Stedentrip Moskou en Sint Petersburg

Ervaar de charme en culturele rijkdommen van het immense Rusland! Moskou en Sint Petersburg zijn twee bijzondere steden, elk met een heel eigen karakter. Moskou als hypermoderne metropool in wording en Sint Petersburg als culturele hoofdstad met de Hermitage en andere prachtige tsarenpaleizen. Verken de highlights van Moskou en Sint Petersburg nu heel voordelig tijdens een achtdaagse rondreis.

Basiliuskathedraal

De belangrijkste blikvanger op het Rode Plein is zonder twijfel de Basiliuskathedraal met zijn kleurrijke torens

De charme van Rusland

Het reusachtige Rusland strekt zich uit van de Baltische Zee in het westen van het land tot de nauwe Beringstraat die het land van Alaska scheidt. In zo’n groot land, dat deels tot Europa en deels tot Azië behoort, zijn de verschillen legio. Van de doorsnee Rus of Russische stad en cultuur kan dan ook niet gesproken worden. Moskou is het kloppend hart van Rusland, een enorme Europese metropool, die door de brede straten met stenen blokken en de duistere Sovjetgebouwen op het eerste gezicht heel afstandelijk aandoet. Toch heeft Moskou erg veel te bieden. In Sint Petersburg, na Moskou de belangrijkste stad, voel je de Europese wortels in iedere straat waar je loopt, terwijl in bijvoorbeeld Irkoetsk de Mongoolse invloeden duidelijk merkbaar zijn. En net als de bevolking is ook de natuur afwisselend! Hoge, machtige gebergten en eindeloos vlak land wisselen elkaar af, van het gure Siberië in het noorden tot de droge en kale steppen in het zuiden. Een heerlijk land waar bij ieder bezoek ontzettend veel te ontdekken valt!

Vliegen kan het best vanaf Amsterdam of Düsseldorf naar Moskou. Vanaf Brussel is er slechts een enkele keer een goede aanbieding. Zo vlogen wij tijdens een aanbieding eens voor 250 euro. Er zijn ook prima geprijsde stedencombinaties, met voldoende tijd in beide steden om de Russische cultuur op te snuizen en de prachtige bezienswaardigheden te ontdekken. Bij de meeste reizen vertrek je op de vierde avond naar het station om met de nachttrein naar Sint Petersburg te reizen. Tip: late check-out. Je komt dan ‘s ochtends vroeg aan in Sint Petersburg.


Combinatie: stedentrip Moskou en Sint Petersburg

Bij Tiara Tours kan je de reis zonder vlucht boeken. Dat kost dan ruim 500 euro p/p. Voor een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam ben je 350-400 p/p kwijt. Voor een rechtstreekse vlucht vanaf Düsseldorf ben je 190 p/p kwijt. Dus totaal boek je deze 8-daagse stedentrip voor € 700,- per persoon. Bij Blini Reizen boek je een 6-daagse stedentrip (zonder vluchten, excursies en visum) voor een budgetprijs van € 275,-. Je overnacht in middenklasse hotels, buiten het centrum gelegen, maar hiermee verbonden met de uitstekende metro.

Bij Kras, SRC-Reizen en Bolsjoj kun je een complete reis boeken, inclusief de vlucht naar Moskou, de nachttrein naar Sint Petersburg en vanaf daar terug naar huis. Je overnacht in goede hotels in de buurt van het centrum. Totaal ben je voor deze vergelijkbare reizen minimaal € 649,- per persoon kwijt. Op sommige dagen vlieg je rechtstreeks vanaf Düsseldorf met Air Berlin, op andere vertrekdata vlieg je met Lufthansa vanaf Amsterdam, met een overstap in Frankfurt. Voor € 100,- meer vlieg je rechtstreeks vanaf Amsterdam met KLM.

Wat je ook kan doen, is zelf alles los boeken. Scheelt je ruim 100 euro per persoon, maar kost wel wat extra werk. Ook zal je zelf voor de transfers moeten zorgen. Dat is in Rusland echter erg goed geregeld. Met een overstap in Riga, kost de reis je iets minder dan 550 euro per persoon. Bijkomend voordeel is dat je dan ook nog een nachtje in de Letse hoofdstad kan verblijven! Een vlucht Amsterdam-Riga-Moskou kost ongeveer 110 euro, de terugvlucht Sint Petersburg-Riga-Amsterdam kost 75 euro. De trein van Moskou naar Sint Petersburg is te boeken voor 75 euro (per expresstrain). Drie nachten hotel in Moskou kost nog geen 225 euro, voor drie nachten hotel in Sint Petersburg ben je nog geen 200 euro per kamer kwijt. En in Riga slaap je tenslotte voor 25 euro in een prima middenklassehotel.

Vliegangst?

