Inverness als toegangspoort tot de Schotse Hooglanden

Een goede uitvalsbasis tijdens je reis is het halve werk. Inverness is zo’n handige plek die als start-, eind- of centraal punt tijdens je reis door de Schotse Hooglanden kan dienen. Met dagelijks directe vluchten vanaf Schiphol ben je er binnen een mum van tijd en staat niets je meer in de weg om de Schotse Hooglanden volop te gaan ontdekken.

Inverness

Klein en knus Inverness

Inverness wordt gezien als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. Hoewel de stad zelf niet groot is, is het uitermate geschikt als uitvalsbasis tijdens je reis. Met lekkere restaurants zoals River House en the Mustard Seed is het heerlijk thuiskomen na een outdoordagje in de highlands. Bovendien kun je hier ook heerlijk Schotse cultuur snuiven in pubs zoals Hootananny, waar elke dag sessions worden gehouden. Bij dergelijke sessions komen verschillende muzikanten aanschuiven om samen traditionele Schotse muziek ten gehore te brengen. Feest gegarandeerd en de pints met heerlijke ales zullen dan ook rijkelijk vloeien! Voor shoppen hoef je niet per se naar Inverness te gaan, al is een bezoekje aan Leakey’s Bookshop zeker de moeite waard. Ontelbaar veel tweedehandsboeken zijn hier tot de aan de nok van deze oude kerk opgestapeld. Voor je het weet sta je hier uren te turen.


Leakeys Bookshop Inverness

Inverness is strategisch gelegen in de highlands. Het is ideaal om vanuit hier een auto te huren en de hooglanden te touren. Ook kun je hier gemakkelijk fietsen huren – in het hoogseizoen wel even van tevoren reserveren – om de omgeving te verkennen! Tentje mee en gaan!

Maar wat is er dan zoal te zien in de omgeving van Inverness? Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de stad aan de monding van de Ness en het beroemde Loch Ness is dan ook vlakbij. Hoewel het natuurlijk een must is om dit meer te bezoeken, valt er juist in de directe omgeving nog veel meer te zien en te doen!

Verrassende watervallen

Dat het goed kan regenen in de hooglanden zal voor niemand een geheim zijn. Maar hoewel dat jammer kan zijn tijdens een heerlijke wandeling, zorgt het ook voor de prachtige natuur én heeft het nog een extra mooie bijkomstigheid. Hevige regelval voedt de waterstromen die op hun beurt weer enkele prachtige watervallen kunnen veroorzaken. Grootste verrassing en beste ‘hidden gem’ rondom Loch Ness zijn toch wel de Plodda Falls. Met een kleine wandeling naar beneden kom je aan de bovenkant van de waterval uit. Na wat flinke regen buldert het water naar beneden, een spektakel dat je kunt aanschouwen vanaf een platform dat recht boven de waterval is gebouwd. Een onverwacht schouwspel in de bosrijke omgeving. Rondom de waterval kun je nog meer wandelen, onder meer het laagste punt van de waterval. Droog zul je er niet blijven, maar mooi is het wel!

Plodda Falls
Plodda Falls

Aan de andere kant van het meer vind je de Falls of Foyers. Misschien iets minder indrukwekkend dan de Plodda Falls, maar nog steeds een leuke wandeling die wordt opgesierd door quotes van Schotse poëten langs het pad.

Glen Affric

Geen Glen zo beroemd als Glen Affric. Dit perfecte stukje Schotse natuur heeft alles wat je wens als reiziger door de hooglanden. Je moet wel een beetje geluk hebben, want als de mist en regen overtrekt is de kans groot dat je weinig van dit spektakel kunt zien. Desalniettemin is het sowieso de moeite van het proberen waard. Vanaf de parkeerplaats kun je twee wandelingen lopen. Eentje omhoog naar het uitzichtpunt – sowieso doen! Want zelfs als het uitzicht belemmerd wordt door de wolken, dan is de begroeiing met haar bijzondere kleurencombinaties nog het bewonderen waard. De andere wandeling loopt wat lager en voert langs het water.

