Verre reis met kinderen. Waarom niet?

De rugzakken kunnen voorlopig in de mottenballen, dachten wij bij de komst van ons eerste kind. Het liep -gelukkig- anders. De afgelopen drie jaar zagen onze kids al meer verre landen dan menig volwassene gedurende zijn hele leven. En niet alleen die van ons.

vakantie_met_kinderen_Thailand

De redactie van Reishonger sprak met Klaas van Dijk en Els den Butter, trotse ouders van twee prachtige dochters en eigenaren van de actieve community Verrereizenmetkinderen.nl.

Community voor reislustige ouders

De website is inmiddels uitgegroeid tot een actieve community waar honderden reislustige ouders elkaar ontmoeten en inspireren. En wat blijkt, het maken van verre reizen met kleine kinderen is niet alleen heel goed mogelijk, het is ook verrassend leuk en geeft een kijkje in een wereld die zonder kinderen vaak gesloten blijft.

verre reizen met kinderen

Genieten?

Geniet ervan! Hoe vaak kregen we dat niet te horen na de geboorte van onze prachtige dochters. En natuurlijk waren we dolverliefd op allebei, maar echt genieten? We vonden het vooral erg hard werken. ’s Nachts bijvoorbeeld, als we weer eens uit een diepe slaap werden gewekt omdat het tijd was voor een voeding. En ’s morgens, als we met het zweet op de rug net op tijd de crèche hadden bereikt en te laat op het werk kwamen. Of als we tijdens een vergadering werden gebeld omdat dochterlief verhoging had en opgehaald moest worden. Ondertussen droomden we onder het luiers verschonen over de verre reizen die we niet hadden gemaakt, en die nu buiten bereik leken. En als de schattige kindjes dan, na de gebruikelijke race tegen de klok, in hun bedjes lagen, brak –onvermijdelijk?- de avond aan dat we elkaar schuldbewust opbiechtten dat het ouderschap toch zwaarder was dan wij hadden verwacht. Geniet ervan? Google het woord ‘genieten’ maar eens. De hits die dat oplevert gaan allemaal over seks, eten, drinken en vakanties. Niet over kinderen.

Uit de ratrace

We vroegen ons af: wat doen we verkeerd dat we niet veel meer van deze tijd met kindjes kunnen genieten? Op zo’n moment zijn er twee mogelijkheden. Je accepteert dat het een drukke tijd is, de vermoeidheid erbij hoort en je klampt je vast aan de gedachte dat het allemaal makkelijker zal worden als de kinderen ouder zijn. Óf je gaat op zoek naar mogelijkheden om uit de ratrace te stappen. Wij deden het laatste. Met gebruik van ouderschapsverlof zijn we na de geboorte van onze tweede dochter allebei drie dagen per week gaan werken. Ons inkomen daalde fors, maar het leverde meer tijd op voor de kinderen en voor onszelf.

Verre reis met kinderen

Met kinderen op vakanties naar VietnamToen onze jongste dochter zes maanden en huilbaby af was, begon het te kriebelen. Zouden we misschien voor een langere tijd naar een warm land kunnen? We zochten, praatten, planden, rekenden, mailden, surften, vroegen en kregen. We pakten onze rugzakken vol met luiers, flessen, melkpoeder en factor 50 zonnebrand en vertrokken met onze dochters voor drie maanden naar Thailand. En bij deze reis bleef het niet. De afgelopen drie jaar zijn we in totaal ruim vijftien maanden op reis geweest door Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja, Maleisië, Indonesië, Australië en China. Onze reisverslaving is nu zelfs heftiger dan voor de komst van de kinderen. Wel is onze manier van reizen flink veranderd. Reizen met kinderen vraagt om aanpassingen in reistempo, bestemmingen, planning en voorbereiding om maar een paar dingen te noemen.

Ook op reis met kinderen?

Benieuwd hoe reizende ouders het aanpakken? Kom dan eens naar www.verrereizenmetkinderen.nl. Hier vind je een schat aan inspirerende reisverhalen, bergen praktische informatie en het compleetste overzicht van familierondreizen. En als je nog meer vragen hebt, staan op het forum honderden reisdeskundige ouders voor je klaar die je met veel plezier verder zullen helpen. Fijne reis!

SNP TravelkidsFox Family en KidsBaobab Familiereizen | Reizen is je passie, maar dan komen er kinderen en kun je de exotische bestemmingen voorlopig wel verge… Stop! Niets is minder waar. De familiereizen van Baobab zijn juist ideaal voor het hele gezin. Net als op onze groepsreizen kun je de hele wereld over.

Sawadee Familie Avontuur | Speciaal voor avontuurlijke ouders met kinderen bieden wij actieve reizen naar bijzondere bestemmingen wereldwijd! Ga met Familieavontuur op vakantie en kom terug met onvergetelijke herinneringen aan de natuur, de cultuur, de mensen en het avontuur.KuoniClub Med

Djoser JuniorKoning Aap KidzRiksjaKids

 1. Vrouw hoogzwanger, Nederland spuugzat, hup op het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland! Even een appartement gehuurd, dochter geboren en twee weken daarna op reis. Rugzak achterop (uiteraard) en kind voorop. Een half jaar later Australië, weer een half jaar later Thailand en na 4 jaar uiteindelijk terug in Nederland. Tjonge, dàt viel tegen! Toen maar door naar Alicante (minder: ‘Misschien wordt het morgen beter weer’) maar mogelijk wordt onze eindbestemming Gran Canaria. Nee, ik had weinig geld. Ja, ik heb overal gewerkt. Nee, het was niet lastig. INTEGENDEEL en ik zou het graag allemaal wéér doen!

   • Hoi Liz, je zult dan ter plaatse moeten werken, en dat is in je eentje met een peuter helaas bijna niet te doen. Tenzij je thuis kunt werken, als de kleine slaapt. Of als je kunt regelen dat je hem mee kan nemen naar het werk, of dat een ander voor hem zorgt als jij druk bent. Lastig dus!

    Misschien een beter idee om vooraf te sparen, je ouderschapsverlof op te nemen en heerlijk voor een paar weken of maanden naar een relatief goedkoop land te vertrekken! Heb je al concrete plannen?

 2. Jessica zegt:

  Beste reisliefhebbers,

  Graag vraag ik jullie aandacht voor het volgende:
  Voor mijn eindscriptie doe ik onderzoek naar het imago van Colombia onder Nederlandse reizigers/reisliefhebbers van 21 jaar en ouder. Zowel voor mijn opdrachtgever Avila Reizen als mijzelf is het van groot belang dat onderstaande enquête zo vaak mogelijk ingevuld wordt, zodat er betrouwbare en valide resultaten uit zullen komen. Onder de respondenten verloot ik het mooie boek ‘100 mooiste schatten van Latijns Amerika’, dus je kan er ook nog iets leuks mee winnen! Het invullen neemt zo’n 5 tot 10 minuten in beslag.

  Je hoeft overigens niet in Colombia geweest te zijn, er heen te willen of überhaupt interesse te hebben in het continent. Als je van reizen houdt mag je hem al invullen 🙂

  Alvast ontzettend bedankt!!

  Met vriendelijke groet,
  Jessica Trippelvitz

  http://www.thesistools.com/web/?id=343057

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>