Lapland is dé plek voor een andere wintersport. De skimogelijkheden in Fins Lapland zijn niet te vergelijken met de traditionele wintersportgebieden, maar voor wie naast een paar daagjes skiën ook eens wat anders wil meemaken, is Lapland een geweldig alternatief. Waar kun je skiën, boarden en langlaufen combineren met huskysafari's, een bezoek aan de Kerstman, een ritje op de rendierslee en sneeuwschoenwandelen?

Rendierenrace

Wintersport in Lapland is avontuurlijk en een ongekende ervaring! Je kan hier echt alles meemaken waar je altijd al van gedroomd hebt. Alle bijzondere highlights kun je de revue laten passeren. Ga eens op sneeuwscooterexpeditie, kies voor een meerdaagse huskysafari, vang vissen in een gat in het ijs, maak een wandeling op “tennisrackets” in de sneeuw of overnacht in een ijshotel. Hier kun je zelfs je huskyrijbewijs halen!

Skiën in Fins Lapland
De skimogelijkheden in Fins Lapland zijn beperkt tot een flinke uit de kluiten gewassen heuvel met een hoogte van 400 à 500 meter. Of een kleine berg, net hoe je het bekijkt. Het is niet te vergelijken met de traditionele wintersportgebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Voordeel is dat de skigebieden over het algemeen minder druk bezocht worden en een hoge sneeuwzekerheid hebben. Door de noordelijke ligging ligt er maar liefst acht maanden per jaar sneeuw! Naast het skiën of snowboarden zijn er in Fins Lapland tal van andere wintersportactiviteiten te doen. Maar dat niet alleen… de rust en gemoedelijkheid maakt Fins Lapland een aantrekkelijke wintersportbestemming.


In het noorden van Finland zijn maar liefst 22 skiresorts. De bekendste zijn:

  • Salla Ski Resort, een van de grotere skigebieden, een bescheiden wintersportplaatsje net boven de poolcirkel. Verkozen tot Fins skiresort van het jaar in 2009. En geen wonder, de 15 hellingen, waarvan het meerendeel verlicht is, worden in uitstekende conditie gehouden en bieden tal van uitdagingen voor skiërs en snowboarders van alle niveaus. Het gebied heeft ook nog eens 110 kilometer, goed onderhouden, langlaufroutes waarvan 37 kilometer verlicht is. Deze loipes voeren de langlaufer door de weidse omgeving van naaldbomen, bevroren meren en de typische Finse houten woningen. Naast de routes kun je uitrusten bij een vuurplaats. Salla is een prima uitvalsbasis voor alle typische winteractiviteiten.
  • Rovaniemi – Ounusvaara is een klein skigebied met zeven afdalingen en vier skiliften. Het licht óp de Poolcirkel. Op een aantal kilometer van het skiresort kun je een bezoek brengen aan het enige echte kerstdorp. In de winter is het een mooie omgeving met ijssculpturen!
  • Levi ligt ongeveer 170 kilometer boven de poolcircel en heeft een lange sneeuwzekere winter. Het is een van de grootste skigebieden in Finland en heeft in totaal 44 pistes. Naast het downhill gebied heeft het gebied ook 230 kilometer aan langlauf routes waar beide stijlen te beoefenen zijn. Naast het skien kun je ook een tocht maken op een sneeuwscooter of ijsvissen. Levi is een heel kindvriendelijk skigebied met veel activiteiten voor de kinderen. Levi is ook bekend door het ICIUM in Levi, met de sneeuw- en ijssculpturen!
  • Ylläsjärvi – Ylläs is het grootste skigebied van Finland. Ylläs heeft de langste pistes van Finland en is ook het grootste skigebied van het land. Daarnaast kun je ook genieten van de snowparks en off piste mogelijkheden en natuurlijke de vele andere wintersportactiviteiten! Het seizoen loopt van oktober tot begin mei, en het skigebied is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde skiërs. Ylläs is ook al eens verkozen tot Fins skiresort van het jaar.
  • Inari – Saariselkä is het meest noordelijk gelegen wintersportgebied van Europa met pistes op twee hellingen. De pistes zijn geschikt voor alle niveau’s.
  • Kuusamo – Ruka is een van de grote skiresorts in Finland, erg dichtbij het vliegveld van Kuusamo.