Vanuit Nederland kan je helemaal over land naar Vladivostok of Peking. Pak je een stukje van dat spoor, dan kan je dus per trein naar Rusland, vanuit Amsterdam (Utrecht of Arnhem), via Berlijn, Warchau en Minsk. Je doorkruist de Oost-Europese landen, Duitsland, Polen en Wit-Rusland. Bij de grens met Wit-Rusland maak je mee hoe het onderstel van de trein gewisseld wordt! Tip: mannen en vrouwen verblijven in gescheiden coupés, om samen te reizen moet je voor een 2-persoonscoupé kiezen.

Visum Rusland

Een visum aanvragen voor Rusland kost best veel moeite. Je moet vaak meerdere keren naar het Russisch consulaat om het visum aan te vragen en op te halen. Daarbij zijn verschillende papieren en verklaringen nodig om het visum te krijgen. Om een visum aan te vragen is een uitnodiging nodig van iemand in Rusland noodzakelijk. Dat kan ook je hotel zijn.

Wij hebben van meerdere mensen de tip gehad om via een visumbureau een visum te regelen, omdat de Russische ambassade niet bekend staat om hun medewerking. Soms sta je uren in de rij en gooien ze alsnog het loket dicht. Onze visumaanvraag via Visumcentrale ging heel eenvoudig; duurde een dag tien geloof ik. De kosten zijn wel hoger, maar je hebt geen last van de lange wachtrijen en het scheelt je diverse ritjes naar Den Haag. Het kan ook met een spoedaanvraag, maar als je het op tijd aanvraagt, scheelt het je weer wat stress en wat geld.

Novoslobodskaja metrostation Moskou

Bezienswaardigheden in Moskou

Moskou is een uitgestrekte metropool waar maar liefst 11 miljoen Moskovieten wonen. De stad is rijk aan indrukwekkende bezienswaardigheden, waaronder uiteraard het beroemde Kremlin en de Basiliuskathedraal. Moskou heeft niet alleen op cultureel gebied veel te bieden, maar het is ook een hele dynamische stad waar veel te beleven is. Het centrum van de stad is het Rode Plein met het Kremlin, de vele prachtige tsarenpaleizen en kathedralen. Op dit plein hebben vele historische gebeurtenissen plaatsgevonden en vooral in de laatste helft van de vorige eeuw is het plein beroemd geworden door de militaire parades ten tijde van het regime van de Sovjet-Unie. Het plein is erg groot, namelijk 700 bij 130 meter, en in het midden staat het Mausoleum van Lenin, een piramide-achtig monument van rood graniet. Ook het Lenin mausoleum is absoluut een bezoek waard! Het Kremlin, dat grenst aan het Rode Plein, is de zetelplaats voor de Russische Regering en beschikt ook over een theater, museum, diverse sierlijke paleizen en kathedralen. Van de laatste is de Basiliuskathedraal misschien wel de mooiste; het is in ieder geval de bekendste. Ook deze bezienswaardigheid grenst aan het Rode Plein en werd gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Het gebouw is erg indrukwekkend. Mooie uivormige torentjes met verschillende kleuren, versieren het straatbeeld.

En verder…
Tegenover de Kremlinmuren staat het beroemde warenhuis Goem. Dit is zeker iets om niet te missen, alleen al vanwege de prachtige architectuur. Het 253 meter lange gebouw uit 1894 lijkt door het glazen dak op een grote broeikas; het telt drie lange passages, ieder met een eigen kleur. En verder maken ook het beruchte KGB-Complex en het Witte Huis deel uit van de belangrijkste monumenten van de stad. De Arbat-wandelpromenade van Moskou is de gezelligste straat van Moskou. Hier kan je koffie drinken en souvenirs inslaan. Het kloostercomplex van Moskou is het zestiende eeuwse Maagdenklooster, gelegen in de bocht van de Moskwa. De sierlijke koepels van de Basiliek van de Godsmoeder van Smolensk zijn al van verre zichtbaar. Hier kan je het kerkhof bezoeken met onder andere de laatste rustplaats van Gogol, Chroesjtsjov en Tsjechov. Het Novodevichy, ofwel Nieuw Maagdenklooster, wordt zelfs als Ruslands mooiste klooster beschouwd.

Interessant zijn ook de legendarische metrostations van de stad, ook wel Stalin’s ondergrondse volkspaleizen genoemd. Een indrukwekkende ervaring, want de metrostations zijn werkelijk schitterend, met sjieke kroonluchters, veel marmer, fraai stucwerk, fresco’s, glasbeschilderingen en sculpturen. Geen metrostation is gelijk aan het andere en allemaal hebben ze een eigen stijl. Je ziet het, in Moskou hoef je je geen moment te vervelen!

