5 redenen om Noordkaap te bezoeken

Veel toeristen in Zuid-Afrika kiezen de geijkte routes om bijvoorbeeld ‘The Big Five’ te zien en kiezen er niet voor om de provincie Noordkaap te bezoeken. Echt heel erg zonde, omdat deze provincie in het noordwesten van Zuid-Afrika zoveel moois te bieden heeft. In deze blog neem ik je mee naar Noordkaap en geef ik je vijf redenen waarom je Noordkaap zou moeten bezoeken. Reis je mee?

#1 Rust, ruimte en ongereptheid

Zuid-Afrika bestaat uit een hele reeks van uiteenlopende landschappen, van hoge bergen en grasland tot woestijnen en kustvlakten. De provincie Noordkaap ligt in het noordwesten van Zuid-Afrika en heeft het allemaal. Het is de grootste provincie van Zuid-Afrika, maar heeft de minste inwoners vanwege het woestijnklimaat. Slechts 2% van de Zuid-Afrikanen woont in deze provincie. Het gebied is uitgestrekt, kent geen massatoerisme en is juist daardoor zo aantrekkelijk. In Noordkaap wordt nog het meest Afrikaans gesproken door haar inwoners. De locals zien gezien bovenstaande toeristen niet als toeristen, maar als vrienden. Dit blijkt keer op keer weer uit hun gastvrijheid.

Naar mijn mening is een bezoek aan Noordkaap het meer dan waard. Noordkaap biedt tal van plekken waar je zeker geweest moet zijn om te ervaren wat een ultieme natuurbeleving is. Waar je kunt onthaasten en kunt genieten van de vele vergezichten, in alle rust en ruimte. Zelfs wij hebben nog niet alles gezien in Noordkaap en willen daar zeker nog terugkeren.


gastvrijheid locals

#2 Unieke hotspots

Noordkaap herbergt een van de meest fascinerende en adembenemende plekken van Zuid-Afrika. Namaqualand is een nationaal park en een bestemming van pure schoonheid waar de tijd letterlijk stilstaat. Hier ben je verbonden met je omgeving en met de andere mensen en niet met je WiFi-signaal. Namaqua gaat over vrienden, rust en relaties. In dit gebied bevinden zich twee unieke hotspots die je niet mag missen. Wij raden je aan om te overnachten op een van de twee glampings van Flower Camps.

flowerbeachcamp zonsondergang wijn

Wij van Reishonger hadden het voorrecht deze unieke plek te mogen ervaren!

Van de ruige kustlijn van Namaqua Flower Beach Camp tot de eindeloze vergezichten op Skilpad Camp. De beide Flower Camps bieden een unieke natuurbeleving waar je overdag in alle rust kunt genieten van een bloemenrijk dat bekend staat als het meest spectaculaire ter wereld. Doordat er geen lichtvervuiling is in dit gebied, staan de avonden garant voor een schitterende sterrenhemel. De Flower Camps hebben de afgelopen jaren volop geïnvesteerd om de kampbeleving voor hun gasten te verhogen. In 2017 was het voor de zesde keer geopend.

skilpadflowercamp namaqua gamedrive

Confetti in de natuur

#3 Noordkaap miniroadtrips

Zuid-Afrika is zeer geschikt om zelf te rijden. Noordkaap leent zich er goed voor om er zelf op uit te trekken met de auto voor een miniroadtrip. Een auto huur je voor niet al te veel geld en daarmee ontdek je de gaafste routes door Noordkaap. De belangrijkste wegen zijn van goede kwaliteit en de routes zijn zeer overzichtelijk.

Rijd door de eindeloze landschappen, hoor de brul van de hongerige Khalahari leeuwen en geniet van de ongelofelijke bloemenzeeën in de lente; nationale parken die staan voor een unieke natuurbeleving. The Big Five ontmoeten? Het kan allemaal! Zuid-Afrika telt in totaal twintig nationale parken. Zes van deze nationale parken zijn gelegen in Noordkaap. Speciaal voor jou hebben we een aantal routes op een rijtje gezet.

Kokerboom Food & Wine Route

Deze toeristische route is toepasselijk genoemd naar de gelijknamige kokerboom, een van de meest bekendste symbolen van de regio. De takken van een kokerboom zijn hol en werden vroeger gebruikt om de pijlen van een boog te vervoeren. De Kokerboom food and wine route voert langs plaatsen als Upington, Kakamas, Keimoes, Augrabies, Marchand, Kanoneiland, Kenhardt en Riemsvasmaak. Hoogtepunten van deze route zijn de indrukwekkende Augrabies watervallen, de ontspannen warmwaterbronnen bij Riemsvasmaak, kajakken op de Oranjerivier, verschillende 4×4 routes en wandel- en mountainbikeroutes.