Skipiste van Salla

Genieten van de sneeuw op de lange latten kan natuurlijk overal waar bergen zijn én waar sneeuw valt. Maar in Fins Lapland kun je extra genieten van allerlei winterse activiteiten. Er zijn lange winters en in de grote natuurgebieden is van alles te beleven. Wie het skiën een dagje voor gezien wil houden, kan kiezen uit een van de vele winteractiviteiten, zoals een sledetocht met de rendieren op zoek naar het noorderlicht, snowkiten of sneeuw-kitesurfen, mooie langlauftochten door de prachtige bosgebieden, huskysafari’s, sneeuwscooter rijden, schaatsen, sneeuwschoen wandeltochten, rendierracen en nog veel meer….

Huskysafari: extreem enthousiaste husky’s
Fun ride nummer één is een slederit, een van de meest typische Lapse middelen van vervoer. Bij een bezoek aan Lapland mag een huskytocht dan ook niet ontbreken. Dit is dé manier om door het sprookjesachtige landschap te reizen.

De husky’s staan ongeduldig te blaffen. Siberische husky’s doe je geen groter plezier dan ze te laten rennen. Hun favoriete temperatuur is -15! Zodra ze merken dat ze voor de slee worden gespannen begint het gejank en gehuil en zijn ze nauwelijks nog in bedwang te houden. We krijgen nog de instructie “Meehangen in de bochten”, “Meesteppen als het heuvel op gaat” en “Remmen met de voetrem”. Misschien is het woord “Seis!” (uitgesproken als “sees”) nog wel het belangrijkste. Dit betekent namelijk “Stop!”.

Er zijn per slee zes honden voorgespannen en die vliegen er vandoor zodra de slee van de rem is. Wat een energie hebben die beesten!

Ik mag staan, achterop de slee. Voet bij de rem, een stuk metaal dat zich de sneeuw inboort als je het intrapt. Het kost de grootste moeite om de rem er op te houden, zo enthousiast zijn de honden! Er zijn per slee zes honden voorgespannen en die vliegen er vandoor zodra de slee van de rem is. Wat een energie hebben die beesten! Zodra de sneeuwscooter met de gids van Safari Center Jotos zich in beweging zet, geeft dat voor de honden hetzelfde effect als lokaas bij hondenrennen. Opgewonden trekken de honden met kwispelende staarten mijn slee door het besneeuwde landschap. Het is niet moeilijk de slee te besturen, want ik hoef helemaal niets te doen. In ijltempo racen de honden langs sparren die zuchten onder een sneeuwvracht. De honden volgen gewoon de sneeuwscooter. Alleen bij bochten moet je de rem flink gebruiken. De husky’s hebben namelijk de neiging om bochten af te snijden, waardoor de slee dreigt te kantelen door de sneeuwwallen. Als het omhoog gaat, spring ik van de slee af en ren ernaast om zo de honden wat te ontlasten en om me warm te lopen, want het is -15° Celsius.

Midden in het bos en op de uitgestrekte meren is het intens stil. Je hoort alleen de honden hijgen en de sneeuw onder je slee knisperen. Zodra je het besturen van de slee een beetje onder de knie hebt, is er ook nog tijd om van de mooie natuur te genieten. We stoppen vlakbij een houten kota voor een pauze. Dat is een Lappenhut die doet denken aan een wigwam, met in de nok een opening om de rook van het vuur te laten ontsnappen. De honden beginnen direct sneeuw te eten om hun dorst te lessen. Er wordt een kampvuur gemaakt en aan een spies gestoken worsten houden we bij het vuur om ze op te warmen. Koffie- en theewater staat te pruttelen, maar eerst drinken we rode bessensap, mehu, uit een kuksa. Dat is een houten beker, gemaakt van de knoest van een berkenboom.