Glen Affric
Glen Affric

Cultuur en geschiedenis in de hooglanden

Uiteraard zijn de hooglanden doordrenkt van cultuur en historie. Alleen al de plaatsnamen als Fort William en Fort Augustus spreken tot de verbeelding. Het is dan ook zeker een aanrader om een dagje op pad te gaan en wat cultuur te snuiven. Een van de meest bezochte plaatsen van de hooglanden is Cawdor Castle. Hoewel het natuurlijk stikt van de kastelen in Schotland, is deze wel heel bijzonder omdat hij nog steeds wordt bewoond. De vrouw des huizes trekt in de zomer naar een buitenhuisje, zodat het kasteel opengesteld kan worden voor bezoekers. Heel apart om te zien hoe iemand nog daadwerkelijk leeft in een bouwwerk dat al vanuit de 15e eeuw stamt. Bovendien kun je met een ticket de hele dag toeven in het kasteel en haar omringende tuinen. Heerlijke plek voor een uitgebreide picknick in de zomer dus!

Cawdor Castle
Cawdor Castle

Misschien wel de beroemdste plek uit de geschiedenis van Schotland is Culloden Moor. Op deze velden vond de slag tussen de Engelsen en de Hooglanders plaats – welke ruimschoots werd gewonnen door de Engelsen en het einde van de zogenaamde ‘highland-culture’ betekende. Niet onbekend voor trouwe Outlander-kijkers en een keerpunt in de Schotse geschiedenis. Het interactieve museum geeft meer achtergrondinformatie over deze locatie en je kunt zelf over de frontlinies wandelen.

En als je dan toch op de Outlander tour bent, dan zijn de Clava Cairns niet te missen. Op deze plek vind je drie nog goed bewaarde graven uit de bronstijd. Tevens staan hier steencirkels, die als inspiratie gediend zouden hebben voor de fictieve cirkel Craigh na Dun uit Outlander. Oftewel, een plek die je als fan wel even gezien moet hebben natuurlijk. Bovendien ligt het vlakbij Culloden Battlefield, dus het is gemakkelijk aan te reizen.

Vanuit Inverness dieper de hooglanden in

Hoewel er veel te zien en te doen is rondom Loch Ness en Inverness, is het ook gemakkelijk om wat verder de hooglanden in te duiken. Zo kun je met een kabelbaantje een stuk van de Ben Nevis op, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Het moet dan niet te hard waaien, want dan kan de kabelbaan sluiten.

Ook Glencoe is dan niet meer ver gelegen en dat is een absoluut hoogtepunt in de hooglanden. Alleen al de weg ernaartoe is prachtig, met de steeds ruiger wordende natuur. Mocht je de tijd hebben, ga hier dan zeker wandelen want de natuur is echt adembenemend schoon. En een ding staat vast: na je bezoek aan Glencoe zal je altijd blijven terugverlangen naar het prachtige Schotland.

Glencoe Three Sisters
Glencoe

Praktische tips voor jouw reis naar Inverness en Loch Ness

Inverness is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de hooglanden. Het gemakkelijkst reis je rond door een huurauto te nemen. Zo kun je alle hoogtepunten makkelijk bereiken en ben je niet afhankelijk van beperkt OV. Heb je meer tijd, duik dan zeker in de mogelijkheden die meerdaagse fietstochten bieden. Perfect om in een fietstempo de prachtige hoogland-natuur voor je te zien ontvouwen.

Hoewel je in de zomer de beste kans hebt op mooi weer, is het geen garantie. Bovendien kan het in het hoogseizoen erg druk zijn, zeker op beroemde plekken zoals Loch Ness en Cawdor Castle. Het valt dan ook zeker aan te raden om juist in het shoulder season naar Inverness af te reizen. Plekken als Glen Affric, Plodda Falls en Clava Cairns heb je dan zo goed als voor jezelf.

Inverness is gemakkelijk te bereiken vanaf Schiphol. Dagelijks vliegt KLM vanaf Schiphol naar de hooglanden. Wij verbleven gedurende onze reis in het Best Western Inverness Palace Hotel & Spa. Dit hotel zit in een historisch pand in het centrum van het kleine Inverness en daardoor op loopafstand van de pubs en restaurants.

Meer informatie over wat te zien en doen in de omgeving van Inverness en Loch Ness? Bezoek de websites van de regio Inverness/Loch Ness en Visit Britain voor alle info die je nodig hebt!

Highlands Schotland

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>