan de voet van die rots, enkele meters lager dan het pad, vind je een afgesloten, natuurlijke getijdepoel. De rotsen vormen een kuip, die de grootste stroming tegenhoudt.

De getijdepoel van Back Bay, bij Point Blanche

De getijdepoel van Back Bay, bij Point Blanche

Dit kleine stukje natuur is een verademing, een traktatie na de levendige dagen in het centrum van het eiland. Cruisetoeristen komen hier niet. Auto’s en boten zijn hier nutteloos. Je hoort er enkel de zee en de wind, terwijl je met je melk uit de kokosnoot en billen bloot in dat piepkleine stukje zee zit. De perfecte afsluiter van een week op Sint Maarten.

De pier bij Philipsburg op Sint Maarten

De pier bij Philipsburg, waar op drukke dagen de watertaxi’s aanmeren. Op rustige dagen echter, kan je er rustig zitten mijmeren

Lotte
    • Hey Janneke,
      Tijdens mijn verblijf op Sint Maarten heb ik enkel in het hotel Holland House gelogeerd. Ik kan je vertellen dat dit een heel aangenaam hotel is, met een heerlijk ontbijt. Bovendien ligt het Holland House in hartje Philipsburg.
      Ligt dat hotel je niet, dan heb je hier een lijstje hotels: http://www.visitstmaarten.com/where_to_stay
      Veel plezier!

  1. Camiel zegt:

    Hee Lotte,

    Ik wil graag met mijn broer naar Sint Maarten. Nu lees ik veel dat een auto een must is op Sint- Maarten. We hebben allebei geen rijbewiis. Is het dan nog steeds de moeite waard. Of kan je ook makkelijk liften?

    Groetjes,
    Camiel

    • Hoi Camiel, wij huurden op Sint Maarten een scootertje in Philipsburg en reden op die manier het eiland rond. Tegen de klok in. Persoonlijk kan ik me geen leukere manier voorstellen om het eiland te verkennen. Probeer wel een scooter te bemachtigen met voldoende vermogen én goede remmen, want het eiland is niet vlak.

      Met een minder goede scooter zul je bepaalde plaatsen willen vermijden vanwege steile heuvels, bijvoorbeeld de route naar Dawn Beach, Guana Bay en Oyster Pond op de grens van het Nederlandse en Franse deel. De weg naar Orient Beach, Quarter d’ Orleans, de Butterfly Farm, Cul de Sac, Pinel, Anse Marcel, de weg van Marigot naar Grand Case (voor de Loterie Farm, Friar’s Bay, Happy Bay of de Minguet Gallery). Cole Bay Hill is ook best steil (voor Simpson Bay, Maho Beach, Mullet Beach en Marigot).

      Scooter rijden wordt ook wel eens afgeraden doordat het erg druk is op de weg, vooral aan de Nederlandse kant. Als je je daar zorgen over maakt, kun je het best een scooter huren in het leuke Simpson Bay. Bij Maho kun je de vliegtuigen bekijken en daarna helemaal door naar het bountystrand van Mullet waar nauwelijks verkeer is. En zodra je Cupecoy (tip: de mooiste zonsondergang op het eiland) bereikt, ga je de Franse kant de heuvel op naar Marigot. Daarna terug naar de Cole Bay rotonde en over de grote brug over de lagune en je bent weer in Simpson Bay. Een hele mooie en makkelijke route.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>