Wat vooral leuk is voor thuis: pronken met je behaalde huskyrijbewijs! Wie de honden en de slee tijdens de tocht in toom weet te houden, mag vol trots het huskyrijbewijs in ontvangst nemen!

Rendieren: op de rendierslee of rendierracen?
Rendieren en Lapland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Saami houden enorme kuddes rendieren, een hertensoort die perfect is aangepast aan het Arctische klimaat. Rendieren leveren de Saami melk, vlees, bot en huiden en doen bovendien dienst als trekdier voor de slee, het vervoermiddel bij uitstek in dit gebied.

‘s Middags gaan we racen met de rendieren. Een race op ski’s, waarbij je getrokken wordt door een rendier! Ze rennen ontzettend hard en ik waag een gokje. De rendieren zijn erg schichtig, dus het blijft opletten geblazen. De begeleider heeft nauwelijks het touw van ‘mijn’ rendier in zijn hand, of het beest zet het op een rennen. Hij moet met alle macht aan het touw gaan hangen om hem tot de orde te roepen. De touwen worden me aangereikt en met een aansporende schreeuw gaat het rendier er vandoor. Mijn rendier deed 22 seconde over een rondje van 300 meter, dus zeker niet slecht! Wat vooral leuk is: pronken met je gewonnen eerste prijs! Wie de ronde het snelst aflegt, mag vol trots een medaille van rendiergewei in ontvangst nemen! Een tip voor goede foto’s: gebruik een snelle sluitertijd (1/640) en de continustand.

Na het diner staat een rendiersafari op het programma waarbij we op zoek gaan naar het noorderlicht. Deze rendiersafari is van een hele andere orde dan het rendierracen. Het is vergelijkbaar met een huskytocht, maar de rendieren zijn aanmerkelijk rustiger. Ieder krijgt een eigen slee en je bent verantwoordelijk voor je eigen rendier. Je leert hoe je ze moet spannen voor de slee en daarna neem je plaats in de slee. De voorspellingen zijn redelijk en het is vrij helder weer. Met gestage trede trekt het rendier de slee voort, door het prachtige bos over de knisperende sneeuw. Onderweg bezoeken we een rendierfarm en voeren de zwangere- en jonge rendieren. Ze eten het liefst rendiermos en andere korstmossoorten.

We vervolgen onze tocht en speuren de lucht af. Natuurlijk hopen we erop wat noorderlicht te zien, maar de hemel is slechts bedekt met een prachtig sterrentapijt. Zo alleen in mijn slee ervaar ik de intense stilte die in het bos heerst. Heel bijzonder, zeker voor iemand die nooit rustig aan doet. Bij onze volgende stop maakt de gids een mooi kampvuur middenin de sneeuw. Aan een vuur ontkom je niet in Lapland! In een mum van tijd brandt het kampvuur volop en pruttelt het water. We warmen ons aan het vuur en luisteren naar de verhalen van de gids over het Saamivolk.

Sneeuwscootersafari: scheuren door de leegte
Een andere geliefde bezigheid is een tocht met de sneeuwscooter. Stoere dingen zijn het! De sneeuwscooter is hét vervoermiddel van de Finnen tijdens de winter. Met zoveel maanden per jaar een dik pak sneeuw is een aantal plekken, zoals wildernishutten, alleen per sneeuwscooter (of met een slee) te bereiken. Die scheurt met gemak over de sneeuwpaden en brengt je op plekken waar de auto niet komt.

Voorzien van thermopak, bivakmuts, helm, gevoerde laarzen en handschoenen kan de tocht naar de berg na een korte uitleg van de gids starten. Met toch wel iets van een schuldgevoel tegenover de rust en frisse lucht start ik mijn sneeuwscooter en volg onze gids. We rijden achter elkaar door het prachtige sneeuwlandschap, het is best even wennen in het begin. Als we na enige tijd de scooters aardig onder controle hebben, gaat het gas open en scheuren we op sommige plekken met 60 kilometer over de vlakte.

