Waarom een Costa Cruise zo fijn is met kinderen

Voor ons blijft een cruisevakantie onverminderd populair. Ook nu we met kinderen reizen. Vooral het feit dat een cruise een prettige mix biedt van meerdere bestemmingen, entertainment en activiteiten, maakt het tot een populaire vakantie. En dat je toch maar één keer je koffer hoeft uit te pakken. Het schip wordt een bestemming en ‘thuis’ op zich.

Tientallen redenen zou ik op kunnen noemen om een cruise te maken. In dit artikel lees je waarom een cruise misschien wel de beste vakantie is voor jonge stellen met kinderen. Want een cruise met kinderen komt wel heel dicht in de buurt van de ideale gezinsvakantie. Je ontdekt samen nieuwe bestemmingen en het schip is een plek waar je in alle rust kunt genieten van de luxe aan boord en de pracht van de omgeving. Extra aantrekkelijk: bij Costa Cruises reizen kinderen tot 18 jaar gratis mee.

costa fortuna amarillo ijsbar

Een ijsje halen bij de Amarillo ijsbar

Vijf redenen waarom een cruise met kinderen zo fijn is

#1 Van schattenjacht tot sporttoernooi

Moderne cruiseschepen hebben plek voor enkele duizenden gasten en daar komt dan nog bijna 2.000 man personeel bij. Er zijn natuurlijk ook kleinere, intiemere schepen. Nu moet ik zeggen dat deze enorme schepen niet per se massaler aanvoelen. Een ding is zeker: aan boord van de reusachtige funschepen hoeven de kinderen zich nooit te vervelen. Er zijn activiteitenprogramma’s voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. De Squok Club voor kinderen, de Teen Club voor tieners. Alle kinderen vanaf 3 jaar kunnen hier gebruik van maken. Denk aan schatzoeken, schminksessies en knutselen voor de jongsten, kookcursussen, jongleren en karaoke voor de middelste groep en sporttoernooien en filmavonden voor de oudere kinderen. Op deze manier leren ze leeftijdgenoten kennen en hebben de ouders even tijd voor elkaar.


costa fortuna squok club

In de Squok Club kunnen kinderen van 3 tot 11 terecht

cruise met kinderen

Meedoen aan een workshop kralen rijgen

Een cruiseschip is eigenlijk net een groot vakantiepark met alles erop en eraan. Zwembaden, kinderclubs, sporten, spelletjes, gamerooms, (mini)disco, bioscoop… Van minigolf tot klimparcours, een cruiseschip is op zich al een attractie.

Ook wat eten betreft is bij Costa Cruises aan kinderen gedacht: de restaurants hebben een speciaal kindermenu. Tijdens de schoolvakanties worden er heuse Nutella-avonden en pizzaparty’s georganiseerd en een groepsontbijt voor jongere gasten.

costa fortuna ontbijt

Ontbijten met uitzicht

costa fortuna klassiek restaurant

De restaurants hebben een speciaal kindermenu

#2 Jouw kind kan kapitein of prinses zijn voor een dag!

Costa Cruises besteedt speciale aandacht aan gezinnen met kinderen. Bij Costa hebben jonge passagiers de kans om -tegen betaling- één dag kapitein of prinses te zijn. In het hoogseizoen, op afvaarten waar veel kinderen meereizen, kunnen er wel 50 kapiteins en prinsessen rondlopen. Tijdens deze cruise in Azië, buiten de schoolvakanties, hebben we welgeteld één jonge kapitein en één prinses aan boord. Kapiteins krijgen een uniform aangemeten, voordat wordt begonnen met hun training tot kapitein. De dag eindigt, bij voldoende aanmeldingen, met een diner met de echte kapitein aan zijn persoonlijke tafel in de grote eetzaal.

Onze kleine kapitein ervaart hoe het is om aan het roer te staan van een cruiseschip. Het avontuur, dat in de namiddag start, begint met het aantrekken van het kapiteinsuniform. Hij leert alle ins en outs van het schip, nautische termen en hoe te navigeren met zijn eigen kaart en kompas. Hij schrijft zijn naam met seinvlaggen en aan het einde van de dag krijgt hij een diploma en twee foto’s ter herinnering.

Captain of the Day of Princess of the Day

Captain for a Day of natuurlijk Princess for a Day

captain of the day

Bij Costa hebben jonge passagiers de kans om -tegen betaling- één dag kapitein (of prinses) te zijn

mika kapitein costa

#3 Een comfortabele manier van (rond)reizen

Een cruise met kinderen is mooie bestemmingen ontdekken, op een heerlijk relaxte manier. Na zeven weken intensief rondreizen door Thailand, kan ik uit ervaring zeggen dat het heel fijn is een weekje rond te reizen zonder telkens die koffers weer in te pakken en verder te reizen. Het fijne van een cruise met kinderen is dat je veel verschillende plekken kunt bezoeken en niet merkt dat je je aan het verplaatsen bent. Geen gezeur met lange reisdagen. Zodra ze op het schip zijn, kunnen ze lekker rondlopen en is er van alles te beleven. Reizen doe je vooral in de nacht en mocht je al een zeedag hebben, dan is er aan boord genoeg te beleven.

