Iberia: 15 tot 100 euro voor koffers

Iberia gaat haar passagiers 15 tot 100 euro toeslag rekenen voor het inchecken van bagage. De maatregel zou al op 20 oktober 2009 in moeten gaan. Dat blijkt uit geheime stukken die in handen zijn gekomen van de krant El Mundo.

iberia-bagage-koffer-15-100-euro

Schade beperken

Wie de schade wil beperken, dient online te boeken. Dan kost het inchecken van de eerste koffer 15 euro en van de tweede koffer 70 euro. Aan de balie op het vliegveld inchecken kost veel meer: 25 euro voor het eerste stuk ruimbagage en 100 euro voor het tweede.

Budgetmaatschappijen naäpen

Van de budgetmaatschappijen waren we al langzamerhand gewend dat we apart moesten betalen voor het inchecken van bagage. Die tarieven variëren van 7 euro bij Wind Jet tot maar liefst 22 euro bij Flybe. Maar met de tarieven die Iberia in gedachten heeft, gaan de lowcosters weer ouderwets goedkoop lijken.

Nieuwe trend?

Reizigers mogen hun hart vasthouden, want Iberia is niet de eerste maatschappij die met deze maatregel komt. Ook American Airlines rekent passagiers apart voor het inchecken: 15 dollar per koffer. British Airways vraagt sinds vandaag 11 tot 66 euro voor het reserveren van een stoel, een maatregel die vooral samenreizende passagiers of mensen met een voorkeur voor raamplaats of gangpad.

Laatste stuiptrekking

Iberia, dat momenteel fusiegesprekken voert met British Airways, is zwaar getroffen door de economische crisis. Een extra toeslag op ruimbagage zou de maatschappij in de lucht kunnen houden. Maar met reizigers die steeds meer de hand op de knip houden, zou dit ook weleens de laatste stuiptrekking van de Spaanse vlagdrager kunnen zijn.

Boycot Iberia!

Natuurlijk zijn er voldoende alternatieven voor vliegen met Iberia. Ryanair vliegt vanuit Eindhoven spotgoedkoop naar Madrid en vanuit Weeze binnenkort naar de Canarische eilanden. Vueling verbindt Amsterdam ook tegen redelijke prijzen met Barcelona, Valencia en Málaga. De vliegticketspeurneuzen van Melookyoubook kunnen je meer vertellen over alternatieven naar Latijns-Amerika.

Foto: bribriTO, Flickr

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>