Zes eigenaardige redenen om Wales te bezoeken

Er zijn ontelbare excuses te bedenken om naar Wales af te reizen; de prachtige natuur, de pittoreske dorpjes of gewoon omdat Wales nog een behoorlijk 'off the beaten track'-bestemming binnen Europa is. Er is echter een nog veel eigenzinniger reden om naar dit deel van Groot-Brittannië af te reizen.

Wales is namelijk bezaaid met kleine, verrassende eigenaardigheden. Het is een land van verhalen en legendes en achter vrijwel elk natuurverschijnsel of gebouw zit wel weer een verhaal dat door de lokale bewoners al jarenlang wordt gekoesterd. Een trip langs deze verrassende locaties maakt dat je Wales van haar meest grappige, onontdekte en vooral eigenaardige kant leert kennen! Wij hebben alvast zes van dit soort bestemmingen binnen Wales voor je op een rij gezet.

No. 1: Mediterraan Wonderland Portmeirion

Gelegen aan de westkust, te midden van het prachtige nationaal park Snowdonia, tref je het dorpje Portmeirion. Ontstaan als hobbyproject van zelfbenoemd architect Bertram Clough Williams-Ellis is Portmeirion een van de meest ‘quirky’ locaties die je in Wales tegen zult komen. Doel van het project was om aan te tonen dat bebouwing van een prachtig stuk natuur niet per definitie slecht hoeft te zijn en dat er met de juiste zorg voor het ontwerp oneindig veel mogelijkheden zijn binnen de architectuur. Een dit staat vast; zijn missie is geslaagd! De kleurrijke woningen, waarvan er geen een hetzelfde is, worden nog verder opgefleurd met prachtige palmen en bloemen die het dorp een mediterraan gevoel meegeven. Als architect wist Clough Williams-Ellis wereldwijd veel bouwwerken gedeeltelijk van de sloop te redden en zodoende heeft hij de meest absurde memorabilia weten te verzamelen en opgenomen naar het dorp. De een zal het een heftig stijlengeweld noemen, voor de ander geeft dit een waar wonderland-gevoel. een overnachting in dit dorp – waar niemand vast woont – zal in ieder geval nooit hetzelfde zijn!


Portmeirion Wales

Het wonderlijke Portmeirion vormt een kleurrijk geheel in de prachtige omgeving

No. 2: Langste plaatsnaam

Sinds de jaren ’80 maakt de originele taal van Wales, het Welsh, weer een enorme opkomst. Bijna een half miljoen inwoners spreken Welsh als eerste taal en het is dan ook niet verwonderlijk dat je in het straatleven enorm veel ingewikkelde woorden tegen zult komen. Een plaatsje steekt daar echter met op en schouders bovenuit, namelijk Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch. Officieel is dit de langste plaatsnaam van Europa en heeft als betekenis: “Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot”. Het dorpje zelf stelt niet veel voor, het treinstation is slechts een platform en de plaatsnaam beslaat haast de helft van het perron. Wel is er tegenwoordig een visitors’ center naast het perron te vinden waar je je paspoort kun laten stempelen en alle historie over deze naam te weten kunt komen. Benieuwd hoe je het uitspreekt? Zie hieronder het filmpje…

Llanfair in Wales

Treinstation van het kleine plaatsje met de lange naam

No. 3: Gelert’s Grave

Wales zou Wales niet zijn, als het leven niet draaide om de mooiste legendes en verhalen. Een zo’n verhaal draait om de legendarische hond Gelert uit het dorpje Bedgellert in Gwynedd. De heldhaftige hond die een onterechte, vroege dood stierf zou hier geleefd hebben en men kan nog steeds het graf van Gelert bezoeken. Dat dit ‘graf’ in een enkele nacht is opgetuigd door enkele dorpsbewoners doet niks af aan de legende. Spectaculair kun je het graf allerminst noemen, de omgeving echter des te meer! Want met de besneeuwde toppen van Snowdonia op de achtergrond krijgt een mythe over wolven en koningen toch net een beetje extra geloofwaardigheid met zich mee!

Volgens de legende over Gelert, zou Llywelyn, Prins van Noord Wales, in de 13e eeuw op jacht zijn gegaan zonder zijn trouwe hond Gelert. Bij terugkomst in zijn paleis in Bedgellert begroette de hond, die onder het bloed zat, Llywelyn enthousiast. De prins zocht daarop direct naar zijn babyzoon, maar de wieg was leeg. Ervan overtuigd dat Gelert zijn erfgenaam vermoord zou hebben, stak Llywelyn Gelert neer, maar de laatste doodskreet van de hond werd beantwoord door de huil van een baby. Llywelyn trof zijn zoon iets verderop aan, naast het karkas van een wolf die door Gelert was aangevallen om de troonopvolger te beschermen. Hoewel Llywelyn dankbaar was voor de heldhaftige daad van Gelert, zou hij uit berouw voor zijn daad nooit meer gelachen hebben sinds deze noodlottige dag.