Schepen worden luxer en bezienswaardigheden kunnen binnen korte tijd worden afgestreept van de bucketlist; de schepen meren vaak dichtbij het stadscentrum aan.

Het is echt een relaxte manier van reizen. De koffer wordt tijdens je cruise slechts één keer uitgepakt en je reist niet van hotel naar hotel. Nee, terwijl je schip naar een volgende bestemming vaart, kun jij lekker eten, sporten, slapen, spelen, lezen, zonnen of waar je dan ook zin in hebt. De volgende morgen word je wakker op een nieuwe bestemming. Deze ga je verkennen en je komt daarna weer terug op het schip voor een ontspannen afloop van een indrukwekkende dag aan land!

costa fortuna langkawi infinitypool

Even een duik nemen in deze infinitypool op Langkawi

#4 Veel zien in weinig tijd

Cruises zijn een makkelijke manier om op vakantie te gaan als gezin. Alles is geregeld en je kunt gevarieerde bestemmingen ontdekken. Wij maakten afgelopen winter een Azië cruise (eerder postten we al 25 toffe foto’s van de Costa Fortuna). Je pakt één keer je koffer uit en vervolgens vaar je ‘s nachts telkens naar een nieuwe bestemming. Overdag heb je tijd om een haven, eiland of streek te verkennen, individueel of met een groepsexcursie. Wil je er zelf op uit trekken? Een goede voorbereiding is wel een must om het maximale uit je dagen aan wal te halen. Ga lekker de sfeer opsnuiven, bezoek een mooi plekje of ga op een terrasje mensen kijken.

Er zijn veel mooie routes die je kunt maken. Van de Middellandse Zee en de Noorse fjorden tot aan de witte stranden en het helderblauwe water van de Caribbean en Zuidoost-Azië. Een cruise is altijd bijzonder, maar de bestemming maakt je reis pas echt af! Waar je ook heen wilt, aan boord zul je verzekerd zijn van lekker eten, drinken en vele activiteiten en faciliteiten voor het hele gezin.

costa fortuna pattaya

Tijd voor Thaise stranden

singapore orchids

Aziatische bloemenpracht

singapore zoo

En een bezoekje aan een van de mooiste dierentuinen ter wereld

#5 Kinderen cruisen gratis

Veel leuke dingen voor kinderen dus, maar nog leuker: op heel wat afvaarten van Costa Cruises reizen kinderen het hele jaar door gratis mee. De actie geldt voor een of twee kinderen, jonger dan achttien jaar, die verblijven in de hut van twee betalende volwassenen. Je betaalt alleen de havengelden. Dat komt in Azië neer op zo’n 150 euro per persoon. De fooien zijn bij Costa al inbegrepen bij de prijs. Waar voor je geld dus, bij die rederijen met kinderkorting. Toch liever meer ruimte? Je kunt ook kiezen voor een familiekamer of een kamer met tussendeur. Heel jonge kinderen, t/m 2 jaar oud, neem je vaak ook gratis mee op excursie, terwijl voor basisschoolkinderen speciale tarieven gelden (vaak betaal je 75%).

costa fortuna balkonhut

Een ‘basic’ balkonhut met uitzicht op zee vanaf je eigen balkon

Conclusie

Onze Costa Fortuna is geen typisch schip voor jonge kinderen. Er is natuurlijk de Squok Club, maar daar kan onze jongste van 2,5 nog niet terecht. De glijbanen en bubbelbaden; die zijn niet geschikt voor kinderen. Peppa Big, dat grappige varkentje dat zo geliefd is bij onze kinderen, hebben we helaas ook niet ontmoet.

Wil je een cruise boeken bij Costa Cruises, bekijk dan van te voren goed de verschillende schepen in de vloot. Veel schepen hebben genoeg faciliteiten in huis voor een heerlijke cruise met kinderen. Maar elk schip heeft een eigen karakter en het aanbod van kinderfaciliteiten, zwembaden etc. verschilt per schip. Wil je bijvoorbeeld behalve een zwembad ook een groot waterpark aan boord? Op de nieuwste schepen, zoals de Costa Fascinosa en de Costa Favolosa, is er een spectaculair AquaPark over twee dekken van het schip. En de Costa Favolosa heeft speelruimtes en hutten met een Playstation en een zwemparadijs met een echt galjoen. Op de Costa Diadema strekt de Squok Club zich uit over maar liefst drie dekken. En het is het eerste schip van Costa Cruises waarop de wereld van Peppa Big en haar familie wordt nagebootst. Op de Costa Luminosa is voor kinderen een 4D-bioscoop ingericht. Op de Costa Pacifica, waar muziek tijdens de cruise voorop staat, kun je in een geluidsstudio je eigen CD opnemen.

Wil je een cruise gaan maken met een baby, hou dan rekening met wat beperkingen aan boord. Bij de meeste maatschappijen geldt de regel dat baby’s vanaf 6 maanden mee mogen op een cruiseschip. Je kunt er echter niet zomaar van uitgaan dat je dreumes of peuter ook naar de kidsclub mag, daar geldt vaak een minimumleeftijd van 3 jaar. En wat ook veel voorkomt op de schepen, is dat kinderen die niet zindelijk zijn, het zwembad niet in mogen. Ook niet als ze een speciale zwemluier dragen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>