Augrabies Falls

Augrabies Falls

Kalahari Red Dune Route

De Kalahari woestijn is echt een unieke plek om te bezoeken. Je vindt er prachtige vergezichten met roodachtige, gouden duinen en zanderige vlaktes. Overdag is er de stilte en het weidse uitzicht. ’s Middags kan je genieten van een prachtige zonsondergang, die zijn weerga niet kent. ’s Nachts slaap je onder een waanzinnige sterrenhemel. ’s Morgens kijk je vanuit je bed uit over de prachtige woestijn. De route strekt zich uit van Upington tot de Namibische grens. De Kalahari Dune Route voert langs plaatsen als Ashkam, Grote en Kleine Mier en Rietfontein.

kalahari

De zuidelijke uitloper van de Kalahari woestijn reikt tot Zuid-Afrika

Richtersveld Route

Lava-achtige bergen, verbazingwekkende rotsgebergten en de zanderige vlaktes maken het landschap van de nationaal park Richtersveld spookachtig mooi. Het grootste woestijngebied van Zuid-Afrika is een buitengewoon berggebied. Het wordt in het noorden begrensd door de Oranjerivier en in het westen door de Atlantische Oceaan. Slechts enkele honderden mensen leven in dit bergachtige gebied. Het nationaal park Richtersveld wordt sinds 2003 samen met Namibië als transnationaal park bestuurd. Het is een zeer droog, onherbergzaam gebied, dat het merendeel van zijn vocht onttrekt uit de dichte mist, die hier ’s ochtends vanaf de ijskoude oceaan komt opzetten. Sommige plantensoorten hebben zich aangepast aan de extreme condities, waardoor het Richtersveld desondanks rijk is aan kleine zoogdieren, reptielen, vogels en planten. Met recht een verborgen juweel. Deze route voert langs plaatsen als Eksteensfontein, Sendelingsdrift, Lekkersing, Kuboes en Sandrift.

richtersveld noordkaap

Richtersveld is een droog, onherbergzaam gebied

Namaqua Coastal Route

Het Namaqua National Park staat bekend om zijn wilde bloemenzeeën die je een aantal weken per jaar kunt bewonderen. In Namaqualand vallen de regens in de winter (juni-augustus) en de beste periode voor een bezoek is dan ook in de lente. Het bizarre aan deze streek is dat het over het algemeen genomen een dorre en droge omgeving is, maar dat er wel meer dan 1.000 soorten (vet)planten te zien zijn. Er zijn weinig regendagen per jaar en toch zijn er zoveel plantensoorten terug te vinden. Op sommige stukken lijkt het wel op confetti in de natuur, zoveel bloemen zijn er aanwezig. Mocht je toevallig geen geweldig bloemenseizoen treffen, dan nog is het hier spectaculair. Deze route voert langs plaatsen als Garies, Kamieskroon, Hondeklip Bay, Koingnaas en Kleinzee.

Voor de uitgebreide en gedetailleerde informatie over de routes verwijzen we je naar de website experiencenortherncape. Laat je verder meenemen in de mogelijkheden, die er allemaal te doen zijn op de verschillende routes.

#4 Raften op Oranjerivier

De Oranjerivier wordt gezien als de levensader van het gebied en is erg belangrijk vanwege de goede tuinbouwmogelijkheden. De groene oevers langs de Oranjerivier staan in schril contrast met de (semi) woestijnachtige landschappen, die overigens ook schitterend zijn om te zien. De oevers zijn ideaal voor het verbouwen van gewassen; veel van Zuid-Afrika’s wijngaarden en fruitkwekerijen bevinden zich langs de Oranjerivier. Het biedt veel lokale mensen werkgelegenheid. Natuurlijk mag een wijnproeverij niet ontbreken. Proef de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen, die door de wijnboeren met veel passie worden gemaakt.

richtersveld oranjerivier

Uitzicht op de Oranjerivier in Richersveld

Op de Oranjerivier kun je overigens fantastische kajaktochten maken en genieten van de schitterende natuur. Tijdens het raften zie je niets anders dan schitterende vergezichten en ongerepte natuur. De Oranjerivier loopt uiteindelijk door het nationaal park Richtersveld en vormt daar de grens met Namibië. De Oranjerivier eindigt in de Atlantische Oceaan. Wij mochten raften met de organisatie Buswhacked, echt een must. Super vriendelijke mensen, die het gebied goed kennen. Via deze organisatie kun je onder andere meerdere dagen raften en ’s nachts overnachten langs de oever in een slaapzak. BBQ’en in de open lucht, genieten van de sterrenhemel en de absolute rust van de schitterende natuur.

raften oranjerivier

Kajakken op de Oranjerivier

#5 Rijke historie

Zuid-Afrika en in het bijzonder Noordkaap hebben een belangrijk deel van de welvaart te danken aan de vele grondstoffen. Zuid-Afrika werd het rijkste land in Afrika. Kimberley is de hoofdstad van Noordkaap, bekend geworden door de diamantenindustrie. Het wordt ook wel de ‘Diamond Capital of the World’ genoemd. Een kleine, rustige stad met een Brits karakter.

De ontdekking van diamanten in 1867 en van goud in 1886 zette de Zuid-Afrikaanse economie volledig op zijn kop. Het land, dat eerst van de landbouw leefde, veranderde in een land waar industrie en handel de boventoon voerden. Veel mensen trokken naar Noordkaap om hun geluk te beproeven in de goud- en diamantmijnen. Vandaag de dag komt er nog steeds veel goud uit Zuid-Afrika.

Attracties van Noordkaap zijn onder meer de diamantenmijnen rond Alexander Bay en Kimberley. Hier vind je ook The Big Hole, de grootste door mensenhanden gegraven kuil ter wereld. Het graven hield op in 1914, toen er liefst 2.722 kilo aan diamanten uit de kuil is gewonnen. The Big Hole bestaat nog steeds en is nu de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Je kunt er de diepte in turen, al is er een meertje in gevormd en kun je niet langer de bodem zien.

The Big Hole, Kimberley, indrukwekkende natuur met een rijke historie

The Big Hole, het grote gat van Kimberley

Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>