Verken de veelzijdige kanten van Curaçao

We nemen je mee naar een plek waar je oude forten, prachtige streetart, indrukwekkende grotten en....geitenburgers(?) vindt. Een plek waar je eenvoudig switcht tussen de gezellige drukte van de stad en de adembenemende pracht van het ruige platteland. Die plek is het meest veelzijdige eiland van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden: Curaçao!

Natuurlijk is het fijn om even lekker te relaxen op de vele heerlijke zandstranden. En om de prachtige onderwaterwereld te bewonderen tijdens het duiken of snorkelen. En om over de wereldberoemde Pontjesbrug met de kleurrijke huisjes op de achtergrond te lopen. Maar Curaçao heeft zoveel meer! Zou zonde zijn om dat niet te zien en beleven toch? Best handig om dan op een centrale en fijne plek op het eiland te verblijven, zodat je veel van die veelzijdigheid kunt ervaren. Wij verbleven daarom op Acoya Curaçao Resort, Villas & Spa. En wel in een villa met privé-zwembad! Hoe heerlijk wil je het hebben. Het resort is dé ultieme uitvalsbasis voor het verkennen van het eiland. Aan de hand van de thema’s “water”, “eten & drinken” en “kunst & cultuur” geven we je een veelzijdige tour over het eiland!

Villa op Acoya Curaçao

Je eigen villa met zwembad op Acoya Curaçao!

Water

Het is tijd om te gaan snorkelen! Maar dan wel op een rustige en bijzondere plek. Onze favoriet: Playa Kalki op een klein uurtje rijden vanaf Acoya. Een paradijsje! Volgens velen het mooiste snorkelplekje van het eiland en wij zijn het daar helemaal mee eens! Zwem vanaf het strand naar het “terrasponton” en geniet van de kleurrijke onderwaterwereld. Geniet daarna van een hapje en een drankje op het gezellige terras van de Cast Away Beach Bar met uitzicht op de helderblauwe zee.

Playa Kalki op Curacao

De ruige kust in het noorden van Curaçao is echt een must-see. Vooral het Nationale Park Shete Boka, met een maar liefst tien kilometer lange kuststrook, mag je echt niet missen. Je voelt en ziet hier de enorme kracht van de natuur wanneer de golven op de grillige rotsen inbeuken.

De ruige noordkust van Curaçao

In de intro hadden we het al even over “relaxen op een zandstrand”. Check dan vooral het bekende Mambo Beach. Vanaf Acoya rij je met het gratis pendelbusje in vijf minuutjes naar dit heerlijke strand. Leuke winkeltjes en uitstekende restaurants maken het plaatje compleet. Net als op veel plekken op Curaçao valt ook hier weer de gemoedelijke en relaxte sfeer op.

Zonsondergang op Mambo Beach

Pak vooral even een zonsondergang mee op Mambo Beach!

Ook op Acoya Resort kun je qua water je hart ophalen! Neem een duik in het privé-zwembad van je villa of geniet van het heerlijke zwembad van het resort. Helemaal all-in gaan kan ook: verwen jezelf in de Spa & Wellness en boek bijvoorbeeld een ontspannende massage of gezichtsbehandeling. De mogelijkheden zijn eindeloos: van yoga en meditatie tot gelukscoaching en, jawel: lachtherapie! Uniek: Acoya is het enige resort op Curaçao met een eigen, dagelijkse, watershow! Elke dag om 20:00 uur laten de tientallen fonteinen je meegenieten van de mooiste muziek, aangevuld met prachtige lichteffecten. De show is elke dag anders, dus voor ons was het de ideale afsluiter van weer een mooie dag op Curaçao om vanaf het terras van restaurant La Lagoon van de show te genieten.

Privezwembad bij je villa op Acoya Curacao

Genieten van je eigen privé-zwembad!

