Grote ogen, een glimlach op mijn gezicht, een gevoel van adrenaline en heel veel oh's en ah's fluisterend: dat was zo'n beetje mijn permanente staat op safari in Zuid-Afrika. Niet zo gek, want tijdens safari's in de wildparken van Zuid-Afrika kun je ontzettend veel dieren ontmoeten. Dit zijn mijn meest bijzondere safarimomenten.

Een baby neushoorn bij zijn moeder zien drinken

In het Hluhluwe-iMfolozipark zagen we een neushoorn met zijn moeder bij een waterpoel. Met ons safarivoertuig konden we erg dichtbij komen. Toen de kleine neushoorn piepende geluidjes begon te maken, gebaarde de gids dat we heel stil moesten zijn. Vervolgens zagen we de baby bij zijn moeder drinken. Na een paar minuten plofte de kleine voldaan op zijn zij. Heel bijzonder om te zien! Zelfs onze gids had dit pas een paar keer meegemaakt.

Een baby neushoorn drinkt met zijn moeder bij een waterpoel in het Hluhluwe-iMfolozipark

Bijzonder safarimoment: een kleine neushoorn drinkt bij zijn moeder

Een kudde buffels die vlakbij je auto de weg oversteekt

Toen we over één van de zandwegen in Kruger National Park reden, zagen we tientallen buffels langs de weg. We zetten de auto stil in de hoop op actie. En dat gebeurde! Langzaam kwam de kudde in beweging en staken de dieren de weg over. Ze kwamen zo dichtbij onze auto dat we de ossenpikkers (vogels die teken uit de vacht pikken om op te eten) duidelijk aan het werk konden zien. Af en toe keek er een buffel zó indringend naar onze auto dat ik me afvroeg wie nou wie aan het bekijken was.. We hebben staan kijken tot de hele kudde in de struiken verdwenen was. Als enigen waren we getuigen van deze oversteek. Wow!

Een kudde buffels steekt de weg over in het Krugerpark

Deze buffel keek me zó indringend aan, dat ik me afvroeg wie er nou wie aan het bekijken was..

Een luipaard in een boom zien (met prooi)

Luipaarden zijn lastig te spotten. Ik heb dan ook echt geluk gehad, want in zowel het Krugerpark als in een privéreservaat vlakbij Kruger (Kapama Game Reserve) heb ik er een gezien. In Kruger troffen we de luipaard zelfs in een boom aan met een net gevangen prooi. Ik heb de (bloederige) details bewust niet op de foto gezet, maar vanuit de auto konden we ieder detail van de maaltijd meekrijgen. Dan besef je weer even goed dat je écht in het wild bent.

Als je op safari luipaarden tegenkomt, heb je echt geluk

Op safari in Zuid-Afrika zagen we een luipaard in een boom (met prooi): geweldig om mee te maken!

Olifanten die de weg oversteken

Olifanten begeven zich meestal in kuddes, bestaande uit volwassen en jonge dieren. Als ze een voor een de weg oversteken, kun je ze extra goed bekijken. Prachtig om te zien! De meeste olifanten zag ik in het Krugerpark en het Addo Elephant Park.

Olifanten steken de weg over in het Krugerpark

Op safari in Zuid-Afrika maak je goede kans om de Big 5 (olifant, luipaard, leeuw, buffel, neushoorn) te zien

De zon zien opkomen tijdens een safari

Doorgaans openen de hekken van de wildparken bij zonsopgang. Het loont écht de moeite om vroeg op te staan, zodat je direct als de hekken openen het park in kunt. Het is geweldig om op safari in Zuid-Afrika de zon te zien opkomen. Ook zijn de dieren in de vroege ochtend het meest actief en is het licht voor foto’s prachtig.

Reistip: sta tijdens je reis door Zuid-Afrika minimaal één keer zo vroeg op dat je de zonsopgang kunt meemaken. De zon zien opkomen tijdens een safari is geweldig!

Rond zonsopgang is het licht voor foto's prachtig. Ook zijn de dieren rond dit tijdstip actiever dan midden op de dag.

Dieren die dichtbij je auto komen

In de grote wildparken in Zuid-Afrika zijn dieren gewend aan auto’s. Ze gaan meestal gewoon hun gang, soms vlak langs of zelfs op de weg. Er gelden dan ook strenge regels, bedoeld om zowel de dieren als de bezoekers te beschermen. Zo is de maximale snelheid meestal 40 km/u. Dit is niet voor niets; wij merkten dat dieren soms zomaar de struiken uitschieten.