Door een adembenemend sneeuwlandschap gaat het verder naar de top van de berg, waar een prachtig panorama over een wondere, witte wereld wacht. Hier blijkt alle kleding geen overbodige luxe te zijn, het waait op deze hoogte en het is inmiddels -13 graden. We stoppen en kijken met grote verbazing naar de omgeving. Zwaar besneeuwde bomen die de meest bizarre vormen hebben aangenomen. De gids vertelt dat er wel 3.000 kilo sneeuw op kan liggen.

Dit moet je zelf meemaken, de bomen die op beelden lijken door de vele sneeuw!

Sneeuwschoenwandeling in de stilte
Wie zin heeft, kan ook nog een avontuurlijke sneeuwschoen trektocht maken. Door de besneeuwde heuvels en uitgestrekte bossen, langs kleine wildernishutten met houtkachels, ver weg van de bewoonde wereld. De sneeuwschoenen, die wel wat aan tennisrackets doen denken, zorgen gewoonlijk voor heel wat hilariteit. Gewapend met de tennisrackets en twee skistokken gaan we de natuur in. We lopen over bevroren meren en over dik besneeuwde hellingen naar boven. We komen langs bevroren watervallen en bovenop de berg hebben we een prachtig uitzicht. We hebben vandaag geluk met het weer, het is helder en het zonnetje komt bijna boven de horizon uit, waardoor er een mysterieus licht ontstaat. De wandeling voert naar een zogenaamd “ijsorgel”, een bevroren waterpartij met prachtige, meterslange ijspegels.

Naar beneden is een stuk lastiger dan naar boven en regelmatig ligt er iemand tot zijn middel in de sneeuw. Het advies van de gids: “eerst lachen, vervolgens een foto maken en dan helpen”, levert hilarische momenten op.

De enige echte Kerstman
Natuurlijk kun je ook een bezoekje brengen aan de Kerstman. Hij komt tenslotte uit het hoge noorden van Lapland. Finnen noemen hem Joulupukki en hij woont op de poolcirkel vlakbij het plaatsje Rovaniemi. In Santa Claus Village (Joulupukin Paja op z’n Fins) woont hij in een houten huis, net als de Lappen en de Kerstman heeft veel rendieren. Neem in Santa Claus Village een kijkje in de grot waar het speelgoed wordt gemaakt en stuur een kaartje naar huis!

Heerlijk ontspannen in de rooksauna en een ijskoude duik
Finland is het land van de sauna’s. De sauna is een onmisbaar item in het leven van een Fin. Volgens Finnen is de rooksauna het beste. Met een houtvuurtje stook je de sauna tot de gewenste temperatuur tussen de 75 en 100 graden Celsius. Zodra de sauna op temperatuur is, gaat het vuur uit en is de ruimte zo geventileerd dat je geen rook inademt. Stijgt de hitte naar je hoofd, dan stap je gewoon naar buiten om even af te koelen. Duik in een ijswak of rol in de sneeuw!

Naast al deze bijzondere winterse activiteiten, kan je in Lapland ook ijsvissen, slapen in een iglo of een sneeuwhotel, en wellicht kun je het noorderlicht waarnemen. In de noordelijke streken is het noorderlicht een indrukwekkend natuurverschijnsel. Vooral in heldere winternachten is de kans groot om het te zien. Voor schaatsfans is het interessant om te weten dat Finland ‘s winters dankzij de bijna 190.000 meren een ruime keus heeft aan bevroren oppervlakken.

Salla - in the middle of nowhere

Winter rond de poolcirkel
Een wintersportvakantie naar Lapland… niet goedkoop, maar echt de moeite waard!!! Iedereen is het erover eens: Lapland is een sprookje in de winter. Een adembenemend winterlandschap met sfeervolle dagen, eindeloze sneeuwpret en mysterieus licht. Het is een once in a lifetime experience; Lapland heeft alle ingrediënten voor een perfecte vakantie!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>