Het zwembad van Acoya Curacao

Fonteinenshow op Acoya Curacao

De lagune op Acoya Curacao

Eten & drinken

Doe eens gek! Probeer de leguanensoep (Sopi Yuana) in een van de marktkraampjes van Plasa Bieu: de overdekte foodhall in Willemstad. De eeuwige dooddoener “het smaakt gewoon naar kip hoor” als iemand iets bijzonders eet, klopt eigenlijk best wel voor deze Antilliaanse specialiteit 🙂

Plasa Bieu op Curacao

Leguanensoep in de overdekte foodhall Plasa Bieu

Yep, smaakt echt naar kip 🙂

Tijdens onze roadtrip over het eiland kwamen we iets heel opmerkelijks tegen langs de oevers van de Jan Kok Baai: gigantische letters met de tekst “Williwood”, uiteraard geheel in de stijl van de beroemde Hollywood-letters. De bewoners van St. Willibrordus vonden het wel grappig om hun dorp op die manier in de spotlights te zetten, en dat is gelukt! Tegenover deze “Williwood Sign”, op de kruising van de weg naar St. Willibrordus en de weg naar San Sebastian, vind je een geweldig leuk restaurantje: Marfa’s Good Hangout. Door de locals ook wel “Toko Williwood” genoemd. De spontane en gezellige bediening raadde ons de geitenburger (Williburger) aan. En dat was een geweldige keuze. Met uitzicht op de flamingo’s in de baai, genoten we niet alleen van deze unieke burger, maar daarna ook van het heerlijke dessert Quesillo: een soort crème brûlée. Na een echt Curaçaose Awa di Lamunchi, een heerlijk friszoet drankje op basis van limoen, kan je er weer helemaal tegenaan.

Williwood sign op CuracaoWilliburger geitenburger en Quesillo

Geit als BBQ in Sint Willibrordus op Curacao

Ook op Acoya worden je smaakpapillen verwend. De dag begint al goed met een uitgebreid ontbijtbuffet in restaurant The Kitchen. Op het terras met uitzicht op de lagune, geniet je van zowel Caribische als Europese lekkernijen. We genoten elke dag van het zeer afwisselende aanbod. The Kitchen opent haar deuren in de middag voor een à la carte lunch.

Ontbijt op Acoya Curaçao

Van 10:00 tot 23:00 geniet je van heerlijke cocktails, snacks en een uitgebreid diner in restaurant en zwembadbar La Lagoon. Het Fusion Cuisine restaurant heeft een steeds wisselende kaart en biedt voor elk wat wils. Van een klassieke carpaccio of saté tot een heerlijke cannelloni. Binnenkort opent nog een derde restaurant: een steakehouse met Curaçaose specialiteiten.

Carpaccio en Brasa bier op het terras van Acoya Curacao

Een écht Curaçaos Brasa-biertje mag niet ontbreken!

Kunst & Cultuur

Uiteraard mag je Willemstad in je tour over het eiland niet overslaan. Het is het meest relaxt om het gratis pendelbusje te nemen vanaf het Acoya resort, want die zet je heel comfortabel af in het midden van deze kleurrijke en vrolijke stad. Slenter lekker door de straatjes en ontdek de meest prachtige streetart. Wandel vooral ook even naar Kurá Hulanda Village in de wijk Otrobanda (“de andere oever”): een UNESCO werelderfgoed. De 18e en 19e-eeuwse koloniale gebouwen in deze wijk zijn in het verleden een tijdlang verwaarloosd. Totdat het werd omgetoverd tot een schattig en kleurrijk dorpje met appartementen, parkjes, barretjes, restaurants, winkeltjes en een hotel. Het is er altijd levendig maar zeker niet te druk, wat het een heel gezellige en gemoedelijke sfeer geeft. In het antropologische “Kurá Hulanda museum” kom je meer te weten over de verschillende culturen op Curaçao. Maar ook over de Afrikaanse slavenhandel en West-Afrikaanse rijken.