Mocht je nog meer interesse hebben in hondenlegendes, dan kun je ook in het eerder genoemde Portmeirion goed terecht. Naast het kleurrijke, onweerstaanbare centrum, is het dorp namelijk ook nog eens gelegen aan een prachtige baai en in het midden van het bos. Urenlang kun je dralen door de prachtige natuur hier, maar wees niet verbaasd als je plotseling de zogenaamde hondenbegraafplaats tegenkomt. Deze zou zijn opgericht door de excentrieke bewoonster Mrs Adelaide Haig, wie het gezelschap van honden prefereerde boven die van mensen.

Gelert's Grave Bedgellert

Gelert’s Grave zelf is maar een kleine gedenksteen bij een boom, maar het weidse landschap is wel degelijk indrukwekkend

No. 4: Ondergronds springfestijn

Altijd al de droom gehad om in enorme ondergrondse grotten op een mega-trampoline te springen? Nee? Jammer, want dan was je droom nu namelijk werkelijkheid geworden!

Het kan tegenwoordig in het hart van Snowdonia en het is in een woord samen te vatten: fan-tas-tisch! Enkele oude leisteengrotten in deze regio zijn nu in gebruik door Bounce Below en door middel van enorme netten te spannen heeft men een springparadijs van vier verdiepingen hoog weten te creëren. De verschillende niveaus zijn met elkaar verbonden door middel van glijbanen en trappen. Je kunt je hier gerust urenlang vermaken, ongeacht je leeftijd! Bovendien kan je op deze locatie nog veel meer ondernemen, wat dacht je van ziplinen over- of onder Snowdonia of zelf de diepste krochten van een mijn te bezoeken?

Bounce Below

Wees als een kind zo blij bij springpaleis Bounce Below!

No. 5: Alice in Wales

Het magisch-realistische Alice in Wonderland lijkt misschien een sprookje, maar in werkelijkheid bestond Alice echt. Sterker nog, de inspiratiebron voor auteur Lewis Carroll woonde in Wales! Alice Pleasance Liddell, zoals haar naam was, ging als kind vaak op vakantie naar de Victoriaanse badplaats Llandudno en haar gelukkige jeugd herinneringen aan deze reisjes zouden door Carroll direct vertaald zijn in zijn beroemde boek. Zo toont een rotsformatie bij de badplaats een merkwaardige overeenkomst met een ‘rabbit hole’ en de Walrus en de Timmerman zoals we die kennen uit het vervolg ‘Through the Looking Glass’, zijn de namen van twee rotsen aan Llandudno’s kust.

Tegenwoordig wordt deze geschiedenis nog volop in leven gehouden. Je kan zelf verschillende ‘Alice Trails’ wandelen, de ‘White Rabbit’ volgen of de vele standbeelden van onder meer de Cheshire Cat zoeken. Ook kun je een heerlijke ‘Tea Party’ houden in het hotel waar de echte Alice altijd op bezoek kwam. tevens wordt er ieder jaar een ‘Miss Alice’ gekozen in het dorp. De gelukkige jongedame mag zich dan een jaar lang Alice noemen en, verkleed in de beroemde blauw-witte jurk, naar vele plechtigheden en ceremonies gaan om daar Llandudno te vertegenwoordigen.

Miss Alice Llandudno

Miss Alice aan een (Mad Hatters) Tea Party in Hotel St. Tudno

No. 6 Koninkrijk der Boeken

Hay-on-Wye is een klein plaatsje in het district Powys, op de grens met Engeland en staat bekend als boekenhoofdstad van het land. Niet vreemd, wanneer je je bedenkt dat in 1977 Hay-on-Wye werd uitgeroepen tot zelfstandig koninkrijk door inwoner en bibliofiel Richard Booth en hij zichzelf ook direct tot koning van dit Koninkrijk der Boeken kroonde. Het heeft het middeleeuws aandoende plaatsje geen windeieren gelegd, want ook tegenwoordig nog trekken de tweedehands boekenwinkeltjes en de vele literatuur- en kunst festivals bussen vol toeristen. De koning zelf is het inmiddels iets rustiger aan gaan doen, maar voor iedere literatuurfreak of verzamelaar is Hay-on-Wye nog steeds een must-visit!

Hay-on-Wye

In boekenhoofdstad Hay-on-Wye vind je voor ieder wat wils op het gebied van tweedehands boeken

Voor ons waren dit zes redenen waarom een bezoek aan Wales sowieso op jouw bucketlist zou moeten staan! Weet jij nog een andere unieke bestemming in Wales die je niet over zou mogen slaan? Laat het ons weten!

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>