Kustpaden in Wales

Wales is een van de best bewaarde geheimen van de Britse eilanden. Het landgebied ligt in het westen van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn weinig mensen die denken: hé, laat ik eens naar Wales gaan. En dat is zonde, want eigenlijk is het daar erg fijn vertoeven.

Wales is een van de best bewaarde geheimen van de Britse eilanden.

Wales lijkt van landschap erg op de rest van het Verenigd Koninkrijk, en dat is natuurlijk logisch. Maar Wales heeft meer dan genoeg om zich te onderscheiden van Engeland in het zuiden, Schotland in het noorden en Noord-Ierland in het noordwesten. Historische sites uit bijna elk tijdperk, verschillende nationale parken en schilderachtige dorpjes en stadjes. Bovendien zijn er betrekkelijk weinig toeristen te vinden, wat het extra aantrekkelijk maakt.

Pembrokeshire Coast Path

Maar waar ik met weemoed aan terugdenk, is het Pembrokeshire Coast Path. Zoals de naam zegt, een pad dat langs bijna 300 kilometer kust loopt. De route is werkelijk niet meer dan een zandweggetje dat zich tussen de rotsen en over prachtige kliffen slingert. Het begint in St Dogmaels, Cardigan, en eindigt bij Amroth Castle. Maar zoals andere wandelpaden kan je natuurlijk eender waar op het pad starten en eindigen. Meer dan driekwart van het pad leidt je door het nationaal park Pembrokeshire, wat je een schat aan natuurgebied en uitzichten biedt. Op de route vind je ook verschillende prehistorische forten en Noorse en middeleeuwse kastelen en nederzettingen.


Het pad is niet zwaar, met een maximum hoogte van 175 meter. Maar toch kan je best op je hoede zijn. Omdat het hier gaat om een zandweggetje, soms op de uiterste rand van een klif, kan je beter goed opletten. Zeker bij nat weer bestaat het gevaar op wegglijden. Omdat je zo goed moet opletten, wordt de wandeling vaak zwaarder dan een wandeling op een vlakke ondergrond. Onderschat dat niet.

Gouden stranden

Tussen de hoge kliffen, begroeid met brem, vind je prachtige strandjes met parelwit zand en een azuurblauwe zee. Deze strandjes zijn vaak verlaten, en vormen een perfecte plaats voor een middagje uitrusten en te zwemmen (waar toegelaten). Maar ook voor uitstapjes met de kinderen zijn deze gouden stranden ideaal.

Pembrokeshire Coast Path

Latest posts by Lotte (see all)
 1. Richard zegt:

  Hallo Lotte,

  Je hebt een mooie website hoor. Ik heb het met interesse bekeken.
  Ik heb een vraag waar jij misschien antwoord op kunt geven. Ik wil volgend jaar met mijn gezin, 4 personen, met 2 trekkers tentjes met de auto in Wales rondreizen. Is het nodig om van te voren campings te boeken? Het liefst gaan we op de bonnefooi zodat we meer vrijheid hebben . Ik hoop dat je hier enige ervaring mee hebt. We zijn helaas aan het hoogseizoen gebonden. Alvast bedankt voor je reactie.
  Met vriendelijke groet, Richard

  • Hi Richard,

   Dank je wel! We zijn blij dat je geniet van Reishonger.

   Wales is niet zo druk in het hoogseizoen, maar toch druk genoeg om te boeken. Wil je echt van camping tot camping gaan, dan zou ik boeken.

   Heb je al overwogen om andere accommodaties te gebruiken? Airbnb en gewone B&B’s zijn alom aanwezig daar. Als je echt op de bonnefooi wil gaan, dan zou ik je aanraden niet alleen campings, maar zeker ook Airbnb te gebruiken. Ik reisde in september op de bonnefooi heel Engeland door met Airbnb, en dat ging prima!

   Eventueel kan je ook overwegen een vakantiehuisje te boeken en Wales van daaruit te verkennen. Wales is niet zo groot, dus dat moet zeker lukken.

   Succes en veel plezier!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>