Geheimzinnige culturen, ongerepte natuur en oneindige stranden: dat is Zuid-Amerika! Olaf Hendriksz van Olaf Reizen: "Als je iets met je hart doet, komt het altijd op de mensen over"!

Olaf Reizen

Hij houdt van reizen, Olaf Hendriksz

Wie met hem praat komt er al gauw achter, dat vooral Zuid-Amerika zijn hart heeft gestolen. Venezuela, Peru, Brazilië, Colombia: hij heeft het er bijna lyrisch over. Waarom juist dat deel van de wereld? “Om de ongereptheid, het pure, omdat massatoerisme er nog niet is doorgedrongen.”

En wat Olaf betreft moet dat nog lang zo blijven. Zeker, hij stuurt er via zijn reisbureau Olaf Reizen ook mensen heen. Maar op kleine schaal en zijn reizen worden ‘op maat gemaakt’ voor iedere klant persoonlijk. Ook Olaf Reizen ontkomt natuurlijk niet altijd aan de vraag naar plekken, waar veel toeristen verwacht kunnen worden. De beautyspot Foz do Iguaçu op de grens van Brazilië en Argentinië bijvoorbeeld. Meer dan 200 watervallen storten zich daar neer in de Paranarivier. Een adembenemend mooi panorama. “Maar daar sta je dan wel met tienduizend anderen naar te kijken!”

Angel Falls, Venezuela

Zijn voorkeur hebben dergelijke toeristische locaties bepaald niet. En met zijn achtergrond is het begrijpelijk, dat hij kans ziet de klanten naar plaatsen te sturen die nog echt, puur en weinig bekend zijn. Olaf Hendriksz reisde namelijk in 1988 naar de oom van zijn beste vriend, een man die bekend stond onder de naam Jungle Rudy. De oorspronkelijke naam van Jungle Rudy was Rudolf Truffino en hij werd in Den Haag geboren als zoon van een bankier van Italiaanse afkomst. Rudolf trok naar Zuid-Amerika en leerde daar van de Indianen te overleven in de wildernis van Venezuela. Uiteindelijk startte hij er een jungle kampement voor avontuurlijke reizigers.

Voor Olaf was dit bezoek aan Jungle Rudy zijn eerste reis naar Zuid-Amerika. Die betekende de basis van zijn liefde voor dat deel van de wereld, in het bijzonder het Amazonegebied. Hij ervoer het bezoek in eerste instantie als een cultuurschok. Het leven in het junglekampement Ucaima stond zo ver van de geordende Nederlandse samenleving. Maar het was voor Olaf zo’n openbaring, dat hij als gids in Jungle Rudy’s kamp ging werken. Hij leefde daar drie jaar tussen de indianen. “Je had honderden kilometers ver alleen maar wildernis om je heen. Na die tijd wist ik veel van reizen en werken in de bush en ik was er ook aardig achter wat reizigers willen. Dus ik besloot voor mezelf te beginnen. In 2004 startte ik het reisbureau Olaf Reizen. Ik wilde een ander soort reizen aanbieden, naar heel speciale en mooie plekken, waar een doorsnee toerist niet komt.” Eigenlijk ervaart hij het wel als een beetje dubbel: een hekel hebben aan toerisme in het groot, maar tegelijk ook mensen op reis laten gaan. Juist daarom zijn deze reizen zo speciaal.

Olaf Reizen De Rio Casiquiare, Venezuela

Olaf houdt het meest van nieuwe plekjes, het liefst plaatsen die nog niemand anders heeft ontdekt. “Op mijn reizen zie je Zuid-Amerika nog, zoals het 1000 jaar geleden geweest is. Het pure trekt me altijd, het ongerepte. En het Amazonegebied is relatief gezien nog niet zo dichtbevolkt. Ik vind het fijn om ook anderen van die prachtige gebieden te laten genieten. Meestal gaat het om kleine groepjes, of om mensen die met twee of drie personen samen reizen. Wel ervaren reizigers, mensen die er niet over vallen als hun vervoer een uurtje later komt dan gepland of als de handdoek in de nachtaccommodatie vochtig is.”