Geluksmoment op safari in Zuid-Afrika: dieren die dichtbij je auto komen

Tijdens safari's in Zuid-Afrika kun je ontzettend veel wilde dieren ontmoeten

Middenin een wildpark verblijven

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika heb ik diverse keren middenin een wildpark overnacht. Het leukste verblijf vond ik Lower Sabie Rest Camp (Kruger National Park). De ligging is prachtig: langs de Sabie rivier. Daardoor kun je ook vanuit het kamp nog dieren spotten. Het restaurant in het kamp heeft ook een mooi uitzicht op het water. Wij ontbeten hier in de vroege ochtend tegelijkertijd met enkele buffels en nijlpaarden!

Overnachten in Kruger National Park is onvergetelijk!

Zuid-Afrika_Safari_OvernachtenInKrugerpark

Babydieren zien

Babydieren, van welke soort dan ook, zijn toch wel het allermooist om te zien!

In het Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland overnacht je in traditionele 'bijenkorfhuisjes'. De wilde dieren lopen hier dwars door het kamp heen!

Giraffen in het Hluhluwe-iMfolozipark

Interactie tussen dieren

Ik vond het geweldig om op safari interactie tussen dieren te zien, zoals deze olifanten in het Addo Elephant park. In dit park kun je goed het gedrag binnen een olifantenkudde observeren.

Op safari in Zuid-Afrika kun je met een beetje geluk ook interactie tussen de verschillende dieren zien, zoals deze olifanten in het Addo Elephant Park

Interactie tussen olifanten op safari in Zuid-Afrika (Addo Elephant Park)

Op nachtsafari ineens oogjes zien glimmen in het donker

Een nachtsafari start meestal in de late namiddag. De dieren zijn dan weer actiever dan overdag. Je ziet de zonsondergang, waarbij je soms ook een drankje (een ‘sundowner’) krijgt aangeboden. Vervolgens ga je in het pikkedonker op zoek naar dieren. De gids heeft een grote lamp, waarmee hij de omgeving belicht. En dan is het wachten tot je ineens oogjes ziet glimmen in het donker! Je kunt een nachtsafari alleen met een gids maken, maar die heb je ook echt nodig (zowel om veilig in het donker te rijden als om dieren te kunnen zien).

In het Kapama Game Reserve in Hoedspruit kun je fantastische nachtsafari's maken

Geluksmoment op safari in Zuid-Afrika: ineens oogjes zien glimmen in het donker!

Nijlpaarden ‘uit het water’ zien

Wil je nijlpaarden zien? Dan is St. Lucia in Zuid-Afrika the place to be. Hier vind je de grootste populatie van het land. Als je hier met een boot de rivier op gaat, heb je een hele goede kans om nijlpaarden te zien. Meestal zijn alleen de oren, ogen en deel van de kop zichtbaar als de nijlpaarden in het water zijn. Wanneer je er eentje ‘boven het water uit’ spot, is dat dus zeker een geluksmomentje!

In Zuid-Afrika kun je in de omgeving van St. Lucia op zoek gaan naar nijlpaarden

Als je geluk hebt, zie je op safari de nijlpaarden boven het water uitkomen

Braaien in de bush

Op safari is het soms mogelijk om te ontbijten, lunchen of dineren in de bush. De picknickmanden gaan mee aan boord van het safarivoertuig en worden uitgestald op een veilige plek in het park. Lunch/diner is tijdens een safari vaak een typisch Zuid-Afrikaanse braai. Voeg dit zeker toe aan je safari als je de kans krijgt!

Voeg als je de kans krijgt zeker een bushbraai aan je safari toe

Tijdens een safari in Zuid-Afrika heeft een gids echt toegevoegde waarde. Met hem of haar spot je de leukste dieren. Ook zit je in het safarivoertuig hoog, waardoor je de omgeving beter kunt zien

Tijdens mijn reis door Zuid-Afrika wilde ik vaak op safari. Daarom heb ik het Krugerpark, Mlilwane Wildlife Sanctuary (Swaziland), Hluhluwe-iMfolozipark, iSimangaliso Wetland Park en Addo Elephant Park in mijn route opgenomen. Deze bouwstenen heb ik geboekt bij Zuidafrikaonline.nl (onderdeel van Riksja Travel). Dit artikel is in samenwerking met hen tot stand gekomen.

Ben jij wel eens op safari in Zuid-Afrika geweest?

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>