Bezienswaardigheden in Sint Petersburg

Na een paar dagen in Moskou kom je vroeg aan op het station en mag je sfeer gaan proeven in Tsaristisch Sint Petersburg. Sint Petersburg, het vroegere Leningrad is een prachtige stad, rijk aan historie. Sint Petersburg is opgebouwd uit 50-100 eilanden, met elkaar verbonden door bruggen. Onmiskenbaar zijn de Nederlandse invloeden in de stad, waaronder de bruggen en grachten. Sint Petersburg wordt hierdoor vaak ook wel het “Venetië van het Noorden” of het “Amsterdam van het Noorden” genoemd.

St. Petersburg

Het huidige Sint Petersburg is een stad om van te houden! Met de Hermitage bezit de stad een van de grootste verzamelingen kunstschatten ter wereld, maar ook aan sfeer is in Sint Petersburg geen gebrek. Sint Petersburg verandert vooral na het vallen van de avond in een waar sprookje. Prachtig verlichte paleizen, de bevolking die massaal langs de hoofdstraat Nevski Prospekt en de vele grachten flaneert en eetgelegenheden op iedere hoek van de straat. Er is de laatste jaren veel veranderd ten voordele van de toerist, maar cultureel erfgoed blijft een trekpleister.

De achttiende eeuwse Kazankathedraal en de Izaakskathedraal met hun imposante koepels zijn markante herkenningspunten. Evenals de opvallende Bloedkathedraal, gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II werd vermoord. Ook de engel op de 123 meter hoge torenspits van de Petrus- en Paulusvesting is één van de belangrijkste symbolen van de stad. In de gelijknamige kathedraal bevinden zich de overblijfselen van vrijwel alle Russische keizes en keizerinnen. Sinds de achttiende eeuw wordt dagelijks om 12 uur ‘s middags een kanon dat op de Petrus- en Paulusvesting staat afgevuurd. Zeventig kilometer ten westen van de stad vind je Petrodvorets ofwel Peterhof, het imposante zomerpaleis van tsaar Peter de Grote. De fonteinen in de paleistuinen zijn de mooiste ter wereld (in werking van eind april t/m september). Een excursie naar de zomerresidentie van Peter de Grote, ook wel “het Versailles van Rusland” genoemd, kost circa € 50 p.p., ter plaatse te boeken en te betalen.

Stedenreis Moskou & Sint Petersburg
Ervaar de charme en culturele rijkdommen van het immense Rusland! Moskou en Sint Petersburg zijn twee bijzondere steden, elk met een heel eigen karakter. Moskou als hypermoderne metropool in wording en Sint als culturele hoofdstad met de Hermitage en andere prachtige tsarenpaleizen.

Per trein naar RuslandPer trein naar Rusland
Wat is er mooier dan een reis over het Trans Siberische Spoor te maken en bij aankomst op uw eindpunt te beseffen dat je vanuit Nederland helemaal over land daar terecht bent gekomen? Met de rechtstreekse treinreis vanuit Amsterdam doorkruis je de Oost-Europese landen, Duitsland, Polen en Wit-Rusland.

Veelzijdige reizen naar vele mooie vakantielanden boek je voordelig en eenvoudig bij KRAS.NLHighlights Moskou & Sint Petersburg
Bij Kras kan je een complete stedentrip Rusland boeken, inclusief de vlucht. Je verblijft in driesterren hotels, inclusief ontbijt, en je bezoekt onder andere het Rode Plein, Kremlin, metro van Moskou en Hermitage in Sint Petersburg. Totaal ben je dan € 660,= per persoon kwijt.

  1. Uiteraard heeft Rusland een enorme berg erfgoed. Maar mijn voornaamste beeld is toch vies, corrupt en fout. D’r komt weinig goed uit dat land. Er moet nog veel water door de Wolga stromen voordat ik daar heen ga

    • Svetlana zegt:

      Dit is slecht jouw mening, waarom moet je publiceren? Moet iedereen weten hoe jij over Rusland denkt? Zo belangrijk ben je niet.

  2. Moskou /nachttrein/sint-Petersburg echt een aanrader. gewoon vriendelijke mensen, alles is schoon zelfs de metrostations. Het beeld van vies klopt totaal niet. Corrupt en fout is enkel wat er ons verteld wordt, er is daar als toerist niets van te merken. Bolsjoj had onze trip perfect geregeld inclusief transfers naar hotel ter plaatse.

  3. Ik wil deze zomer met mijn twee zoons van 18 en 20. Wat kan je aanbevelen voor hen? Ze zijn niet zulke museummensen maar willen wel graag naar MOskou en St. Petersburg. Ik zou hen graag iets van de geschiedenis en het huidige leven mee willen geven. Ik denk dan aan (toch) een leuk museum, een nachttour door de stad, marktjes, enz.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>