Kura Hulanda op Curacao

Tijdens het dwalen door Willemstad kom je de meest prachtige street-art tegen. Een attractie op zich!

Streetart in de wijk Otrabanda op Curacao

Nóg een UNESCO werelderfgoed is het Rif Fort, gelegen op een paar minuutjes lopen van de Pontjesbrug. Dit fort uit 1829 staat aan de ingang van de Sint Annabaai, naast de beroemde Pontjesbrug. Het fort diende als verdediging van de haven. Nu is het een winkelgebied met leuke restaurantjes. Guilty Pleasure: de Douwe Egberts-koffiebar met zelfgemaakte appel- en kwarktaart!

Het Riffort in Willemstad op Curacao

Op het schiereiland aan de Caracasbaai vind je nog een fort: Fort Beekenburg, gebouwd in 1703 voor de verdediging van het Spaanse Water. Deze lagune bood een ideale toegang tot het land en dus ook Willemstad. Het naar gouverneur Nicolaas van Beek vernoemde fort heeft ook verschillende malen daadwerkelijk gezorgd voor het tegenhouden van vijanden. Via een smal stenen trappetje klim je de toren in, waar je tussen de opgestelde kanonnen een waanzinnig mooi uitzicht wacht op de baai en de lagune. De toren had ingebouwde slimmigheden, zoals het verzamelen van regenwater aan de binnenkant van de toren, via de openingen bovenop de toren. Zo was er altijd vers drinkwater beschikbaar. Leuk weetje: de toren is gebouwd van IJselstenen die door koopvaardijschepen uit Nederland als ballast waren meegenomen en werden achtergelaten om ruimte te maken voor goederen.

Fort Beekenburg op Curacao

Het stadje Sint Willibrordus kwam al eerder voorbij. Iets met geiten en burgers, weet je nog? Enfin, daar vind je ook de prachtige rooms-katholieke, felroze kerk, gebouwd in 1884. Stap even binnen voor wat bezinning. En schaduw.

Sint Willibrordus kerk op Curacao

Op een paar minuutjes rijden van de luchthaven, ten noorden van Willemstad, vind je de Hato Caves. Een 300.000 (!) jaar oud grottencomplex met een bijzondere geschiedenis. Gevluchte slaven vonden hier een onderkomen. Maar, 1500 jaar oude grottekeningen laten zien dat de Arowakken (inheemse indianen) deze grotten al eerder hebben bewoond. De enthousiaste gids vertelde ons alles over het ontstaan en de continue ontwikkeling (ook nu nog!) van de grotten. De grot bestaat uit een aantal lagen (terrassen) die tot tientallen meters hoog doorlopen. De Hato-grotten liggen in de hoogste laag en daarom moet je niet naar beneden, maar omhoog lopen (49 treden) om bij de ingang van de grot te komen. Het door de grotwanden sijpelende water zorgt nog steeds voor heel langzame aangroei van stalagmieten en stalactieten en een zich vernieuwende grot.

De Hato Caves op Curacao

Na de rondleiding door de grotten, liepen we nog even de Indian Trail die ook op het terrein te vinden is. Een prachtig park met unieke bomen en planten, 1500 jaar oude Indiaanse rotstekeningen en de beruchte Manchineel Tree: een giftige boom waar je zelfs niet onder mag gaan staan tijdens een regenbui. De manzanillaboom heeft niet voor niks de bijnaam ‘Death Apple’.

De Indian Trail bij de Hato Caves op Curaçao

Nog meer te ontdekken

Vuurtoren Noordpunt op Curaçao

De zes meter hoge Vuurtoren Noordpunt uit 1913 is nog steeds actief

Bakkerij en patisserie Kuki Monster op Curacao

Waanzinnig lekker gebak bij bakkerij en patisserie Kuki Monster in Willemstad

Marshe Nobo, de ronde markt in Punda, Willemstad

Marshe Nobo, de overdekte ronde markt in de wijk Punda in Willemstad

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>