Prachtige landen

Het mooiste land is volgens Olaf eigenlijk Venezuela, maar de bevolking is er wat minder vriendelijk dan in Brazilië. Een beroemde plek en voor velen een hoogtepunt van het bezoek aan Venezuela is Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld, die zich in het Canaima Nationaal Park bevindt. Het regenwater baant zich hier een weg naar de rand van een hooggelegen plateau en stort daar bijna 1000 meter in vrije val omlaag. Van massatoerisme spreken kun je hier niet, want het fantastische natuurwonder is niet makkelijk te bereiken. Maar je komt er inderdaad wel eens andere mensen tegen. En dat is op veel andere bestemmingen van Olaf Reizen niet het geval.

Bijzonder mooi en puur vindt Olaf de Humboldt-route, die genoemd is naar de ontdekkingsreiziger Alexander Von Humboldt. Die ontdekte begin 1800 de verbinding tussen de Orinoco en de Amazone. De reis in zijn voetsporen begint in Carácas en eindigt in Rio de Janeiro in Brazilië. De tocht moet gemaakt worden in de regentijd, anders staat het water te laag voor de Amazoneboot. In bepaalde maanden van het jaar wordt de bezoekers de eerste 150 kilometer van de rivier het leven zuur gemaakt door knutjes, een soort kleine steekvliegjes. Hoogst onaangenaam, geeft ook Olaf toe. Maar voor wie zich daar niet door laat weerhouden is het letterlijk puur genieten. “Het is zoiets moois! Je vliegt eerst naar het Nationaal Park en start daar vanuit een kleine nederzetting. Je komt er rivierdolfijnen tegen en de zonsondergangen zijn de mooiste, die ik ooit heb gezien.” De reizigers ontmoeten Curripacos en Yanomami Indianen en varen over de Orinico en de Casiquiare rivier. Voor de gestresste westerling is de reis door de jungle een middel om te onthaasten in optima forma. Tot rust komen en eindelijk eens echt nadenken over jezelf en het leven.

Olaf Reizen, Yanomami vrouw aan de Casiquiare rivier

Ook Brazilië spreekt Olaf erg aan. “Een heel leuk land met een aardige bevolking. Daar is iedereen eigenlijk positief over en het maakt het land ook uniek. Die gastvrijheid daar, dat geeft iets extra’s aan je reis.” Bovendien is er in dit grote land zoveel moois te zien.

Pantanal

De Pantanal bijvoorbeeld, een gebied met een oppervlakte van zesmaal Nederland, waar je kaaimannen, capibara’s, anaconda’s, tapirs en piranha’s in hun natuurlijke leefomgeving kunt zien. Plus een enorme diversiteit aan vogels, dus echt een aanrader voor natuurmensen. Pantano betekent moeras. Een fantastische ongerepte streek. Je kunt er te paard, per jeep of te voet doortrekken. In de regentijd wordt het gebied overstroomd en zeer moerassig. Dan is een kano het beste vervoermiddel.

Fazenda Camburupy op Ilha de Marajo, Brazilië

Een andere bijzonder mooie streek ligt bij Lencois. Duinen met heel fijn zand, bijna zo wit als sneeuw. In de regentijd vormen zich daartussen schitterende kleine meertjes.

Peru heeft weer heel andere hoogtepunten. In dat land spreken vooral de grote contrasten aan. Het Andesgebergte met zijn hoge toppen, die door de indianen als heilig worden beschouwd, de zandwoestijnen en de Amazonejungle zijn drie totaal verschillende gezichten van dit boeiende land. Prachtig is bijvoorbeeld ook de Colca Canyon, waar indrukwekkende condors op de thermiek rondcirkelen. De grootste diepte van de kloof bedraagt drie kilometer. Bij het Titicacameer met de drijvende rieteilanden lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

Schitterend is verder het nationaal park Manu in het Amazonegebied. Een regenwoud met enorm veel wildlife. Het kan zich beroemen op duizend vogelsoorten, tweehonderd soorten zoogdieren en duizenden zeldzame planten. ‘s Nachts kun je er de reuzentapirs zien eten en je kunt er beren, reuzenotters, en dertien soorten apen tegenkomen. Met een beetje geluk zelfs een jaguar.

Olaf gaat binnenkort een bezoek brengen aan het wereldberoemde Machu Picchu in Peru. De verlaten Incastad, die op meer dan 2000 meter hoogte tussen steile pieken in het gebergte ligt, spreekt tot de verbeelding. Praktisch iedereen die Peru bezoekt wil erheen. Bezoekers kunnen naar de ruïnes wandelen via de Inca trail, maar ook met de trein dichtbij de hooggelegen stad komen. Olaf wil zelf wel eens zien, of de grote belangstelling voor Machu Picchu geleid heeft tot massatoerisme. “Ik hoop dat het meevalt, maar je moet Machu Picchu natuurlijk eenmaal in je leven gezien hebben. Bovendien liggen er veel Incapaden in die streek en er zijn andere ruïnes, waar bijna niemand komt.”

Bolivia wordt een nieuw land in het reisaanbod van Olaf Reizen. Een aantal reizen is in voorbereiding. Binnenkort komen er minstens drie op de site te staan. “Maar ik ga eerst zelf het land verkennen. Ik wil niemand ergens naartoe sturen als ik niet uit eigen ervaring weet hoe het er is.”

Alle leeftijden

De reizen van Olaf’s reisbureau zijn zeker niet alleen bedoeld voor jonge mensen. Ook voor ouderen biedt hij prachtige tochten, die wat minder van de fysieke conditie vergen. Zo is er in Brazilië bijvoorbeeld de schitterende kustweg naar Rio de Janeiro en er zijn prachtige eilanden en rustige onbedorven locaties.

Fernando de Noronha voor de kust bij Natal, Brazilie

Natuurlijk gaat er op de avontuurlijke reizen ook wel eens iets niet helemaal volgens het boekje. Olaf herinnert zich een Amazoneboot, die ondanks alle inspanningen absoluut niet wilde starten. “Dan moeten we dus in overleg met de agent ter plaatse gauw iets bedenken. Dat lukt altijd wel en natuurlijk zorgen we ervoor, dat de reizigers niet in gevaar worden gebracht.” De bezoekers voeren uiteindelijk toch weg in een ander schip.

Voordeel van dit reisbureau is, dat er heel veel mogelijk is. Zelfs als er onderweg gebeld wordt: we willen hier eigenlijk graag wat langer blijven! zoekt Olaf een oplossing. Olaf Reizen is flexibel, kleinschalig, zeer persoonlijk en bovendien ervaringsdeskundig. “Ik ben eerlijk naar de mensen toe,” zegt Olaf Hendriksz. “Als je iets met je hart doet komt dat altijd op anderen over.” En daar heeft hij ongetwijfeld volkomen gelijk in.

Olaf Reizen is door de Braziliaanse Ambassade uitgeroepen tot beste Nederlandse reisorganisatie in 2009 met bestemming Brazilië. Olaf Hendriksz heeft inmiddels erg veel kennis van het Amazonegebied, het grootste moeras van de wereld de Pantanal en het Atlantisch regenwoud aan de kust. Hij heeft jarenlang ervaring opgedaan toen hij in het oerwoud tussen Brazilië en Venezuela leefde en mooie reizen maakte door de binnenlanden van deze landen. Sinds 2004 leeft hij zijn dromen na door mensen met Olaf Reizen de nog onaangetaste natuur en rust van Zuid-Amerika te laten ervaren.

Er zijn, naast Olaf Reizen, uiteraard andere aanbieders, zoals Fox voor mensen die graag op een ongedwongen en een gezellige manier samen willen reizen (groepsreizen, singlereizen en individuele rondreizen), NRV Holiday, gespecialiseerd in het organiseren van groepsreizen, privérondreizen, strandvakanties en het zelf samenstellen van reizen naar Latijns-Amerika en Summum, voor mensen die graag comfortabel reizen naar de beroemdste plekken van de wereld.

Nog een laatste tip: kijk ook eens op het Zuid-Amerika forum, waar je informatie, discussies en het laatste nieuws vindt over reizen, vakantie, accommodatie, toeristische trekpleisters etc. in Zuid-Amerika of op Zoover, waar vakantiebeoordelingen voor en door reizigers staan.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>